2024. máj 11.

Nagy tsapás és rémülés Pétsen (1820)

írta: Régi Pécs
Nagy tsapás és rémülés Pétsen (1820)

Az 1820-as pécsi tűzvész és annak következménye azaz haszna!?

Szinte egy teljes városrész semmisült meg a tűzben.
A pécsi Budai-külváros házai a városfal keleti oldalán lévő Ágoston templomot karolták át. A zegzugos, szűk utcák, a rokonokkal közös telekre épített házai, az udvarokon felhalmozódott kazlak és tüzelőanyagok, szinte előre megjósolták a városrész sorsát, a tűzvész bekövetkeztét.

illusztracio_-2_pecsi_tuzvesz.jpg

A lakosság ezzel tisztában volt, sőt az állandó tűzveszélyt ekkor még természetesnek is tekintették. Védekezésre csak egy megoldás volt, lehetőleg nem hagyták őrizetlenül a tüzet.
Mi történt 1820 március 27.-én?

_1820_hazai_s_kulfoldi_tudositasok.jpg

A "Hazai 's Külföldi Tudósítások, 1820. 1. félév" című ismeretterjesztő folyóirat pécsi tudósítója ...

Tovább Szólj hozzá

Budai-külváros Városrész Régi újságok Tűzvész Érdekes pécsi történet

2024. már 31.

Mi az a "kinövés" a városfalon

írta: Régi Pécs
Mi az a "kinövés" a városfalon

Érdekes pécsi történet - "Kinövés" a városfalon

A kutatásra egy levél ösztönzött, melyet nem oly régen kaptam, csak a lényeget idézem: "Lassan három évtizede nyugtalanít a kérdés, amit még a 90-es évek végén figyeltem meg, amikor a Tettyén lakva és rendszeresen a Papnövelde közön megközelítve a Belvárost, felfigyeltünk a férjemmel egy építkezésre...
A korábban összefüggő városfalat megbontva egy épület terjeszkedett a városfalon kívülre." - hívta fel a figyelmemet Konkoly-Thege Júlia erre az érdekes tényre.

Meglepődtem! Nem a kérdésen, hanem azon, hogy miért nem tűnt fel nekem az északi városfal  furcsasága. Most lettem csak igazán kíváncsi. Azonnal megnéztem a Google utca-képen (Google streetview) és valóban a ...

Tovább Szólj hozzá

Történet Belváros Lebontva Városrész Érdekelhet Érdekes pécsi történet

2024. már 13.

Az eltűnt eozin-kapukeret

írta: Régi Pécs
Az eltűnt eozin-kapukeret

Érdekes pécsi történet - Az eltűnt eozin burkolólapok

Egykoron a Balokány ligeti fürdő bejáratát gyönyörű eozin burkolat keretezte. Tudtad, hogy eredetileg nem a fürdő részére készültek a burkoló lapok?

balokany_furdo_bejarata_balazs_nyarfas.jpgBalokány fürdő bejárata ( Fotó: Nyárfás Balázs )

1907 május 15. és október 15. között országos kiállítást rendeztek Pécsett, a vasúthoz közel, az Indóház (Szabadság) utcától nyugatra, 350 ezer négyzetméteren szinte egy városrészt emeltek a kiállítási pavilonokból. Az akkori 50 ezres lakosú Pécs büszke lehetett magára, mert 1907-ben a fél évig nyitva tartott kiállítás országos hírnévre tett szert és közel egymillió látogatója volt.

weber_tarlos_karoly_1907_pecsi_orszagos_kiallitas.jpgWeber Tarlós Károly festménye az 1907. évi Pécsi Országos ...

Tovább Szólj hozzá

Zsolnay Fürdő Városrész Balokány Érdekelhet Érdekes pécsi történet

2024. feb 10.

A Széchenyi téri fák

írta: Régi Pécs
A Széchenyi téri fák

Érdekes pécsi történet - Kevesebb vagy több

Amikor a pécsi Széchenyi térről közlök egy fotót a Régi Pécs oldalon, gyakran előfordul, hogy a hozzászólásoknál olvasható:  most milyen sivár a tér, bezzeg azelőtt sok fa volt a téren.  A fákkal kapcsolatos megjegyzés mindig a tér felső részéről, a Széchenyi tér dzsámi előtti részéről szól.

De kinek van igaza? Valóban kevesebb fa van a téren és régen pedig sokkal több volt?

Miért emlékeznek többen is úgy, hogy zöldebb volt a tér.
Az 1930-as években épült teret siratják sokan, amit  körbe ölelt a macskaköves, később aszfaltos út. A tér középső részét terméskőfal zárta le a keleti és nyugati oldalon, északon és délen egy-egy lépcsősor. A tér közepén a ...

Tovább Szólj hozzá

Széchenyi tér Történet Belváros Érdekelhet Érdekes pécsi történet

2023. dec 27.

Az uránbányász képeslapja

írta: Régi Pécs
Az uránbányász képeslapja

Érdekes pécsi történet - Egy uránbányász és egy képeslap története

Valahol az internet zegzugos világában egy régi pécsi képeslapot találtam, amely nem tűnt különösen izgalmasnak, de a hátlapra írt ákombákom betűkre felfigyeltem.

01_1962_pecs-ujmecsekalja-kepeslap_1.jpgTörténetünk egyik szereplője, a képeslap

Amikor a képeslap szövegét kibogarásztam, a hátlapra írt pár sorban egy  fiatalember sorsának kedves emberi történetét láttam kibontakozni.  Ez késztetett arra, hogy megírjam ezt a kis sztorit.

