2019. dec 07.

1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

írta: Régi Pécs
1901. évi világszenzáció, "Czirkuoz és Hippodrom" Pécsett

A világ legnagyobb látványossága!

_kep_satrak_abartents.jpg

Egy 1901. évi plakát került elém, mely a világ egyik legnagyobb látványosságára invitál, Barnum & Baley cirkuszának világhírű műsorára.
A plakát szövegét olvasva a cirkusz méretén, majd a műsorokon lepődök meg:

Lóversenypálya?
Szakálas nő és kutyafejű gyerek?
Bizarr látványosságok melyet "csodaszülöttek" bemutatójának neveznek?
Ezret meg­haladó személyzet és több száz különböző állat?

A cirkusz előtörténete 1835-ben kezdődik. A Barnum cirkusz megalapítása 1870-ben történt és története majdnem napjainkig tartott. Alig hihető, de 146 évig működött, de erről majd később. Történet közben létrejött egy különleges amerikai műfaj és megszületett egy nálunk ismeretlen amerikai cirkuszműfaj is. Ez a cirkusz minden idők egyik legnagyobb produkciója volt és 1901-ben városunkba érkezett

A Pécsi Napló, 1901. április 17.-én a nagy eseményt beharangozó cikkében olvasható:

"A Barnum czirkuoz Pécsett. Jövő kedden hajnali 4 órakor érkezik meg Pécsre Barnum és Bailey általános beszédtárgyát képező a világ legnagyobb látványossága, amely a budai vásártéren állittatik fel, s mely ezen napon 2 előadást rendez."

barnum_czirkuoz_pecsett_0_reklam_fejlec.jpg

Felvetődik a kérdés, hogy miért csak egy napra jönnek Pécsre? A Pécsi Figyelő, 1901. április 21. írása erre válaszol:

"A tartózkodási idő a városok lakosainak nagysága szerint 1 nap és 2 vagy több hét között váltakozik minden esetben azonban az egész társulat jön el és tekintet nélkül arra vajjon egy napig avagy 2 vagy több hétig időzik az esetleges városban a műsor teljességében adatik. "

_kep_plakat_a_vasuti_kocsik_szamarol.jpg 

Részlet a Barnum & Bailey cirkusz 1901. évi turnéjából:
Április 7 - 21 Budapest, 22.-én Székesfehérvár, 23.-án Pécs, 24.-én, Eszék, 25.-én Újvidék, 26.-a Zombor, 27-28 Szabadka. A cirkusz magyarországi turnéja Budapesten kezdődött és összesen 32 városba látogatott el.

Mielőtt a cirkusz méretéről, létszámáról, műsorokról tudnánk meg többet, érdemes a cirkusz rövid történetét megismerni. 

Gátlástalan szélhámos vagy tehetséges, fantáziadús üzletember a cirkusz alapítója Phineas Taylor Barnum?

A Barnum & Bailey cirkusz története röviden:
Connecticut államában Béthel nevű kis városban született 1810. július 6.-án. Tizenöt éves korában már falusi boltocskát szerzett s az alkudozást és blöffölést gyakorolta ravasz klienseivel (ez a készség évek múlva hasznára vált). New Yorkban munkát keresve Barnum 1835 körül tudomást szerzett egy philadelphiai rabszolganőről, ki állítólag 161 éves volt és hajdanában George Washington dajkája volt.

A dajkaság csak egy helyi legenda volt és a 161 év sem bizonyult igaznak, de gyakorlatilag a rabszolganő indította el Barnum karrierjét.

A reklám szakma őstehetsége volt. Röplapokkal plakátokkal és újságcikkekkel árasztotta el a várost. Pár nap múlva Joice Heth rabszolganő a város hihetetlen nagy attrakciója lett. Mikor az érdeklődés lanyhulni kezdett Barnum szárnyra eresztette a pletykát hogy Heth nem is élő ember hanem gumiból halcsontból és óra szerkezetből gyártott baba.

Ezt a trükköt még többször bevetette, azaz saját maga indított el egy pletykát, ami sok esetben ellene szólt. De ez a húzása rendre meghozta a további érdeklődést és a sikert.

