2015. dec 27.

A pécsi "vörös csillagos" karácsonyfa

írta: Régi Pécs
A pécsi "vörös csillagos" karácsonyfa

Nem! Egyáltalán nem akarok politizálni! De ez egy abszurd és érdekes pécsi történet 1999-ből. 

Ez egy "karácsonyi történet", de mivel nem szerettem volna ünneprontó lenni, így karácsony utánra maradt ez a pécsi história. Miért voltam óvatos? Mert ez egy régen elmúlt karácsony környékén esett meg, de az ünnepi hangulatot nem kívántam megzavarni, megtették ezt akkor a politikusok. Bár azt leszögezhetjük, hogy napjainkra már nem tekinthetjük komoly politikának - akkor az volt - most viszont visszagondolva csak egy elfuserált politikai kabarénak tűnik.

1999_12_19_leszedett_karacsonyfa_eredeti_diszekkel_laufer_laszlo.jpg

Karácsony közeledtével valahogyan előkerült emlékeim "hátsó zsebéből" ez a történet:
Ez egy furcsa pécsi ügy, a vörös csillagról és mindenki karácsonyfájáról. Sokan vannak úgy a karácsonyi előkészületekkel, mint egy sportoló a "nemszeretem" kötelező gyakorlattal.
Ilyenkor sokszor előfordul, hogy a feszültség kirobban és családi veszekedésbe torkollik. De sajnos már előfordult az is, hogy a politika belekeverte magát a karácsonyi hangulatba, mondhatnám belerondított. Bár Szombathelyen is történt hasonló eset. Egy bolt kirakatába kirakott piros (vörös?) csillagok miatt tettek feljelentést, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.

Pécs se maradt ki ebből!
Szerencsére ez egy régi történet. Már több mint 15 éve esett meg. Napjainkban már mosolyogva gondolhatunk erre a pécsi esetre.

"A kommunisták elfoglalták a karácsonyfát?"
Ilyen és ehhez hasonló címmel került a média érdeklődési körébe egy pécsi ügy. Érthető volt a közvélemény figyelme is, hiszen ez egy nagyon furcsa történet. Sokszor mondjuk, hogy "átesik a ló másik oldalára", ez a történet is oda került!

Hogyan kezdődött ez a politikai kabaré?
Egy szép, 17 méteres fenyőt Pécsre szállítottak a baranyai Olasz község határából és felállították a Széchenyi téren a mindenki karácsonyfák szokásos helyére. A karácsonyfa feldíszítését a BAT Pécsi Dohánygyár finanszírozta, így a díszek Amerikából érkeztek. Szépen csillogtak a karácsonyfadíszek, de nem sokáig. Mert - még karácsony előtt - éber pécsi polgárok, pontosabban „több tucat választópolgár” telefonos jelzésére észlelte egy pécsi politikus, az önkormányzat képviselője: „a Széchenyi téren felállított fenyőfán kb. negyven darab ötágú vörös csillagot ábrázoló dísz fityeg”. Ez felháborító! - gondolta a képviselő és a tett mezejére lépett. Levelet írt és nyilatkozott is a sajtónak.

Részlet egy nyilatkozatból:

idjel2.jpg"Nem tudom, hogy ki, vagy kik állították fel a fenyőt és díszítették fel, ezért a jegyző asszonyhoz fordultam.
A BTK. önkényuralmi jelképek használatáról szóló 269/B paragrafus (1) b) és c) pontjai szerint, aki ötágú vörös csillagot, vagy azt ábrázoló tárgyat nagy nyilvánosság előtt használ, illetve közszemlére, az a legenyhébb fokozat szerint is vétséget követ el és pénzbüntetéssel sújtandó.
Az ügy azért minősül rendkívül súlyosnak, mert a kb. negyven darab vörös csillag az egyik legjelentősebb egyházi ünnep egyik szimbólumán, a város minden polgára által látható fenyőfán található. Ez a Brk. tételes megsértésén túl durván beletipor minden jó ízlésű városlakó lelki világába. Ezt támasztják alá a telefonos megkeresések is. E levél írása közben is ketten kerestek e tárgyban. Kértem a jegyző asszony azonnali intézkedését, hogy a vörös csillagok a fáról még a mai napon lekerüljenek. Nem tenne jót a város hírének, ha a millenniumi év kezdete előtti utolsó karácsonyt a város vörös csillagokkal feldíszitett fenyőfa alatt ünnepelné. 
K. A. képviselő"

_cikkhez_otagu_csillag_ossze.JPG

Melyik ötágú csillagot nevezhetjük önkényuralmi jelképnek. A képen látható papírből készült ötágú csillagot biztosan nem, mert nem vörös. De a másik már megfelel a leírásnak? Valószínüleg nem.

Miért provokálta a pécsi polgárokat a BAT Pécsi Dohánygyár?
Természetesen tudjuk, hogy a pécsi polgárok bejelentéseit is fenntartásokkal kell fogadnunk. De az is egyértelmű, hogy nem volt semmilyen provokáció. A magyar szem számára az ötágú csillag, valljuk be, politikai tartalmat hordoz. Elvonatkoztatni ennyi év után sem könnyű, de látnunk kell, hogy az ötágú csillag nem mindenkinek és nem mindenhol jelképezi a kommunista hatalmat.

