2020. jan 12.

A két pécsi Bildstock története

írta: Régi Pécs
A két pécsi Bildstock története

BEVEZETŐNEK

Az írás egy helytörténeti érték (műemlék) eltűnéséről szól. Tudomásom szerint Pécsett csak egy ilyen volt és azt is már régen lebontották.
De ezzel a kijelentéssel saját írásom címének mondok ellent. Most itt az elején előrebocsájtom, hogy mindét kijelentés igaz, de magyarázattal csak később szolgálok. 

MI A BILDSTOCK ÉS HOL VOLT?

A Bildstock - magyarul képoszlop - a Felsőmalom utca és a Rákóczi út keleti sarkán állt . Úgy tudom csak egy fénykép készült róla, de így nem kell a fantáziánkra támaszkodni, láthatjuk hogyan is nézett ki a valóságban..
Képoszlopnak fordítható a neve, de tulajdonképpen ez egy oszlop, tetején szoborfülkével. Lebontásakor a korabeli sajtó úgy emlegette: "tornyocska". Ezt ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 07.

1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

írta: Régi Pécs
1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

A világ legnagyobb látványossága!

_kep_satrak_abartents.jpg

Egy 1901. évi plakát került elém, mely a világ egyik legnagyobb látványosságára invitál, Barnum & Baley cirkuszának világhírű műsorára.
A plakát szövegét olvasva a cirkusz méretén, majd a műsorokon lepődök meg:

Lóversenypálya?
Szakálas nő és kutyafejű gyerek?
Bizarr látványosságok melyet "csodaszülöttek" bemutatójának neveznek?
Ezret meg­haladó személyzet és több száz különböző állat?

A cirkusz előtörténete 1835-ben kezdődik. A Barnum cirkusz megalapítása 1870-ben történt és története majdnem napjainkig tartott. Alig hihető, de 146 évig működött, de erről majd később.  Történet közben létrejött egy különleges amerikai műfaj és megszületett egy nálunk ismeretlen ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 28.

A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

írta: Régi Pécs
A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

"Serie Fünfkirchen" azaz érdekes adalék Pécs helytörténetéhez

Az internet rejtett zugában véletlenül bukkantan egy régi pécsi képre, bélyegre (?). Bélyegnek látszik a fogazott szélével, az 5x7 cm-es mérete is erre utal - de .......
De mielőtt még valaki arra gondol, most egy postai bélyegsorozatról írok, megnyugtatom nem. Másról van szó,  szerintem ez egy helytörténeti különlegesség. 
A kép felső részén "Serie Fünfkirchen", alul pedig a kép megnevezése is németül olvasható, de "MAGYAR POSTA" vagy érték jelölésnek nyoma sincs. Az is érdekes, hogy a bélyegre tekintve, olyan mintha egy korabeli mini képeslapot néznénk. 

Ezt nagyon izgalmas témának találtam, izgatottan kutattam, hogy mire is leltem?

0_levelzaro_cimkep.jpg

Láthatóan nem posta ...

Tovább Szólj hozzá

2019. aug 13.

Látogatás a múltba - Pécs 1957

írta: Régi Pécs
Látogatás a múltba - Pécs 1957

Városunkat népszerűsítő, turistákat tájékoztató könyvecskét, annak is mellékletét lapozgatom . "Helyi közlekedés" résznél gyerekkori emlékkép tűnik fel, - milyen sokat utaztam a 10-es autóbusszal.
Kíváncsian keresem, hogy a környékünkön, a József Attila utcán közlekedő 10-es autóbusz pontosan merre is járt. Olvasom: "10. járatszám: Mecsek, Dömörkapu. Első kocsi: 6,45, utolsó kocsi: 23.30. Menetidő: 20 perc.". De én nem erre emlékszem! 

Ez volt az a pillanat amikor a "Pécsi kalauz" 1957 évi kiadványát még nagyobb kíváncsisággal olvasom tovább.
Úgy gondolom célszerű itt az elején elárulni, hogy ez nem egy helytörténeti dolgozat,  ez inkább egy fényképalbum, a korszakra jellemző utcaképekkel és régen megszűnt ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés Vendéglátás Pécsi utcák 1956 Pécs

2019. máj 15.

Zidina és egyéb "környékek"

írta: Régi Pécs
Zidina és egyéb "környékek"

"Egyéb környékek" kifejezés magyarázatra szorul, de erről majd később. Úgy gondolom a "Zidina" vagyis a "Zidina környék" neve egy pécsi tükének, lokálpatriótának ismerősen csenghet.

Egy régi élményem.
Volt amikor ezt a hangulatos, nagyon kedvelt Tettye alatti, Havi-hegy oldalába felkúszó Budai városrészhez tartozó környéket nagyon féltettem. Mikor felépült a kesztyűgyári toronyház, úgy gondoltam vége a városrésznek. Jönnek a buldózerek és eltüntetik a régi, romantikus kis utcákat házaival együtt.
Ennek sajnos volt realitása!
Városrendezési tervek bizonyítják, hogy a teljes Szigeti városrészt, majd a teljes Budai városrészt is szanálni kívánták! Ez a terület a Budai városrészhez tartozik, így akár le bonthatták volna, de ...

Tovább Szólj hozzá

Tettye Török Térkép Pécsi utcák 1956 Pécs Zidina Puturluk

2019. már 03.

