2013. sze 17.

KISS JÓZSEF KILÁTÓ EMLÉKÉRE

írta: Régi Pécs
KISS JÓZSEF KILÁTÓ EMLÉKÉRE

Egy volt kilátó a Misina tetőn

Már több generációval ezelőtt történt, hogy úgy döntött városunk vezetése a "múltat végképp eltörölni" elvnek megfelelően, a régi kilátótornyot és épületeit le kell bontani. Sajnos ez sikerült is nekik! A magyarázat valószínűleg egyszerű, mert ők építettek egy sokkal magasabb tornyot, nézelődjön onnan nép! 

kilato_1911_kepeslap.jpgKépeslap a Mecsek Egyesület kilátótoronyról (1911-ben még nem Kiss József)

A kilátótornyot sok lelkes régi pécsi polgárnak köszönhetjük, kik a Mecsek Egyesületben tevékenykedtek. A Mecsek Egyesület története 1891-ben kezdődik, de Már a működés második évében felmerült a kilátó építésének a gondolata. 

kilato_mecsek_egyesulet.jpgA Mecsek Egyesület címere

Több elképzelés is volt, hogy mikor is készüljön el a kilátó, de a gondos tervezés ellenére mindig közbe jött valami. Az 1907-es Pécsi Országos Kiállítás éve végül is jó ötletnek tünt, de pont a kiállítás miatt kellet mégis egy évet várni a torony felépítésére.

A Mecsek Egyesület beszámolója szerint így kezdődött el a munka:

"Egyesületünk legnagyobb alkotása ez évben a misinai kilátótorony felállítása volt. Ennek építését a választmány előterjesztésére mint közgyűlésünk határozta el, megszavazván erre a célra 12 000 koronát azzal a kikötéssel, hogy a toronynak 1909 tavaszára készen kell lennie.
A közgyűlést követő napokban (április 3-án) az elnökség haladék nélkül összehívta a választmányt, mely egy műszaki bizottságot küldött ki, hogy az a Károlyi Emil tagtárs által szívességből készített tervek és költségvetés alapján írja ki a pályázatot és erről annak lejárta után tegyen jelentést."

Majd a határidőt kicsit előrébb hozták:

"A választmány a javaslathoz hozzájárulván, a műszaki bizottság a vállalkozóval olyértelmü szerzödést kötött, hogy a torony 1908 szeptember 1-én készen álljon. A szerződés ezen pontja azonban nem volt betartható, mert a katonaságnak a Mecseken tartott céllövései miatt az építéssel nemcsak hogy egész junius hóban szünetelni kellett, de julius és augusztus hóban is voltak napok, amikor azt meg kellett szakítani, úgy hogy a kilátótorony csak szeptember 12-ére készülhetett el teljesen."

A terveket gondos előrelátással készítették el. Jó gondolat volt, hogy előbb az építendő kilátóhoz vezető utat készítsék el (Kardos Kálmán út). Gondoltak a jövő nemzedékre azaz ránk is mivel az alábbiakat fogalmazták meg:

"Építésközben annyiban eltértünk az elfogadott tervtől, hogy a fagerendákkal és fakorláttal tervezett erkélynél vasgerendákat és vaskorlátot alkalmaztunk, úgy hogy most a torony - a belső lépcsőzetkivételével - tisztán kőből, vasból és vasbetonból van készítve. Ezáltal annak tartóssága és szilárdsága fokozódott s emberi számítás szerint évszázadokig állhat fönn a Mecsek ormán, díszére hegyvidékünknek és gyönyörűségére a természet szépségeit méltányolni tudó városi lakósságnak."

Arról, hogy az utóbbi gondolatuk nem valósulhatott meg, nem ők tehetnek! "Emberi számítás szerint évszázadokig állhat"! Arra nem számíthattak, hogy a következő generációk egyike - a nagyon gondos tervek ellenére - lebontja. De hagyjuk is, ez már "veszett fejsze nyele"!

Tehát ami a lényeg: a tornyot 1908-ban kezdték el építeni Károlyi Emil tervei alapján és még ebben az évben, szeptember 12-re kész is lett.

kilato_1908.09.13._unnepseg.jpgEz egy ritka felvétel! 1908. szeptember 13.-n a Mecsek Egyesület avató ünnepsége!
Ez a kép a korszokásának megfelelően, egy kézzel színezett fénykép.

Az eredeti tervek szerint csak egy torony épült fel. Sokak emlékezetében nem így szerepel, hanem egy kis épülettel a torony mellett (büfével, asztalokkal, székekkel). Ez valóban így is van, csak a "végleges" formáját, sok-sok év alatt érte el. Valamivel mindig nagyobb lett a hozzáépítések során.
A tornyot sok éven keresztül egy őr vigyázta. Szállása eleinte a toronyban volt, de 1909 júliusára elkészült a toronnyal egybeépült őrház is, ugyancsak Károlyi Emil tervei alapján.

kilato_1910.jpg1910-ben már a torony mellé épült a torony őrzőjének lakhelye.

A kis őrházat később ismét bővítették.

Misina - 1920 kilátó.jpgEzen az 1920 körüli képeslapon a bővített épületet látjuk ("Zsabokorszky mérnök" felvétele)

Az egyesület 25. jubileumi évében (1916) nevezték el Kiss Józsefről, a Mecsek Egyesület titkáráról A Mecsek Egyesület 1908-as beszámolója szerint:

"A torony déli falán lévő sik mezőben majolikából készitett szép egyesületi cimerünk van befalazva, mig a bejárat fölötti félköralaku nyilásban a fölavatás napját feltüntető szines majolika lemez van elhelyezve. Mind a kettő Zsolnay Miklós alelnökünk hálás köszönettel vett ajándéka."

kilato_tabla.jpgA TV torony kilátószintjének a falában elhelyezett tábla.