Csak röviden a csillagról:
Az ötágú csillag az aranymetszés szabályát követi, ezáltal a tökéletes harmóniát jelképezi. Már az időszámítás előtti Babilóniában az öt bolygót (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) jelképezte. A középkorban az öt őselemet (tűz, víz, levegő, föld, és az ötödik elemet) és lehetne folytatni a keresztény szimbolikával .........
Állítólag a Rajna folyó mentéről menekülő első német, svájci telepesek Pennsylvania dél-keleti részére, a vallásszabadság reményében, köztük amisok és mennoniták hozták be a vörös csillag szimbolikát az újvilágba.

_cikkhez_usa_red_star_2.jpg

Mit jelent a vörös a pajtacsillag?
Nem csak vörös csillagot tesznek ki (de ez a leggyakoribb). Minden szín mást szimbolizál. A fekete erőt, a kék békét, nyugalmat, a barna az anyaföldet, a zöld a növekedést, a fehér a tisztaságot, a vörös – különösen a mélyvörös, hisz ezek a csillagok inkább burgundi vörösek (barn red, 'pajtavörös', ahogy az amerikai nyelv nevezi) – a szenvedélyt, a kreativitást. Az Ötágú vörös csillag tehát véd a tűz ellen, jó szerencsét hoz, harmóniát és energiát biztosít, segíti az állatok szaporodását, véd az ártó szellemek ellen.

A Pécsi Dohánygyár a hibás?
A fentiek szerint biztosak lehetünk abban, hogy a dohánygyári felfújható, lufiszerű vörös csillagok nem "kommunista vörös csillagok" voltak. A politikusok hibáztak! Kik voltak az ügy részvevői? Tudjuk, de már nem fontos (akit érdekel utána tud nézni).

_cikkhez_usa_red_star_4.jpg

Egy szemtanú így foglalta össze a Széchenyi téri vörös csillagok eltávolításának eseményeit: 

idjel2.jpg- A csillagok pirosak voltak és nem vörösek.
- Csúcsukkal lefelé lógtak, a lábuk között volt az akasztó.
- Ma fél négyre kisebb csődület és némi röhigcsélés és szentségelés közepette a Party Lufiszerviz átcserélte piros gömbökre az önkényuralmi jelképeket.

Volt, aki azt javasolta, hogy menjen föl egy ember a kosaras kocsival és fehér sprével és pöttyökkel semlegesítse a jelképeket.
- A leszedett csillagokat kiosztották a gyerekeknek.

Életkép: Ekkor egy éltesebb, de erősen és egyedül kommunistázó úr félresöpörte a gyerekeket és 1 db. megkaparintott csillaggal elszelelt.
- A sárga ötágú csillagok maradtak, szintén csúccsal lefelé.

A szentháromság szobor felőli oldalon egy csillag meglapult, egy élelmes apuka+anyuka madzaggal lehúzta az ágat és zsebkéssel távolította el, és nyújtotta át erősen drukkoló gyermekének.
15:50-re jelképmentes volt a fa.

Mi a történet vége?
Végül is a fenyőfáról leszedték a vörös csillagokat - a helyükre vörös gömböket aggattak - és ezzel vége a "kabarénak". A karácsonyfát végül is elszállították az ünnepek végével, de az ügy mégsem zárult le.

Egyesek tovább próbálkoztak a témát melegen tartani a vélt politikai haszon érdekében.
Mint olvastuk voltak pécsi polgárok akik szerint kár volt az amerikai lufidíszeket vörös csillagnak nézni, de mások ennél nagyobb ügyet csináltak belőle. A két oldal sok mindent kitalált, hogy folytatódjon a vita.

idjel2.jpg- Fontos a vörös csillag jegyében elkövetett bűnökről beszélni
- A vörös csillag rehabilitálása a halottak gyalázását jelentené.
- Elhangzott az is, hogy az eredetileg a diszeket ábrázoló és jóváhagyott rajzon nem is volt vörös csillag!
- Ha az alpolgármester azonnal intézkedik, nincs botrány.
- Meg nem erősített információk szerint két városi képviselő cége mint alvállalkozó kapta ezt a jól honorált munkát.
- Pécs polgármestere nevetségesnek tartja a vádaskodást.
- BAT Pécsi Dohánygyár lezártnak tekintik az ügyet. Ezután cigarettagyártással akarnak foglalkozni.

Mi a tanulság? 
Végül is ez a karácsonyfa kabaré 2000. január közepére elült. Talán nincs semmi tanulság, mert az idő megoldotta ezt is. Bár egy dolgot azért mégis kijelenthetünk a politikának semmi keresni valója sincs a karácsony ünnepén! Így felejtsük is el most karácsonykor és újévkor a politikát és pihenjük ki az év fáradalmait szeretteink, barátaink körében.

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

Felhasznált források:
Korabeli újságok tudosításai (Dunántúli Napló, Index.hu,  Magyar Nemzet)
K.A. önkormányzati képviselő nyílt levele, nyilatkozata
K.J. önkormányzati képviselő nyílt levele 
kulturpart.blog.hu írása a vörös csillagról
Szólj hozzá

Kultúra Történet Belváros Érdekelhet