A vállalkozását tovább fejlesztve, 1860 körül hatalmas hitelből megvásárolta a New Yorki "Scudder s American Museum" épületét. Ez egy teljesen zavaros múzeum, kitömött madarak, bibliai diorámák, indián fegyverek, képek szobrok és egyéb megmagyarázhatatlan fura tárgyak raktára volt.

museum_barnum_s_2.jpg
A múzeumnak volt egy különterme ahol színielőadásokat és hangversenyeket lehetett tartani. Barnum transzparensekkel díszítette fel a múzeu­mát a külső falakra egzotikus madarak és állatok képét tetette a háztetőre reflektorokat szereltetett. 

Barnum ettől kezdve egyre bizarrabb ötletekkel állt elő. Peejee nevű szirén, ami egy egyméteres kitömött szörny haltestű lény, majom végtagokkal. Barnum további különféle torzalakokat mutatott be, színházában pedig kövér vagy csont sovány hölgyeket, törpéket és óriásokat szerepeltetett. Barnum múzeuma közben különféle állatokkal, koreai gyík, ismeretlen eredetű bundás ló, kongói víziló, stb. Színháza műsorán Shakespeare-t szavalt egy angol színész, de szépségversenyt is rendezett hölgyek és gyermekek számára.

Ez már egy jellegzetesen amerikai színház, a "vaudeville" volt. A "vaudeville" egyfajta szórakoztató színházi műfaj volt a varieté világában.

Ekkor jött a katasztrófa! Barnum háza és múzeuma leégett. Két fiata­labb showmannel társulva nagy vándorcirkuszt szervezett.

Így 1870-ben megalapította a Barnum Cirkuszt.

Ez volt P. T. Barnum Nagy Utazó Múzeuma, Állatsereglete és Cirkusza. Amerika legnagyobb utazó cirkuszát balett-táncosokkal, akrobatákkal, kardnyelőkkel, "csodaemberekkel" (szakállas hölgy, a világ legkisebb embere, fejszámoló művész és társaik) és egy folyton növekvő állatsereglettel.

Ilyen cirkuszt még Amerikában sem láttak azelőtt.

Hamarosan létrejött egy másik híres cirkusz is. Vándorkomédiások világában felcseperedő és pokoli kézügyességű zsonglőr az amerikai polgárháború után (1865) James Bailey is Cirkuszt szervezett. A cirkusz nagy sikereket aratott gyorsan növekedett és annyira gazdagodott hogy már 1870 ben saját külön cirkuszvonatával járta Amerikát.

Így megszületett P. T. Barnum riválisa.

_kep_portrek_barnum_bailey.jpg

Barnum cirkusza és Bailey cirkusza 1871-től kezdve, kilenc évig ádáz küzdelemben állt egymással. Ahol feltűnt az egyik, nyomban feltűnt a másik is. Közben egy újabb konkurens jelent meg, a Ringling cirkusz. Hatalmas sikere lett az új cirkusznak. Barnum és Bailey úr világosan látta, hogy csőd fenyegeti vállalkozásukat. Bailey az ügy megoldását keresve felkereste Barnumot.

A riválisok hosszasan elbeszélgettek és a tárgyalás eredményeként Barnum és Bailey úr cirkusza egyesült, a két riválisból pedig elválaszthatatlan jó barát lett.

A Barnum & Bailey cirkusz 1901. április 23.-án hajnalban Pécsre érkezett.

 kep_barnum_czirkuoz_pecsett_1_reklam.jpgA helyi újságokban egész oldalas hirdetések jelentek meg.

A "Pécsi Napló" a szenzációs látványosságról:

"Amióta Barnum és Bailey óriási látványossága a kontinensre érkezett, azon percztől fogva az általános érdeklődést oly mérvben keltette fel, hogy miatta úgy a politikai, mint a helyi és társadalmi kérdések háttérbe szorultak. A társadalom minden rétege heteken át egyébről sem beszélt, úgy, hogy a látványosságról bátran el lehet mondani, hogy a legvérmesebb remények várakozásai mögötte maradnak."