A fentieken egy kicsit érdemes elgondolkozni mert tudjuk, hogy a bejárat feletti táblát napjainkban a TV torony kilátószintjén tekinthetjük meg és ezen "KISS JÓZSEF - KILÁTÓ  |  ÉPÜLT - 1908" olvashatjuk. Tehát nem ez az eredeti 1908-as tábla (azon még nem szerepelhetett Kiss József neve), hanem ez az 1916-os ünnepségen felavatott második tábla. A "névadó" érdekessége azaz napjainkban szokatlan volta, hogy Kiss Józsefet még életében érte ez a megtiszteltetés, hogy róla nevezték el a kilátótornyot (1939-ben hunyt el).

A Misinán levő meteorológiai állomás 1931. augusztus 3-án kezdte meg működését. A műszerek egy része a kilátóban, más része annak udvarán volt elhelyezve. (Később a meteorológiai állomás is kapott egy kis épületet azaz újabb bővítés)

kilato_meteorologoia.jpgMeteorológia épülete és egy műszerházikó a torony mellett. (1940-s évek)

A torony délkeleti falazata 1941-ben 2 m magasságban megdőlt. Nagy költséggel, de sikerült kijavítani. A fenti képen is jól látszik, hogy az eredeti falhoz a bejárat két oldalán tartó pilléreket építettek.

kilato_1942_megdolt.jpg1942-es javítás

Mellette épült 1958-ban az ország második televíziós adója 56 m-es tornyával. 

kilato_adotony_ujepulet.jpg1958-ban a kilátótorony mellé épült adótorony és a rádió-televízió géptermi épület.

A Kiss József kilátó tornya az ötvenes években további "díszítést" kapott, egy hatalmas világító vörös csillagot!

kilato_1959_csillag.jpgA torony a város felé néző oldalán volt a vörös csillag (1959)

Sokan talán nem is tudják, hogy a mai TV torony építését már 1968-ban elkezdték és öt éven keresztül épült (de erről majd talán máskor).

kilato_es_tvtorony.jpgKiss József kilátó mögött már magasabbra tör az épülő TV torony.

A régi kedves kilátótornyot, a Kiss József-kilátót 1967-ben bontották le. Jogosan felmerülő kérdés miért is? Talán akkor meg is magyarázták, de napjainkban ez már mindegy. Maradhatott volna? Igen! 

kilato_1942_tabla_cimer.jpgA bejárat felett a Zsolnay majolika tábla és az egyesületi címer (1940 k.)

A fenti 1942-s felvételen jól látszik, hogy a bejárat felett nem csak az ismert Zsolnay majolika tábla volt elhelyezve, hanem a torony falában, szintén a Zsolnay gyárban készült majolika címer is ott volt. Sajnos ez a Mecsek Egyesületi címer valószínűleg tönkre ment (bontáskor?), legalábbis semmit sem lehet róla hallani. Nekünk már csak emlékeink ill. csak a régi fényképek maradtak a kilátótoronyból

Műszaki érdeklődésűeknek további érdekes részletek a kilátó torony építéséről:

"Ismertetjük itt röviden a tornyot műszaki szempontból is. Az építésnél azon elv vezérelte az egyesületet, hogy a torony állandó jellegü legyen és igy mellözni kellett oly anyagok felhasználását, melyek az időjárás káros behatásának nem képesek ellenállni, másrészt pedig meg kellett felelni annak is, hogy a forgalom kényelmesen lebonyolitható legyen. A kilátó exponált helyzete miatt a külső kiképzésnél kerülni kellett minden külső vakolatot, tehát csak ciklopszerü kiképzéssel készített nyers falazatot lehetett alkalmazni.
A torony szabályos négyszög (4,70X4,70 m) alaprajzzal bir és az első körülfutó erkélyig 14,40 m magas. Ezen erkélyig egy 5 emeletsorba osztott 1 m széles falépcső vezet, minden emeleten székekkel ellátott kb. 4 m2 nagyságit pihenővel.
A torony felső platójára - mely 18•24 m. magasságban van - az első karzati-ól kezdődö, 1•50 m. átméröjü, csigalépcső vezet. Ezen lépcső egy kis melléktoronyban van elhelyezve, mely egyrészt a nehézkes szerkezet elkerülése, másrészt a toronyfalak nagyobb koncentrált terhelésének mellőzése szempontjából vasbetonból van készítve. Az első karzat mennyezete - mely szintén vasbeton - képezi ezen lépcsőtorony alapját.
A lépcsőfokok 5 mm vastag recézett és merevített vaslemezekből készültek, melyek egy 50 mm, vastag orsórúdra vannak fűzve. A toronyfalban 15 cm távolságra körben elhelyezett függőleges vasrudak a lépcsőfokok szélein lévö lyukakon átfűzve a csúcsban egyesülnek az orsóruddal és a toronysisakot alkotják. Az orsórud meghosszabbitásában van a zászlórud és ennek tetején a villámháritó szívócsöve.
A torony platója - szoros összefüggésben a lépcsőtoronnyal - szintén vasbetonból készült és aszfaltburkolattal van födve; mellvédje pártázatszerü kiképzést nyert. Tekintve, hogy ott is kerülni kellett a drága anyagok alkalmazását, a pártázat, illetöleg a torony koronája nyers téglából készült, portland cement habarcsba falazva és hézagolva."

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

Szólj hozzá

Kultúra Mecsek Vendéglátás Pécsi arcok Lebontva