"Pécsi Lapok" - 1.

írta: Régi Pécs
"Pécsi Lapok" - 1.

Mottó.

Egy 1880-as évekbeli újságot olvasok,  nyelvezete a mai embernek szokatlan.
És mégis!
A történetek olyanok mintha a közel száznegyven év nem elválasztana, hanem inkább összekötne minket. Nem mi emberek változtunk, csak a körülöttünk lévő világ alakult, fejlődött, változott.
Ezzel a sorokkal ajánlom a "PÉCSI LAPOK" alábbi részleteit, mint érdekfeszítő olvasmányt, mert ez az élmény felér egy időutazással. 

A "PÉCSI LAPOK" 1882-ben mindössze három hónap után szűnt meg, ennek története is érdekes.

_pecsi_lapok_szines.jpg

PÉCSI LAPOK 1881. Deczember 22-én .

Az újság különböző témáiból az érdekesebb  hírekből válogattam. Egy kis politika, bűnügyi hír, közéletről, sport hír, stb.

Választók névjegyzéke.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 16.

Pécsi villamos kérdés

írta: Régi Pécs
Pécsi villamos kérdés

Bontani vagy fejleszteni?

Adalékok és szubjektív vélemény a pécsi villamos történetéhez, 
felhasználva a korabeli Dunántúli Napló híreit, cikkeit (1945-1960).

A kérdés természetesen nem mai, hiszen már régen nincs villamosjárat városunkban, de megszüntetésének okát szeretném megérteni.  
Sok érdekes adatot találtam Pécs 1950-es évekbeli közlekedés fejlesztési elképzeléseiről. Előre bocsájtom, hogy több nagyon meglepő tervről olvastam. Új trolibusz járatokról és a villamos dupla vágányú bővítéséről. 
Amennyiben ezeknek a terveknek csak egy kis része is megvalósul városunkban, még a mai napig is lehetne valamilyen kötöttpályás közlekedés Pécsett. 

A villamos közlekedés megszüntetéséről 1958-ban olvasni ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés pécsi villamos

2018. okt 07.

Titokzatos mecseki sárga út

írta: Régi Pécs
Titokzatos mecseki sárga út

Még 2014-ben olvastam "A rejtélyes Zsolnay-út" című újságcikket . A történet lényege, hogy egy rövid sárgaköves út van a Mecseken, ez azért is rejtélyes mert nincs a közelében épület.
Miért épült, ki építette? Az alábbiakat olvastam:

"Senki nem tudja, hogy került a Mecsekbe az az út, ami Zsolnay sárga pirogránit téglákból van kirakva egy erdős-bokros területen. Egy hibátlanul megépített Zsolnay utca rejtőzik a Mecsekben" .

_image1_pecsma.jpgA mecseki sárga út (pecsma.hu / 2014)

"Pécstől keleti irányban.A Zsolnay-gyár sárga pirogránit téglái szakszerűen vannak lerakva, mintha egy korabeli városi utca lenne. A 10 méter széles út azonban a semmi közepén húzódik 200 méter hosszan, mindkét végéhez egy hagyományos autóval ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Zsolnay Sárgaköves út

2018. sze 23.

Vasutas bérház az Ispitaalján

írta: Régi Pécs
Vasutas bérház az Ispitaalján

BEVEZETŐ
Pécs egyik legnagyobb bérháza - amely olyan mint egy vár - gyermekként én így láttam. Hatalmas kétszárnyú várkapu, két oldalt bástyákkal, szinte féltem belépni. 
Érdekes emlékem van erről. Én a Kandó Kálmán utca felső részén laktam, és döntenem kellett, hogy a Petőfi utcai városi bérház vagy a MÁV bérház csapatához csatlakozom.
Ez úgy kezdődött, hogy "Pál utcai fiúkat" akartunk játszani. Két bérház, két csapat. A Petőfi utcai fiúkhoz csatlakoztam (sok osztálytársam lakott ott, ez elég komoly érv volt). Hamarosan bekövetkezett az első "bérházcsata". A felső városi bérházat, megtámadták a vasutasok (amit természetesen hadüzenet és egy kis szabály egyeztetés előzött meg). Mint a regényben, a fatelepnek volt ...

Tovább Szólj hozzá

Építőipar Semmelweis utca MÁV bérház

2018. aug 28.

Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

írta: Régi Pécs
Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

Még napjainkban is döbbenten nézem a fényképeket. Ez itt történt Pécs főterén? Igen! Több mint 35 évvel ezelőtt a Széchenyi téren történt  egy elképzelhetetlen tragikus esemény.

1983. augusztus 20.-án bekövetkezett városunk egyik legsúlyosabb autóbusz balesetéről , augusztus 22.-én és 23.-án számolt be a helyi újság. A balesetben érintettek neveit is közölték (az idézetekből a neveket kihagytam). Ha valaki kíváncsi a nevekre, a Dunántúli Napló eredeti példányaiban megtalálja.

Ez a tragikus baleset egy jeles napon történt. A Széchenyi téren - bár már este hét óra felé járt az idő - elég sokan sétáltak, nézelődtek, fagylaltoztak.
Kellemes ünnepi hangulat volt, már közeledett a naplemente. Pontosan 19 óra 5 perckor ...

Tovább Szólj hozzá