És valóban 1901-ben az egész országban nincs olyan újság amelyik ne írna Barnum és Bailey cirkuszáról. Mielőtt az országba ért volna a cirkusz és az első budapesti műsora látható lenne, már felsőfokon írtak erről az elképesztő, fantasztikus, lenyűgöző, káprázatos és megdöbbentő látványosságról. Ez a hatalmas várakozás odáig eszkalálódott, hogy a turnét érintő városok színházai már előre tiltakoztak, a cirkusz letiltását, kitiltását követelve.

 

Milyen volt ez a világhírű Barnum és Bailey cirkusz?

kep_barnum_and_bailey_1024x.jpg

"A látogató az állatseregletének nevezett sátoron át lépnek be, a mely sátor a vadállatokat és a "csodaszülötteknek" nevezett élőlényeket tartalmazza. Innen jutnak a tulajdonképpeni látványosság a "Czirkuszsátor" helyére, a mely 595 láb (kb. 180 m) hosszú és 250 láb (kb. 76 m) széles területet foglal el."

kep_barnum_and_bailey_animals_1024x.jpg

"Ezeken kívül még nagyszámú sátor van felállítva, mely a látványosságnak egy valóságos sátorváros jellegét kölcsönzi. Az állatseregletben, a vadállatok ketreczei körben a sátor oldalain nyernek elhelyezést, míg annak közepén egy hosszú emelvényen, a "csodaszülöttek" foglalják el helyeiket."

A pécsi plakát szerint a legnagyobb sátorban körülbelül tizenkétezer kényelmes ülőhely van. Ezt a hatalmas sátorvárost a plakát szerint "A vásár-téren", az újságban viszont a Búzatéren állítják fel. Elférhetett egy téren ilyen hatalmas cirkusz?

kep_terkep_1200x.jpg1900 körül készült Pécs térkép részlete (Búza tér és Vásár tér)

Természetesen igen! A fenti térképen látjuk, hogy 1901-ben a Király - Kossuth Lajos utca vonalától délre egészen a vasútig egy hatalmas vásártér volt. Ezen a területen a Dohánygyárnak az egyetemnek, a 48-as térnek és utcáknak még a nyomát sem találhatjuk. 

kep_barnum_and_bailey_szinpadok_1024x.jpg

"A látványosság kapui a tulajdonképeni előadást megelőzőleg egy órával előbb nyílnak meg, hogy a látogatóknak módjában álljon úgy az állatseregletet, mint a "csodaszülötíeket“ alaposan megtekinteni. A kiállítás ezen osztálya az előadások befejezte után már nem áll a közönség rendelkezésére, úgy, hogy ajánlatos a korajövetel. Az állatseregletből a czirkuszba érve a látogató a három nagyczirkusz köröndön kivül, két színpadot és az óriási hyppodrom versenypályát látja maga előtt, amelyen a régi római elássikus kocsi és lóversenyek futtatnak le. A délutáni műsor teljesen azonos az estélivel."

kep_barnum_and_bailey_hippodrom_1024x.jpg

"Az, hogy a czirkusz a nagy társulatnak csak egy részével utazik vidékre, nevetséges koholmány. Ugyanazon sátor állíttatik fől itt, mint amelyik Bécsben, Budapesten áll és nem hiányzik a látnivalókból éppenséggel semmi. Ez a valódi tényállás a melynek igaz voltáról mindenki könnyen meggyőződ­hetik ha a vasútnál megtudakolja hogy az eddig meglátogatott helységekbe hány vasúti kocsival érkezett meg a látványosság továbbá bizonyítja azon körülmény is hogy az állam ­vasutakkal megkötött egyezmény értelmében a társulat mindig négy különvonattal utazik. Saját e célból épitett 67 darab­ból álló 4 különvonatával kedden hajnalban érkezik ide."

kep_barnum_and_bailey_elefantok_1024x.jpg

"Az óriási látványosság a mely 67 vasúti kocsiból két állatseregletből 3 mutatványozó eletántcsordából 400 drb legnemesebb fajú ló s ponnyból 2 csapat tevéből a vadállatok nagyszámú ketreceiből s majd az ezret meghaladó személyzetből áll mindeddig még fel nem lett osztva."

