2013. máj 03.

FEHÉR FARKAS VENDÉGFOGADÓ ÉS AZ 1918-AS HATOS LÁZADÁS

írta: Régi Pécs
FEHÉR FARKAS VENDÉGFOGADÓ  ÉS AZ 1918-AS HATOS LÁZADÁS

A Búza tér és a Zsolnay Vilmos út sarkán állt egy a Pécsiek emlékezetében Fehér Farkas vendéglőnek megőrzött épület. Napjainkban viszont már az épület nincs meg mivel a Zsolnay út kiszélesítésekor 1979-ben lebontották mint a környék és a Búza tér szinte összes régi épületét. A földszintes ház nem volt egy látványos szép műemlék, talán ezért is meglepő, hogy egy fontos történelmi esemény helyszíne volt!

Nem csak pécsi, hanem országosan is kiemelkedő, de sajnálatos módon tragikus kimenetelű esemény kiindulópontja volt régen.

ffarkas_tér_kelet.jpgA vásár tér (Búza tér) keleti oldala (ennek déli sarkán volt a Fehér Farkas Vendégfogadó

De hogyan is kezdődik az épület története?

Az első tulajdonosa 1815-től Rick Alajos sörfőzőmester volt. A Fehér farkas forgalmas beszálló fogadó volt a  valamikori Vásár tér későbbi Búza téri (Irányi Dániel téri) vásár és piac közelsége miatt. Abban az időben sem engedhette meg mindenki, hogy fogadóban szálljon meg, de a tehetősebb kereskedők, kupecek sűrűn megszálltak itt.

ffarkas_Búza_tér_vásár.jpgVásározók a téren a (Fehér Farkas Vendéglő feletti tér)

 

A fogadó rövid időn belül több tulajdonos kezébe került, illetve több esetben váltott bérlőt. Most fellehetne sorolni a neveket, de nekünk az 1820-as bérlő vagy az 1928-as új tulajdonos és az 1864-es örökös neve nem sokat jelent. Természetesen mindegyikük a saját korában ismert, kiváló szakember volt. A tulajdonos és bérlő váltások még éveken keresztül zajlottak, majd eljött az 1913-as év. Ez azért fontos mert ekkor a népszerű külvárosi kocsmából a munkások és a polgárság körében is ismertté vált gyülekező hely lett.

ffarkas_Pálya_u_1.jpgFehér farkas vendégfogadó az 1920-as években

Pár évvel később a jogakadémiai fiatalok kedvelt helye is lett és a közeli laktanyákból akadt bőven a vendégek között.

Az 1914. június 28-án kitört első világháború óriási szenvedést zúdított az ország és ezen belül Pécs lakosságára is. A katonáknak bevonultatott férfiakra a háború öldöklése, vagy a hadifogság keserű évei vártak.

ffarkas_Bevonulók_Indóház_u.jpgA frontra bevonuló katonák az Indóház utcában

A monarchia felbomlásának évében az Oroszországi fogságból hazatérő és új forradalmi eszmékkel feltöltött katonákat, a 6. gyalogezredet 1918. május 20-án újra a frontra szándékoztak vezényelni. A csapatok megtagadták a parancsot, feltörték a fegyverraktárakat és a forradalmat éltetve szállták meg a várost. A kétezres lázadó csapat megszállta a budai külvárosi pályaudvart (kisállomást) és a pécsi főpályaudvart is. Összecsapásokba keveredtek és a polgárságot is felfegyverezték, majd maguk mellé állították a bányászságot. 

 Mi köze van ehhez a Fehér farkas vendégfogadónak?

 Az ok egyszerű, mert az Irányi Dániel téri barakkokban lévő szállás körletben tört ki a lázadás és így a felkelés résztvevői itt rendezték be a főhadiszállásukat azaz úgy is fogalmazhatunk, hogy ebből a vendégfogadóból indult ki a katona-bányász felkelés. Ezzel az I. világháború időszakának egyik legnagyobb katonai felkelése Pécshez kötődik.

Megfékezésükre a szintén Pécsett állomásozó, 19. gyalogezred pótzászlóalját, és más katonai egységeket is kivezényeltek, amelynek eredményeként a felkelést igen hamar elfojtották. Még aznap este 1300 fő megadta magát, a menekülők zömét is elfogták, s az ezt követő megtorlás rendkívül kegyetlen volt.

A katonai vezetést csak a példa statuálás érdekelte!

ffarkas_6.Gyalogezred_kivégzés.jpgTitokban készített felvétel az egyik kivégzésről

Tizenhét zendülőt halálra ítéltek, s őket részben a polgári lakosság szeme láttára az akkori lőtéren, részben zárt falak mögött, a Fehérváry és a Frigyes laktanyák udvarán agyonlőtték. A legénység legnagyobb részét pedig a délnyugati front 6. hadseregének büntető alakulataiba sorolták be. 

Októberre a Monarchia összeomlott, miközben a fővárosban győzött a polgári demokratikus forradalom, Pécsett létrehozták a Nemzeti Tanácsot. A város forradalmának azonban gátat szabott az a tény, hogy a belgrádi konvenció értelmében 1918. november 13-án Pécset és Baranya nagyobb részét megszállták a szerbek.

A szerb megszállás után Fehér farkas megszűnt más néven működött a későbbiekben és az idők folyamán egyéb célokat is kiszolgált az épület. Sokan úgy emlékeznek, hogy működött itt fodrász, kárpitos, koporsó készítő is.

ffarkas_1965.jpgA volt vendéglő helyén fodrászat, kárpitos, képkeretező és feljebb egy koporsó készítő volt

Végül is 1980-ban tűnt el a Fehér farkas utolsó téglája is a Búza tér déli sarkáról!

 

Szólj hozzá

Kultúra Vendéglátás Történet Búza tér Lebontva Érdekelhet