2020. júl 05.

Horthy Miklós kertvárosa

írta: Régi Pécs
Horthy Miklós kertvárosa

Archívumokban kutakodtam (nem ebben a témában), amikor az alábbi mondat ötlött a szemembe:
"... a sokgyermekes családok részére épített  lakótelepet Horthy Miklós kertvárosnak nevezik el ."

Első reakcióm a meglepetés. Pécsett volt ilyen kertváros? De lassan a családi történetek közül feldereng a név: Horthy-telep. Lehet, hogy erről van szó?
De sajnos a  pécsi Horthy Miklós kertváros történetét nem ismerem! Így felkeltette érdeklődésem és az első kérdésem:
- Hol volt Horthy Miklós kertvárosa?

Interneten keresgélve egy 2019-es pécsi kiadványban, egy helyi és egy budapesti internetes újságban találtam arról információt, hogy hol volt Horthy Miklós kertváros.

A talált mondat részletek:

- "1941-ben a Megyeri-Kertváros a ...

Tovább Szólj hozzá

Budai-külváros Építőipar Városrész Horthy-telep

2020. máj 09.

A "távolbalátás" (tévézés) kezdete Pécsett

írta: Régi Pécs
A "távolbalátás" (tévézés) kezdete Pécsett

Egy éve, 2019-ben volt 60 éve, hogy a pécsi televíziózás története elkezdődött . 1957-ben indult a budapesti sugárzás, rá két évre Pécsett is elkezdődött a televíziózás. Nem indult zökkenőmentesen, de az országban Pécsett épült fel a második adótorony. Erről szól az alábbi kis történet.

1952. január 27.-i Dunántúli Naplóban a "távolbalátás" készülékét így magyarázták el: :

" Ez a készülék látszatra csak abban különbözik a többi közönséges rádiókészüléktől, hogy a hangszórót takaró vászon helyét domború szürke tejüveg foglalja el. Felkattintják. A tejüvegen vibráló szürke folt jelenik meg. A kép egyre tisztul és alakot ölt. Egy másodperc még és a munkáslakásban  végignézhetjük az Operaház ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 01.

Pécs Krisztus Király városa lett

írta: Régi Pécs
Pécs Krisztus Király városa lett

Pécs felajánlása Jézus szentséges szívének

Most amikor lényegében "önkéntes karanténban" vagyunk egy vírusos világjárvány kitörése miatt, eszembe ötlött, hogy ilyen elkeserítő helyzetben talán segítségünkre lehetne valamilyen égi hatalom (ránk férne).
Természetesen már eleinknek is hasonló gondolatai támadtak egy közelgő veszedelem elhárítására. A második világégés alatt oly kétségbeesettek, elkeseredettek voltak a pécsi polgárok, hogy  már csak az imában reménykedve, Jézus segítségét kérték.

Hasonló gondolat már az első világháború alatt is felvetődött:
I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodója - 1914. december 8.-án az első világháború ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 22.

A Postapalota címerei

írta: Régi Pécs
A Postapalota címerei

Több esetben is egy kutatás témáját nem annak aktualitása, hanem egy véletlen "esemény" határozta meg. A facebook-on egy Postapalotát ábrázoló kép megosztásakor írtam, hogy 1952-ben az angyalos címer helyére került a Kádár címer. A hozzászólók között volt aki pontosította a bejegyzést, mely szerint 1952-ben Rákosi címert rakhattak fel. És ez valóban így igaz.

Bár az 1952-es eseményeket ismertem és a fényképen valóban Kádár címer volt látható, de a fenti megjegyzés adta az ötletet, hogy a címerek felhelyezésének történetének alaposabban is utána nézzek.

postapalota.jpg

De mielőtt a címerek történetéről írnék, röviden a palota felépítésének körülményeiről.

Az 1840-es években a Perczel utcai postahivatal egy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 12.

A két pécsi Bildstock története

írta: Régi Pécs
A két pécsi Bildstock története

BEVEZETŐNEK

Az írás egy helytörténeti érték (műemlék) eltűnéséről szól. Tudomásom szerint Pécsett csak egy ilyen volt és azt is már régen lebontották.
De ezzel a kijelentéssel saját írásom címének mondok ellent. Most itt az elején előrebocsájtom, hogy mindét kijelentés igaz, de magyarázattal csak később szolgálok. 

MI A BILDSTOCK ÉS HOL VOLT?

A Bildstock - magyarul képoszlop - a Felsőmalom utca és a Rákóczi út keleti sarkán állt . Úgy tudom csak egy fénykép készült róla, de így nem kell a fantáziánkra támaszkodni, láthatjuk hogyan is nézett ki a valóságban..
Képoszlopnak fordítható a neve, de tulajdonképpen ez egy oszlop, tetején szoborfülkével. Lebontásakor a korabeli sajtó úgy emlegette: "tornyocska". Ezt ...

Tovább Szólj hozzá

Történet Belváros Rákóczi út Felsőmalom utca Lebontva

2019. dec 07.

1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

írta: Régi Pécs
1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

A világ legnagyobb látványossága!