kep_barnum_and_bailey_bizarr_1024x.jpg

"Törpék, tetováltak, kardnyelők, egy hölgy hosszú hajjal s teljes körszakállal, egy kutyafejű gyermek, kéznélküli emberek, jonglőrök (zsonglőrök), 1000 eredeti különös dolog és csodálatra méltó előadások."

kep_barnum_and_bailey_ketrecek_1024x.jpg

"Röviden megemlítve a kimagasló alkotásokat meg kell jegyeznünk hogy az óriási cirkusz 3 köröndből 2 magas színpadból 1 rendkívüli terjedelmű versenypályából áll melyeken kívül a légben végzendő mutatványokhoz szükségelt új s elmés szerkezetű készülékek sokasága sorozandó."

kep_barnum_and_bailey_elmes_keszulekek_1024x.jpg

"A cirkusz előadásról sokat lehetne írni annak kitűnő voltát az bizonyítja legjobban hogy a művészek mindannyian bajnokok. A művészek sorában az ez országban még mindeddig nem látott legügyesebb s legmerészebb lovasok találhatók, míg az akrobaták a melyek úgy a földön mint a légben végzik mutatványaikat mindeddig utolérhetetlenek."

kep_barnum_and_bailey_artistak_1024x.jpg

"Ezeken kívül megemlítendő a 70 drbból álló kitünően idomított lócsoport a mely egyidejűleg végzi egy köröndiben mutatványait s amely Bécsben a Rotoundábau a legszenzációsabb érdeklődést keltette fel Barnum & Bailey kiállítása annyi látványosságot mutat be."

kep_barnum_and_bailey_lovasok_1024x.jpg

Barnum 1891-es halála után a cirkusz több diadalmas turnét tett Európában, Bailey kizárólagos vezetése alatt. Egy évvel Bailey 1906-os halála után, özvegye 1907-ben eladta a cirkuszt a Ringling testvéreknek, akik végül 1919-ben egyesítették a rivális cirkuszokat.

A Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus 2017-ig működött.

2017. Januárban derült ki, hogy májusban végleg bezár az 1871-ben alapított Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, amely a Washington Post jellemzése alapján amerikaiak generációi számára szinte egyet jelentet magával a cirkusszal.

És valóban 2017. májusban tartotta utolsó előadását. A 146 évig működő vállalkozás bezárásának indoka a magas fenntartási költség és a csökkenő látogatószám volt. A cirkusz utolsó előadásában egy magyar artista Eke Sándor is szerepelt. 5 évig volt akrobata és 15 évig artistabohóc a világ egyik legnagyobb cirkuszában, a Ringling Bros.-nél. 

the_greatest_show_on_earth.jpgThe Greatest Show on Earth c. film plakátja(1952)

A Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus popkulturális jelentőségét mutatja, hogy Amerikában még filmet is forgattak a társulatról. A földkerekség legnagyobb show-ja (The Greatest Show on Earth) című, 1952-es romantikus drámát Cecil B. DeMille rendezte, a cirkusz menedzserét pedig Charlton Heston játszotta, és közreműködött benne maga a társulat is.


the_greatest_showman_2017.jpg

2017. év karácsonykor egy újabb filmet mutattak be a cirkuszról: a The Greatest Showman, a cirkusz egyik alapítójáról, P. T. Barnumról szól, akit Hugh Jackman alakít, de rajta kívül Zac Efron és Michelle Williams is játszik benne.

A film több díjat is elnyert: Golden Globe-díj (Legjobb eredeti betétdal, Legjobb musical vagy vígjáték, Legjobb férfi főszereplő) és Oscar-díj (Legjobb eredeti betétdal).

Ez volt az 1901-ben Pécsett is fellépő, a földkerekség legnagyobb show-jának, a Barnum & Bailey Circus-nak szenzációs története. 

 

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

 

Szólj hozzá

Kultúra Történet Újságok Érdekelhet