2019. okt 28.

A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

írta: Régi Pécs
A képeslapnak látszó pécsi bélyeg

"Serie Fünfkirchen" azaz érdekes adalék Pécs helytörténetéhez

Az internet rejtett zugában véletlenül bukkantan egy régi pécsi képre, bélyegre (?). Bélyegnek látszik a fogazott szélével, az 5x7 cm-es mérete is erre utal - de .......
De mielőtt még valaki arra gondol, most egy postai bélyegsorozatról írok, megnyugtatom nem. Másról van szó,  szerintem ez egy helytörténeti különlegesség. 
A kép felső részén "Serie Fünfkirchen", alul pedig a kép megnevezése is németül olvasható, de "MAGYAR POSTA" vagy érték jelölésnek nyoma sincs. Az is érdekes, hogy a bélyegre tekintve, olyan mintha egy korabeli mini képeslapot néznénk. 

Ezt nagyon izgalmas témának találtam, izgatottan kutattam, hogy mire is leltem?

0_levelzaro_cimkep.jpg

Láthatóan nem posta bélyeg, de akkor ez milyen bélyeg?
Mikor megtaláltam a választ még érdekesebbnek találtam ennek a bélyeg fajtának történetét. Egy német aukciós oldalon találtam ezt a furcsa bélyeget, az ott olvasható leírás megnevezéséből indultam el. "Reklamemarken", ha lefordítjuk talán márkareklámnak azaz reklámbélyegnek fordítható.

A lényeg, hogy ez egy úgynevezett levélzáró bélyeg.
Csomagzáró illetve pecsétbélyegként is említik őket. Nevében hordozza a funkcióját. A régi leveleket sokszor nem tették borítékba csak összehajtogatták, de később mikor már borítékot is használtak gyakran előfordult, hogy nem zárt biztonságosan az eredeti ragasztás. De a levelet valami biztonságos módon le kellett zárni a kíváncsi szemek elől és erre szolgált a levélzáró bélyeg.

000_levelzaro_cimkep.jpg

Csak nagyon röviden: Mikor és hol kezdődött a levélzáró bélyeg használata, mi a története?
Német nyelvterületen az 1890-es években kezdődött el a levélzáró reklámbélyeg története.
De fontos az előzményeket is megismerni.
A 16. századtól mivel is zárták le a leveleket? Spanyolviasszal, ez gyakorlatilag cinóber ásvánnyal vörösre festett pecsétviasz volt, amit melegítés után a borítékra (összehajtott levélre) csepegtettek és valamilyen pecséttel (akár pecsétgyűrűvel) hitelesítettek.
Ez elég lassú folyamat volt és nagyon óvatosan, de határozottan kellett a forró viaszt csepegtetni majd még mielőtt megszilárdult, a pecsétet is bele kellett nyomni.

Ehhez képest a levélzáró bélyeg használata "gyerekjáték" és nem tűnik hatalmas találmánynak, mégis praktikus ötlet volt. Természetesen ehhez a nyomdaipar fejlődésére is szükség volt.

reklamemarke-budapest-millenium-ausstellung-1896.jpg

A levélzáró bélyegek magyarországi története 1896-ban kezdődött, melyet a honfoglalás ezeréves évfordulójának tiszteletére adták ki. A bélyegeket a külföldre szánt levelekre és csomagokra ragasztották a postákon ezzel "reklámozva" Magyarországot. Talán ez volt az első országimázs "akció" amely igyekezett az ország történelmi arculatának egy kis szeletét bemutatni? Tizenkét különböző színkombinációból áll a teljes sorozat. Látható, hogy ezt a sorozatot grafikusművész tervezte.

Bár ez a sorozat az országunkat népszerűsítette valós reklámhordozónak is használták a levélzáró bélyegeket. Terméket vagy céget is hirdettek vele.

A pécsi sorozat - "Serie Fünfkirchen"

A Fünfkirchen sorozat bélyegek képeit nézve, feltűnik, hogy mindegyiknek olyan a stílusa mint egy korabeli képeslapnak. Sajnos a bélyegek kiadóját, a nyomdát az én eszközeimmel nem sikerült beazonosítani, a témával kapcsolatos feljegyzést illetve tudományos munkát nem találtam. De az biztos, hogy valóban korabeli képeslapok képeit használták fel a levélzáró bélyegeknél (lásd az írás végén).

99_seria_funfkirchen.jpg

Gondolhatnánk ezek nem olyan értékesek mint a posta bélyegek, pedig igen. Sokan gyűjtik ezeket a bélyegeket is, bár a levélzáró bélyegek gyűjtése a bélyeggyűjtésnek egy mellékága. A levélzáró bélyeg "fénykora" úgy az 1920-as évekig tartott.

A pécsi "Serie Fünfkirchen" levélzáró bélyegek mikor készültek?

Már fent említettem, hogy a bélyeget készítő nyomdát nem sikerült beazonosítani, de a képek tanulmányozásával a dátum megközelítő pontossággal meghatározható.
A Zsolnay szobrot ábrázoló kép csak 1907 után készülhetett, mivel a szobrot 1907-ben avatták fel. A másik ami feltűnhet a pécsi villamos hiánya, az egyik bélyegen (képeslapon) sem szerepel, tehát a bélyegek 1913 előtt készülhettek. Ezek alapján bátran kijelenthető, hogy a levélzáró bélyegek 1910 körül készültek és ezzel nem tévedek nagyot (esetleg egy-két évet).

Érdekességnek három korabeli képeslap és a hasonló levélzáró bélyege:

_03_kepeslap_foter_730_001.jpgPécs főtere és a belvárosi templommal

_06_kepeslap_havihegy_191x.jpgPécs látképe a Havi-hegyről

_12_kepeslap_1900_bedo_kavehaza_01.jpgIrgalmasok utcája,
balra a Szálloda a Mátyás királyhoz, jobbra a Hungária Szálloda és Kávéház

Levélzáró bélyegeket apróhirdetések, online aukciós házak kínálatában találni, de pécsi bélyeget nagyon nehezen, "Serie Fünfkirchen" bélyeget pedig magyar oldalakon nem is találtam.

1920-as években a levélzáró bélyeg divatja vissza esett, de nem szűnt meg gyártása. Sokkal későbbi években is készültek levélzáró propaganda bélyegek melyeket városok, egyesületek, kereskedelmi cégek, közintézmények, kiállítás szervezők adtak ki ezáltal reklámozva magukat. Még az 1960-as vagy 1970-es években is ismert reklám hordozó volt. Úgy gondolom napjainkban már nem használják ezt a reklám fajtát.

Befejezésül egy érdekes információ 1970-ből:

reklam_fenyszov_reklam_iroda_hirdetese_1970-06-17.jpgA Dunántúli Naplóban 1970. június 17.-én megjelent hirdetés

1970-ben a pécsi Fényszöv Reklám Iroda (Pécs Sallai u. 31.) hirdetésében olvasható, hogy levélzáró bélyegeket is készít. Tehát az 1970-es években még gyártottak ilyen bélyegeket. Úgy gondolom napjainkra a levélzáró bélyegnek leáldozott az elektronikus levelezés (email) elterjedésével.

Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

Felhasznált források:
delcampe.com
zvab.com
m.oldthing.de
veikkos-archiv.com
logoterv.hu/magyar/oldalak/belyeg/

Szólj hozzá

Kultúra Történet Érdekelhet