2024. feb 10.

A Széchenyi téri fák

írta: Régi Pécs
A Széchenyi téri fák

Érdekes történet - Kevesebb vagy több

Amikor a pécsi Széchenyi térről közlök egy fotót a Régi Pécs oldalon, gyakran előfordul, hogy a hozzászólásoknál olvasható:  most milyen sivár a tér, bezzeg azelőtt sok fa volt a téren.  A fákkal kapcsolatos megjegyzés mindig a tér felső részéről, a Széchenyi tér dzsámi előtti részéről szól.

De kinek van igaza? Valóban kevesebb fa van a téren és régen pedig sokkal több volt?

Miért emlékeznek többen is úgy, hogy zöldebb volt a tér.
Az 1930-as években épült teret siratják sokan, amit  körbe ölelt a macskaköves, később aszfaltos út. A tér középső részét terméskőfal zárta le a keleti és nyugati oldalon, északon és délen egy-egy lépcsősor. A tér közepén a ...

Tovább Szólj hozzá

Széchenyi tér Történet Belváros Érdekelhet

2023. dec 27.

Az uránbányász képeslapja

írta: Régi Pécs
Az uránbányász képeslapja

Érdekes történet - Egy uránbányász és egy képeslap története

Valahol az internet zegzugos világában egy régi pécsi képeslapot találtam, amely nem tűnt különösen izgalmasnak, de a hátlapra írt ákombákom betűkre felfigyeltem.

01_1962_pecs-ujmecsekalja-kepeslap_1.jpgTörténetünk egyik szereplője, a képeslap

Amikor a képeslap szövegét kibogarásztam, a hátlapra írt pár sorban egy  fiatalember sorsának kedves emberi történetét láttam kibontakozni.  Ez késztetett arra, hogy megírjam ezt a kis sztorit.

02_1959_latkep_uranvaros_a_kezdetek.jpgAz épülő Uránváros látképe

1962-ben járunk. Uránváros építése mindössze hat éve tart, de az első Hajnóczy utcai és a Körösi Csoma utcai házak már benépesültek. A városrész építése 1956-ban kezdődött. Eleinte mindenki úgy tudta a pécsi ...

Tovább Szólj hozzá

Uránváros Történet Bányászat Városrész Újságok

2023. dec 11.

Tessék választani egy városházát

írta: Régi Pécs
Tessék választani egy városházát

Máshogy is kinézhetne?

epul_a_varoshaza_b_w.jpg1907-ben az épülő új városháza

Pécs belvárosában járva gyakran elsétálunk a városháza tekintélyes épület tömbje mellett. A belvárosi épületek közül kimagasodó óratornya a város több pontjáról is látható. Valószínűleg elfogult vagyok, de a pécsi három emeletes impozáns városháza a vidéki városok egyik legszebbje. Úgy is fogalmazhatok, hogy biztosan dobogós.

Máshogy is kinézhetne a városháza?  Egyértelműen igen a válasz. Az 1900-as évek elején kiírt pályázat tervei közül akár egy másik is győzhetett volna és ekkor egészen más látkép fogadna minket a Széchenyi téren és a Király utcában.
A pécsi városházák és a mai épület építéstörténetének ismertetése nem célom, csak a ...

Tovább Szólj hozzá

Széchenyi tér Belváros Építőipar Városháza tervek

2023. sze 27.

A pécsi "bombaharang"

írta: Régi Pécs
A pécsi "bombaharang"

"A halálvivő bombából a béke hírnökét csináltam"

Szürreális a gondolat ezt két tárgyat együtt említeni, mert hogyan kapcsolódhat egymáshoz a harang hangja mely az élet hangja és a halált hozó bomba.

dsc09746_ret3_szenrajz-2.jpgA "bombaharang" (fotógrafika: Gyürüs Lajos)

Ez a história a maga nemében kuriózum és a Pécs Megyeri Kertváros Szent Erzsébet plébániatemplom krónikájának első lapjain kiemelten szerepel. Ezt az érdekes, rendhagyó históriát a Megyeri Kertvárosi városrész és a templomának rövid építés történetével kell kezdeni.

Az új városrész, a Megyeri Kertváros kialakulása.

Az építéseket egy átfogóbb, városi léptékű rendezési terv készítése előzte meg. Dörre Endre, Weichinger Károly és Kőszeghy Gyula voltak az 1928-ban ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Kertváros Templomok Harang Városrész bombaharang

2023. júl 02.

A pécsi minaret és a harangláb

írta: Régi Pécs
A pécsi minaret és a harangláb

A Jakováli Haszán pasa dzsámit és minaretet ábrázoló régi pécsi rajzokat nézegetve észrevettem, hogy a minaret formája többször is megváltozott. Nem volt felismerhetetlen, de a körerkély feletti  kas és a süveg többször is átalakult.

_minaret_valtozasai.jpg

Leginkább szembeötlő  változás a korabeli metszeteken, hogy a minaret körerkély feletti eredeti része eltűnt és egy harangláb került a helyére (középen látható minaret).
Hogyan kerül egy harangláb a minaret körerkélyére? Miért építették oda? Mikor és miért történtek a változások? A válaszokat a dzsámi, a minaret és a mellette épült kórház történetének megismerésével együtt kaphatjuk meg.

A pécsi Jakováli Haszán pasa dzsámi szerintem több tekintetben is érdekes törökkori ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 27.