02_1959_latkep_uranvaros_a_kezdetek.jpgAz épülő Uránváros látképe

1962-ben járunk. Uránváros építése mindössze hat éve tart, de az első Hajnóczy utcai és a Körösi Csoma utcai házak már benépesültek. A városrész építése 1956-ban kezdődött. Eleinte mindenki úgy tudta a pécsi ...

Tovább Szólj hozzá

Uránváros Történet Bányászat Városrész Újságok Érdekes pécsi történet

2023. dec 11.

Tessék választani egy városházát

írta: Régi Pécs
Tessék választani egy városházát

Érdekes pécsi történet - Máshogy is kinézhetne?

epul_a_varoshaza_b_w.jpg1907-ben az épülő új városháza

Pécs belvárosában járva gyakran elsétálunk a városháza tekintélyes épület tömbje mellett. A belvárosi épületek közül kimagasodó óratornya a város több pontjáról is látható. Valószínűleg elfogult vagyok, de a pécsi három emeletes impozáns városháza a vidéki városok egyik legszebbje. Úgy is fogalmazhatok, hogy biztosan dobogós.

Máshogy is kinézhetne a városháza?  Egyértelműen igen a válasz. Az 1900-as évek elején kiírt pályázat tervei közül akár egy másik is győzhetett volna és ekkor egészen más látkép fogadna minket a Széchenyi téren és a Király utcában.
A pécsi városházák és a mai épület építéstörténetének ...

Tovább Szólj hozzá

Széchenyi tér Belváros Építőipar Városháza tervek Érdekes pécsi történet

2023. sze 27.

A pécsi "bombaharang"

írta: Régi Pécs
A pécsi "bombaharang"

Érdekes pécsi történet - Bombaharang

"A halálvivő bombából a béke hírnökét csináltam"

Szürreális a gondolat ezt két tárgyat együtt említeni, mert hogyan kapcsolódhat egymáshoz a harang hangja mely az élet hangja és a halált hozó bomba.

dsc09746_ret3_szenrajz-2.jpgA "bombaharang" (fotógrafika: Gyürüs Lajos)

Ez a história a maga nemében kuriózum és a Pécs Megyeri Kertváros Szent Erzsébet plébániatemplom krónikájának első lapjain kiemelten szerepel. Ezt az érdekes, rendhagyó históriát a Megyeri Kertvárosi városrész és a templomának rövid építés történetével kell kezdeni.

Az új városrész, a Megyeri Kertváros kialakulása.

Az építéseket egy átfogóbb, városi léptékű rendezési terv készítése előzte meg. Dörre Endre, Weichinger ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Kertváros Templomok Harang Városrész bombaharang

2023. júl 02.

A pécsi minaret és a harangláb

írta: Régi Pécs
A pécsi minaret és a harangláb

A Jakováli Haszán pasa dzsámit és minaretet ábrázoló régi pécsi rajzokat nézegetve észrevettem, hogy a minaret formája többször is megváltozott. Nem volt felismerhetetlen, de a körerkély feletti  kas és a süveg többször is átalakult.

_minaret_valtozasai.jpg

Leginkább szembeötlő  változás a korabeli metszeteken, hogy a minaret körerkély feletti eredeti része eltűnt és egy harangláb került a helyére (középen látható minaret).
Hogyan kerül egy harangláb a minaret körerkélyére? Miért építették oda? Mikor és miért történtek a változások? A válaszokat a dzsámi, a minaret és a mellette épült kórház történetének megismerésével együtt kaphatjuk meg.

A pécsi Jakováli Haszán pasa dzsámi szerintem több tekintetben is érdekes törökkori ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 27.

Esküvő a pécsi gettóban

írta: Régi Pécs
Esküvő a pécsi gettóban

Megemlékezés a pécsi gettóról a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Egy 2018-as írásomban röviden meséltem egy különleges megható történetről, mely a holokauszt ideje alatt esett meg a pécsi MÁV bérházban azaz a pécsi gettóban.

A pécsi zsidók kényszerlakhelyre költöztetését egy 1944. április végi határozatban rendelték el, május 8-án pedig meg is kezdődött a mai MÁV-bérház alig két hétig tartó gettóvá alakítása. A határidő többszöri módosítását követően végül 1944. május 20-án, szombaton este zárták le a gettót.

pecsi_naplo_1944_majus_5_color.jpg

Sokan úgy tudják, hogy a MÁV bérház volt a gettó, de ennél nagyobb területen volt. A MÁV bérháztól nyugati irányba, a báró Bánífy Dezső (Mártírok), a Vas Gereben utca, ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 16.

Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

írta: Régi Pécs
Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

Évszázadokra – sőt talán ősidőkre – nyúlik vissza az embernek az a vágya, hogy madarak módjára uralja a levegőt. De most nem a repülőgépekről, hanem egy nagyon emlékezetes első pécsi ejtőernyős ugrásról lesz szó, mely szintén a levegő meghódításának egyik eszköze.

_parachute_egyetem_tornya_3.jpgA kép illusztráció (Grafika: Gyürüs Lajos)

Az első írásos feljegyzés Kínából származik az ejtőernyő használatáról, amely szerint Fokien császár koronázási ünnepségét 1306-ban „ejtőernyővel” történt ugrások tették emlékezetesebbé.
Az első ejtőernyőre utaló vázlatot és néhány soros feljegyzést a híres polihisztor Leonardo da Vinci készítette 1495-ben.

parachute-leonardo-da-vinci_1485.jpgLeonardo da Vinci ejtőernyőterve (1485)

1945 előtt hazánkban a klasszikus ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása