2018. okt 07.

Titokzatos mecseki sárga út

írta: Régi Pécs
Titokzatos mecseki sárga út

Még 2014-ben olvastam "A rejtélyes Zsolnay-út" című újságcikket. A történet lényege, hogy egy rövid sárgaköves út van a Mecseken, ez azért is rejtélyes mert nincs a közelében épület.
Miért épült, ki építette? Az alábbiakat olvastam:

"Senki nem tudja, hogy került a Mecsekbe az az út, ami Zsolnay sárga pirogránit téglákból van kirakva egy erdős-bokros területen. Egy hibátlanul megépített Zsolnay utca rejtőzik a Mecsekben".

_image1_pecsma.jpgA mecseki sárga út (pecsma.hu / 2014)

"Pécstől keleti irányban.A Zsolnay-gyár sárga pirogránit téglái szakszerűen vannak lerakva, mintha egy korabeli városi utca lenne. A 10 méter széles út azonban a semmi közepén húzódik 200 méter hosszan, mindkét végéhez egy hagyományos autóval járhatatlan földút vezet, ezért nehéz megközelíteni. Hiába kérdeztük a környéken lakókat, számukra is rejtély a sárgaköves út története. "

Nemrégen ismét belebotlottam a történetbe. Újra rácsodálkoztam erre a különleges útra. 

Kell lenni valami magyarázatnak!
Csak úgy a Mecsekre miért építettek volna egy sehonnan - sehová sem vezető 200 méteres utat.

A cikk hatására az ember fantáziája meglódul.
- Ide egy települést építettek volna, de csak egy utca készült el?
- Ezen a rejtélyes sárgaköves úton forgatták az "Óz a nagy varázsló" című filmet?
- Ez a magyar "51-es körzet" főútja - mely amerikai mintára - egy titkos katonai bázis területén épült fel valamikor régen!

De kilépve a fantázia világából, bevallom valójában én azon csodálkoztam el, hogy a környék lakói miért nem tudnak erről semmit? 
Az út megépítésének biztosan volt célja, volt értelme. A Mecseken építenek egy ilyen utat, aminek az építőanyag  értéke akkor is sokkal magasabb lehetett, mint egy beton vagy aszfaltos út. 

_image7_rtlklub_sarga_koves_ut.jpg

Ahogyan rendszeresen megtörténik, az egyik médium rátalál egy érdekes témára, ezután a többiek is felkapják a sztorit. Most is azaz akkor is így történt, így találtam rá a titok megfejtésére. Az írás a PécsMa.hu internetes újságban 2014. július 31.-i dátummal jelent meg, majd 2014. augusztus 17.-én az RTL híradójában hangzott el a témával foglalkozó riport.

De nézzük az út történetét. 

Közel jár a valósághoz a "titkos katonai bázis" gondolata, mivel az utat katonák használták egykor gyakorlatozásra.

Ez a terület régen a környék legelője volt, majd katonák vették birtokba a területet és katonai gyakorló területnek használták - mesélte Tóth János aki gyermekként sokat járt ezen a környéken. 

_image5_rtlklub_toth_janos.jpg

Ez nem egy szokásos katonai gyakorló tér volt (ott nem szokás ilyen "sárga utat" építeni). Talán az 1950-es évek elején kezdték kiépíteni ezt a speciális gyakorló területet.
Megépült a sárgaköves Zsolnay út, de épült betonút, egy makadám és egy aszfaltos út is. - mesélte János. Gyermek volt amikor a területre belopózva meglesték, hogy mi történik itt.
Itt gyakorolták a vezetést a frissen bevonult katonai járművek magyar sofőrjei, majd 1956-tól szovjet katonák is itt csiszolgatták vezetői képességüket a különböző útburkolatokon - idézte fel emlékeit Tóth János.
Azt is elmesélte, hogy bizony a sárga Zsolnay pirográniton volt a legnehezebb vezetni, mert bizony nagyon csúszós volt. Talán az alföldről származó ifjú gépkocsi vezetőknek volt legnehezebb ezen az úton a vezetni. Előfordult, hogy a fékezést gyakorolva az út menti bokorban landoltak és mi gyerekek jót mulatunk ezen - fűzte tovább a történetet Tóth János.

Valamikor Pécsett és az ország sok településén lehetett látni ilyen útburkolatot, de udvarok vagy járda burkolatának is bevált. Pécsett a villamos sínpárok között is ezt használták.

_image3_wikipedia.jpg

Mára ezek a kövek eltűntek a közterületekről.
Több előnye is volt ennek a szép burkolatnak, tartós volt, keménysége miatt alig kopott meg és fagyálló is. Egy komoly hátránya volt és ez sok balesetet is okozott. A fényes tartós felülete nagyon csúszott.

Ilyen sok "Zsolnay pirogránit tégla" egy helyen talán már sehol sincs csak itt a mecseki úton. Napjainkban a Zsolnay pirogránit tégla nagyon drága és nehéz beszerezni. De mégsem sikerült senkinek sem felszedni a sárga út burkolatát, mivel erős betonágyba öntötték őket, így nem sikerült még ellopni - hangzott el az esti híradóban

Tehát az "sárga mecseki út" története megfejtve, de szerintem valami sántít a történetben. Nem szeretnék illúzió romboló lenni, de úgy gondolom az útnak semmi köze a Zsolnay pirogránithoz azaz ez nem Zsolnay tégla.

Én úgy tudom a Zsolnay soha nem gyártott útburkoló téglát. Első ránézésre összekeverhetők a különböző kerámia burkolatok. A pirogránit valóban Zsolnay találmány, de ez keramit tégla. Természetesen pirogránit burkoló téglát gyártottak a Zsolnayban, de ezt épület homlokzat burkolásához használták.

De ettől függetlenül az út története érdekes, mivel furcsa élmény lehet amikor egy mecseki földúton sétálunk, egyszer csak sárgakővel burkolt "utcán" haladunk tovább. 
Sajnos az út pontos helyét nem ismerhetjük meg, de így bizton remélhetjük, hogy még sok kiránduló rácsodálkozhat erre az érdekes mecseki sárga útra.

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

Felhasznált források:
- A rejtélyes Zsolnay-út (pecsma.hu Fóris Gábor - 2014. 07. 31.)
- RTL híradó (2014.08.17.)
- Villamossín fényképe (Wikipédia fotó)

 

Szólj hozzá

Mecsek Zsolnay Történet Érdekelhet