Esküvő a pécsi gettóban

írta: Régi Pécs
Esküvő a pécsi gettóban

Megemlékezés a pécsi gettóról a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Egy 2018-as írásomban röviden meséltem egy különleges megható történetről, mely a holokauszt ideje alatt esett meg a pécsi MÁV bérházban azaz a pécsi gettóban.

A pécsi zsidók kényszerlakhelyre költöztetését egy 1944. április végi határozatban rendelték el, május 8-án pedig meg is kezdődött a mai MÁV-bérház alig két hétig tartó gettóvá alakítása. A határidő többszöri módosítását követően végül 1944. május 20-án, szombaton este zárták le a gettót.

pecsi_naplo_1944_majus_5_color.jpg

Sokan úgy tudják, hogy a MÁV bérház volt a gettó, de ennél nagyobb területen volt. A MÁV bérháztól nyugati irányba, a báró Bánífy Dezső (Mártírok), a Vas Gereben utca, ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 16.

Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

írta: Régi Pécs
Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

Évszázadokra – sőt talán ősidőkre – nyúlik vissza az embernek az a vágya, hogy madarak módjára uralja a levegőt. De most nem a repülőgépekről, hanem egy nagyon emlékezetes első pécsi ejtőernyős ugrásról lesz szó, mely szintén a levegő meghódításának egyik eszköze.

_parachute_egyetem_tornya_3.jpgA kép illusztráció (Grafika: Gyürüs Lajos)

Az első írásos feljegyzés Kínából származik az ejtőernyő használatáról, amely szerint Fokien császár koronázási ünnepségét 1306-ban „ejtőernyővel” történt ugrások tették emlékezetesebbé.
Az első ejtőernyőre utaló vázlatot és néhány soros feljegyzést a híres polihisztor Leonardo da Vinci készítette 1495-ben.

parachute-leonardo-da-vinci_1485.jpgLeonardo da Vinci ejtőernyőterve (1485)

1945 előtt hazánkban a klasszikus ...

Tovább Szólj hozzá

2022. dec 19.

Sétatéri vízlépcső krónikája

írta: Régi Pécs
Sétatéri vízlépcső krónikája

Építéstől a bontásig

A Szent István téri (alsó sétatéri) egykor volt vízlépcső fényképe mindig nagy sikerre számíthat egy facebook posztban. Sokan nosztalgiáznak Pécs valamikori büszkeségéről a Székesegyházunk tengelyébe tervezett kaszkádról, a lépcsős medencékből csobogó látványos vízlépcsőről. 

Legtöbbünkből értetlenséget vált ki, az a szomorú tény, hogy lebontották. Elkerülhetetlen volt a bontás? Lehet, hogy lett volna más megoldás is. Mikor előkerült az Ókeresztény mauzóleum még akkor is lett volna kompromisszumos megoldás?

1961-1963_1936_-ban_epult_vizlepcso_1962-ben.jpg1962-ben a működő látványos vízlépcső

Egy kis helytörténeti előzmény.
Az 1800-as években városunk szinte minden akkori terén piac vagy vásár működött. A pécsi vásárterek ...

Tovább Szólj hozzá

Történet Belváros Építőipar Lebontva

2022. már 26.

"Kétszer kettő" és az óra átállítás

írta: Régi Pécs
"Kétszer kettő" és az óra átállítás

Az óra átállítás története, pécsi hírekkel fűszerezve.

Az óra átállítás témája az elmúlt években komoly vitákat váltott ki, de döntés nem született. Az különösen meglepett, hogy a téma gyökere a távoli múltba vezet vissza. Az írásom fenti talányos címét, az alábbi 1917-ben született újságcikk ihlette.

Miből van "Kétszer kettő"?

Részletek a Pécsi Napló 1917. szeptember 18.-i publikációjából (izgalmas megismerni - a mai ember számára különösen csengő régi nyelvezetet is):

"...  Fiam, a kétszer kettő, a mathematika szabályai szerint, négy; de vésd eszedbe, hogy ez az igazi igazság: kétszer kettő, ha kiadod: öt, ha beveszed: három.  Ennek a nyakatekert okoskodásnak a valószínűségét semmi se világítja ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Újságok Érdekelhet Óra átállítás

2022. feb 26.

Kertes ház Pécs főterén

írta: Régi Pécs
Kertes ház Pécs főterén

avagy miért nincs 13-as házszám a Széchenyi téren

_cimkep_orig.jpgGebauer Ernő festőművész az 1930-as években örökítette meg a házat

Ne keresd a kertes házat Pécs főterén, már nem találhatod meg. De akár hihető, akár nem, volt ilyen! Ennek a régi háznak színes történetét igyekszem papírra vetni.
Sajnos már sokszor előfordult, hogy valami "nemes cél" érdekében egy épület védettségét vagy műemléki státuszát törölték és lebontották. De itt még nem is ez történt, mert furcsa módon létezik is, meg nem is. Ez a história az Eiser-házról szól és arról, hogy rossz helyen állt, de végül Sztálin miatt szűnt meg létezni.
Ezt majd még meg kell magyaráznom.

A ház történetét kutatva feltűnt, hogy nincs 13-as házszám a Széchenyi ...

Tovább Szólj hozzá

Közlekedés Széchenyi tér Történet Belváros Lebontva

süti beállítások módosítása