_kep_satrak_abartents.jpg

Egy 1901. évi plakát került elém, mely a világ egyik legnagyobb látványosságára invitál, Barnum & Baley cirkuszának világhírű műsorára.
A plakát szövegét olvasva a cirkusz méretén, majd a műsorokon lepődök meg:

Lóversenypálya?
Szakálas nő és kutyafejű gyerek?
Bizarr látványosságok melyet "csodaszülöttek" bemutatójának neveznek?
Ezret meg­haladó személyzet és több száz különböző állat?

A cirkusz előtörténete 1835-ben kezdődik. A Barnum cirkusz megalapítása 1870-ben történt és története majdnem napjainkig tartott. Alig hihető, de 146 évig működött, de erről majd később.  Történet közben létrejött egy különleges amerikai műfaj és megszületett egy nálunk ismeretlen ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Érdekelhet

2019. okt 28.

A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

írta: Régi Pécs
A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

"Serie Fünfkirchen" azaz érdekes adalék Pécs helytörténetéhez

Az internet rejtett zugában véletlenül bukkantan egy régi pécsi képre, bélyegre (?). Bélyegnek látszik a fogazott szélével, az 5x7 cm-es mérete is erre utal - de .......
De mielőtt még valaki arra gondol, most egy postai bélyegsorozatról írok, megnyugtatom nem. Másról van szó,  szerintem ez egy helytörténeti különlegesség. 
A kép felső részén "Serie Fünfkirchen", alul pedig a kép megnevezése is németül olvasható, de "MAGYAR POSTA" vagy érték jelölésnek nyoma sincs. Az is érdekes, hogy a bélyegre tekintve, olyan mintha egy korabeli mini képeslapot néznénk. 

Ezt nagyon izgalmas témának találtam, izgatottan kutattam, hogy mire is leltem?

0_levelzaro_cimkep.jpg

Láthatóan nem posta ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Érdekelhet

2019. aug 13.

Látogatás a múltba - Pécs 1957

írta: Régi Pécs
Látogatás a múltba - Pécs 1957

Városunkat népszerűsítő, turistákat tájékoztató könyvecskét, annak is mellékletét lapozgatom . "Helyi közlekedés" résznél gyerekkori emlékkép tűnik fel, - milyen sokat utaztam a 10-es autóbusszal.
Kíváncsian keresem, hogy a környékünkön, a József Attila utcán közlekedő 10-es autóbusz pontosan merre is járt. Olvasom: "10. járatszám: Mecsek, Dömörkapu. Első kocsi: 6,45, utolsó kocsi: 23.30. Menetidő: 20 perc.". De én nem erre emlékszem! 

Ez volt az a pillanat amikor a "Pécsi kalauz" 1957 évi kiadványát még nagyobb kíváncsisággal olvasom tovább.
Úgy gondolom célszerű itt az elején elárulni, hogy ez nem egy helytörténeti dolgozat,  ez inkább egy fényképalbum, a korszakra jellemző utcaképekkel és régen megszűnt ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Villamos Közlekedés Vendéglátás Érdekelhet

2019. máj 15.

Zidina és egyéb "környékek"

írta: Régi Pécs
Zidina és egyéb "környékek"

"Egyéb környékek" kifejezés magyarázatra szorul, de erről majd később. Úgy gondolom a "Zidina" vagyis a "Zidina környék" neve egy pécsi tükének, lokálpatriótának ismerősen csenghet.

Egy régi élményem.
Volt amikor ezt a hangulatos, nagyon kedvelt Tettye alatti, Havi-hegy oldalába felkúszó Budai városrészhez tartozó környéket nagyon féltettem. Mikor felépült a kesztyűgyári toronyház, úgy gondoltam vége a városrésznek. Jönnek a buldózerek és eltüntetik a régi, romantikus kis utcákat házaival együtt.
Ennek sajnos volt realitása!
Városrendezési tervek bizonyítják, hogy a teljes Szigeti városrészt, majd a teljes Budai városrészt is szanálni kívánták! Ez a terület a Budai városrészhez tartozik, így akár le bonthatták volna, de ...

Tovább Szólj hozzá

Tettye Városrész Érdekelhet

2019. már 03.

"Pécsi Lapok" - 1.

írta: Régi Pécs
"Pécsi Lapok" - 1.

Mottó.

Egy 1880-as évekbeli újságot olvasok,  nyelvezete a mai embernek szokatlan.
És mégis!
A történetek olyanok mintha a közel száznegyven év nem elválasztana, hanem inkább összekötne minket. Nem mi emberek változtunk, csak a körülöttünk lévő világ alakult, fejlődött, változott.
Ezzel a sorokkal ajánlom a "PÉCSI LAPOK" alábbi részleteit, mint érdekfeszítő olvasmányt, mert ez az élmény felér egy időutazással. 

A "PÉCSI LAPOK" 1882-ben mindössze három hónap után szűnt meg, ennek története is érdekes.

_pecsi_lapok_szines.jpg

PÉCSI LAPOK 1881. Deczember 22-én .

Az újság különböző témáiból az érdekesebb  hírekből válogattam. Egy kis politika, bűnügyi hír, közéletről, sport hír, stb.

Választók névjegyzéke.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

Kultúra Történet Újságok Érdekelhet