2023. sze 27.

A pécsi "bombaharang"

írta: Régi Pécs
A pécsi "bombaharang"

"A halálvivő bombából a béke hírnökét csináltam"

Szürreális a gondolat ezt két tárgyat együtt említeni, mert hogyan kapcsolódhat egymáshoz a harang hangja mely az élet hangja és a halált hozó bomba.

dsc09746_ret3_szenrajz-2.jpgA "bombaharang" (fotógrafika: Gyürüs Lajos)

Ez a história a maga nemében kuriózum és a Pécs Megyeri Kertváros Szent Erzsébet plébániatemplom krónikájának első lapjain kiemelten szerepel. Ezt az érdekes, rendhagyó históriát a Megyeri Kertvárosi városrész és a templomának rövid építés történetével kell kezdeni.

Az új városrész, a Megyeri Kertváros kialakulása.

Az építéseket egy átfogóbb, városi léptékű rendezési terv készítése előzte meg. Dörre Endre, Weichinger Károly és Kőszeghy Gyula voltak az 1928-ban ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Kertváros Templomok Harang Városrész bombaharang

2023. júl 02.

A pécsi minaret és a harangláb

írta: Régi Pécs
A pécsi minaret és a harangláb

A Jakováli Haszán pasa dzsámit és minaretet ábrázoló régi pécsi rajzokat nézegetve észrevettem, hogy a minaret formája többször is megváltozott. Nem volt felismerhetetlen, de a körerkély feletti  kas és a süveg többször is átalakult.

_minaret_valtozasai.jpg

Leginkább szembeötlő  változás a korabeli metszeteken, hogy a minaret körerkély feletti eredeti része eltűnt és egy harangláb került a helyére (középen látható minaret).
Hogyan kerül egy harangláb a minaret körerkélyére? Miért építették oda? Mikor és miért történtek a változások? A válaszokat a dzsámi, a minaret és a mellette épült kórház történetének megismerésével együtt kaphatjuk meg.

A pécsi Jakováli Haszán pasa dzsámi szerintem több tekintetben is érdekes törökkori ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 27.

Esküvő a pécsi gettóban

írta: Régi Pécs
Esküvő a pécsi gettóban

Megemlékezés a pécsi gettóról a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Egy 2018-as írásomban röviden meséltem egy különleges megható történetről, mely a holokauszt ideje alatt esett meg a pécsi MÁV bérházban azaz a pécsi gettóban.

A pécsi zsidók kényszerlakhelyre költöztetését egy 1944. április végi határozatban rendelték el, május 8-án pedig meg is kezdődött a mai MÁV-bérház alig két hétig tartó gettóvá alakítása. A határidő többszöri módosítását követően végül 1944. május 20-án, szombaton este zárták le a gettót.

pecsi_naplo_1944_majus_5_color.jpg

Sokan úgy tudják, hogy a MÁV bérház volt a gettó, de ennél nagyobb területen volt. A MÁV bérháztól nyugati irányba, a báró Bánífy Dezső (Mártírok), a Vas Gereben utca, ...

Tovább Szólj hozzá

2023. jan 16.

Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

írta: Régi Pécs
Halálugrás a toronyból (az első pécsi ejtőernyős ugrás)

Évszázadokra – sőt talán ősidőkre – nyúlik vissza az embernek az a vágya, hogy madarak módjára uralja a levegőt. De most nem a repülőgépekről, hanem egy nagyon emlékezetes első pécsi ejtőernyős ugrásról lesz szó, mely szintén a levegő meghódításának egyik eszköze.

_parachute_egyetem_tornya_3.jpgA kép illusztráció (Grafika: Gyürüs Lajos)

Az első írásos feljegyzés Kínából származik az ejtőernyő használatáról, amely szerint Fokien császár koronázási ünnepségét 1306-ban „ejtőernyővel” történt ugrások tették emlékezetesebbé.
Az első ejtőernyőre utaló vázlatot és néhány soros feljegyzést a híres polihisztor Leonardo da Vinci készítette 1495-ben.

parachute-leonardo-da-vinci_1485.jpgLeonardo da Vinci ejtőernyőterve (1485)

1945 előtt hazánkban a klasszikus ...

Tovább Szólj hozzá

2022. dec 19.

Sétatéri vízlépcső krónikája

írta: Régi Pécs
Sétatéri vízlépcső krónikája

Építéstől a bontásig

A Szent István téri (alsó sétatéri) egykor volt vízlépcső fényképe mindig nagy sikerre számíthat egy facebook posztban. Sokan nosztalgiáznak Pécs valamikori büszkeségéről a Székesegyházunk tengelyébe tervezett kaszkádról, a lépcsős medencékből csobogó látványos vízlépcsőről. 

Legtöbbünkből értetlenséget vált ki, az a szomorú tény, hogy lebontották. Elkerülhetetlen volt a bontás? Lehet, hogy lett volna más megoldás is. Mikor előkerült az Ókeresztény mauzóleum még akkor is lett volna kompromisszumos megoldás?

1961-1963_1936_-ban_epult_vizlepcso_1962-ben.jpg1962-ben a működő látványos vízlépcső

Egy kis helytörténeti előzmény.
Az 1800-as években városunk szinte minden akkori terén piac vagy vásár működött. A pécsi vásárterek ...

Tovább Szólj hozzá

Történet Belváros Építőipar Lebontva

2022. már 26.

"Kétszer kettő" és az óra átállítás

írta: Régi Pécs
"Kétszer kettő" és az óra átállítás

Az óra átállítás története, pécsi hírekkel fűszerezve.

Az óra átállítás témája az elmúlt években komoly vitákat váltott ki, de döntés nem született. Az különösen meglepett, hogy a téma gyökere a távoli múltba vezet vissza. Az írásom fenti talányos címét, az alábbi 1917-ben született újságcikk ihlette.

Miből van "Kétszer kettő"?

Részletek a Pécsi Napló 1917. szeptember 18.-i publikációjából (izgalmas megismerni - a mai ember számára különösen csengő régi nyelvezetet is):

"...  Fiam, a kétszer kettő, a mathematika szabályai szerint, négy; de vésd eszedbe, hogy ez az igazi igazság: kétszer kettő, ha kiadod: öt, ha beveszed: három.  Ennek a nyakatekert okoskodásnak a valószínűségét semmi se világítja ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Újságok Érdekelhet Óra átállítás

2022. feb 26.

Kertes ház Pécs főterén

írta: Régi Pécs
Kertes ház Pécs főterén

avagy miért nincs 13-as házszám a Széchenyi téren

_cimkep_orig.jpgGebauer Ernő festőművész az 1930-as években örökítette meg a házat

Ne keresd a kertes házat Pécs főterén, már nem találhatod meg. De akár hihető, akár nem, volt ilyen! Ennek a régi háznak színes történetét igyekszem papírra vetni.
Sajnos már sokszor előfordult, hogy valami "nemes cél" érdekében egy épület védettségét vagy műemléki státuszát törölték és lebontották. De itt még nem is ez történt, mert furcsa módon létezik is, meg nem is. Ez a história az Eiser-házról szól és arról, hogy rossz helyen állt, de végül Sztálin miatt szűnt meg létezni.
Ezt majd még meg kell magyaráznom.

A ház történetét kutatva feltűnt, hogy nincs 13-as házszám a Széchenyi ...

Tovább Szólj hozzá

Közlekedés Széchenyi tér Történet Belváros Lebontva

2022. jan 08.

Kripta villa és a pécsi patikus

írta: Régi Pécs
Kripta villa és a pécsi patikus

Különös történet, egy soha be nem teljesült szerelemről. Aki nem találkozott még ezzel a históriával, bizonyára furcsállja, hogy a Kripta villát mindamellett "Az örök szerelem háza" nevet is megkapta. A történet ugyan csak részben érinti városunkat, mert az egyik "főszereplő" pécsi, de gondoltam a történet van olyan rendkívüli, hogy helye van a "Régi Pécs" történetei között.

_kep-00_cimkep.jpgMagdus és Ödön a nászágyon

Hol található ez a villa?

Az építtető  1941-ben Fonyódon kezdett hozzá a már meglévő kis nyaraló épülete melletti telken egy nagyobb, impozáns, emeletes, tetőteraszos villa felépítéséhez. A különös ház viszonylagos nagysága, kitűnő fekvése, a Balatont Badacsonnyal állandó látványként nyújtó szobái és ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Szerelem Történet Kripta Pécsi arcok Érdekelhet

2021. dec 25.

A sosem lett Uránváros

írta: Régi Pécs
A sosem lett Uránváros

avagy ilyen is lehetett volna

Sokan olvashattak már arról, hogy Uránváros nem az eredeti terveknek megfelelően épült fel , mert sok fontos beruházás nem valósult meg.  Elmaradt a Fő térre tervezett szálloda, mozi és kultúrház megépítése. A vásárcsarnok, strand és fedett uszoda sem épült meg.  Még a Mecsek Áruház is csak nagy nehezen született meg, tíz évet kellett várni az átadásárára.
De milyen lett volna akkor Uránváros, ha minden álom megvalósul? Erről szeretnék most mesélni és bemutatni a terveket, hogy lássuk, ilyen is lehetett volna. Mivel a városrész beépítési terve többször is változott, ezért az elvetett terveknek egy "összegyúrt", általános képét mutatom be. 

1955 októberben megszűnt Pécs nyugati felén ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Vendéglátás Uránváros Kereskedelem Építőipar Városrész Nem valósult meg

2021. nov 05.

Séta egy könyvtárban

írta: Régi Pécs
Séta egy könyvtárban

A könyvtárak különleges hangulata mindig elvarázsol. Az élményt, az örökség, tudás, csend és nyugalom szavak fejezik ki talán legjobban. 

Egy páratlan, nem mindennapi könyvtárban tapasztalt izgalmas, friss élményeimet osztom meg a "Régi Pécs" olvasóival. Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy dr. Schmelzer-Pohánka Éva a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője, meghívott egy kis könyvtári sétára.

Szeretném előre bocsájtani, hogy egy valóban különleges új könyvtárba nyertem betekintést. Bár ezt a kijelentésemet már javítanom is kell, mert az épület, a környezet új, de a könyvtár már több évtizede létezik, csak nagyon kevesen ismerték.  

Érdemes megismerni ennek a titokzatos könyvtárnak a történetét is, de előbb ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Könyvtár Rózsakert Történet Belváros Templomok

süti beállítások módosítása