2021. nov 05.

Séta egy könyvtárban

írta: Régi Pécs
Séta egy könyvtárban

A könyvtárak különleges hangulata mindig elvarázsol. Az élményt, az örökség, tudás, csend és nyugalom szavak fejezik ki talán legjobban. 

Egy páratlan, nem mindennapi könyvtárban tapasztalt izgalmas, friss élményeimet osztom meg a "Régi Pécs" olvasóival. Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy dr. Schmelzer-Pohánka Éva a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője, meghívott egy kis könyvtári sétára.

Szeretném előre bocsájtani, hogy egy valóban különleges új könyvtárba nyertem betekintést. Bár ezt a kijelentésemet már javítanom is kell, mert az épület, a környezet új, de a könyvtár már több évtizede létezik, csak nagyon kevesen ismerték. 

Érdemes megismerni ennek a titokzatos könyvtárnak a történetét is, de előbb tegyünk egy virtuális sétát az új könyvtárban.

Merre található a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár?

Sokan emlékezhetnek a régi Rózsakertre, a valamikori Káptalani borozóra (legutóbb Papucs néven) és a Széchenyi tér felőli oldalon álló leromlott állapotú műemlék épületre, a hajdani kanonoki házra. Évekig türelmetlenül és kíváncsian várták sokan, hogyan alakul a Rózsakert és az épület sorsa

kep04_rozsakert5_foto_harasztovics_arnold_forras_pecsi_egyhazmegye.jpgJanus Pannonius utca 8. (Fotó: Harasztovics Arnold - Forrás: Pécsi Egyházmegye)

A kormány 2016-ban az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására kiírt pályázatán sikerült az anyagi forrásokat biztosítani és lényegében 2019 év eleje és 2020 november vége között valósult meg a beruházás.

kep03_rozsakert1_foto_harasztovics_arnold_forras_pecsi_egyhazmegye.jpgRózsakerti építkezés (Fotó: Harasztovics Arnold - Forrás: Pécsi Egyházmegye)

Nem lesz többé vendéglátóhely, de lesz egy szép hangulatos park, nem lesz a sarkon borozó, de lesz egy a pécsi egyházmegye által működtetett ajándékbolt.

x_pemk_epulet.jpg

A Janus Pannononius utca 8. szám alatti épületbe pedig a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár költözött be. Ezt az épületet volt szerencsém bebarangolni.


x_dsc08534_olvaso_szekreny.jpgAz emeleti főfolyosóra érkezve, szemben egy nagyon szépen faragott felolvasó szekrény látványa fogad. Ez egy 18. századi késő barokk és érett rokokó stílusjegyeket is magán viselő felolvasószekrény. A könyvtár  legkülönlegesebb bútordarabja.

x_dsc08536_apacaracsos_sarok_konyvszekreny.JPGAz első szoba négy sarkába, apácarácsos sarokszekrény került elhelyezésre. A könyvszekrények a Ferences rendi szerzetesek asztalosműhelyében készültek.

x_dsc08537_uveges_konyvszekreny.JPGAz egyik szobában felhajtható üveges könyvszekrényekben, eredeti Lingel szekrényekben még feldolgozásra váró  könyvek sorakoznak.

x_dsc08544_ketoldalas_apacaracsos_konyvszekreny.JPGAz emeleti főfolyosó közepén egy kétoldalas hatalmas apácarácsos könyvszekrény is látható. Valamennyi apácarácsos könyves szekrény 1771-ben került ki a szerzetesek asztalosműhelyéből.

x_dsc08545_apacaracsos_konyvszekrenyek.JPGSzintén ezen a folyosón további kettő - a pécsi ferences rendi bibliotékából származó - szépen faragott apácarácsos könyvszekrény áll a fal mellett.

x_dsc08549_hajtokaros_gorditheto_allvanyok.JPGAz emeleti oldalfolyosón egy nagy könyvraktárban modern hajtókaros gördíthető állványokon tárolnak több ezer könyvet. A várható nagy terhelés miatt az épület szerkezetét, födémet megerősítették (a régi födém nem bírta volna ki ezt a nagy terhelést). Ez a raktár mindenben megfelel a mai kor elvárásainak.

x_dsc08546_masik_folyoso.JPGA folyosó végén egy speciális védett raktárat is kialakítottak a ritka és különösen sérülékeny könyveknek. Itt szabályozni lehet a hőmérsékletet és a páratartalmat, fényvédő fólia került az ablakokra, hogy ezzel is óvják a könyveket. Ebben a teremben még egy páncélszekrény is található, ide kerültek a legértékesebb kötetek. Erről a raktárról érthető okokból nem készítettem fényképet.

z_dsc08558_gremiale_es_mitra_a_fiokban.JPGA főfolyóson két üveges-fiókos vitrin is látható. Itt a feldolgozási és rendszerezési munkák során előkerült érdekes, sok esetben kuriózumszámba menő tárgyakat és dokumentumokat mutatnak be. 

z_dsc08559_mitra_a_szent_korona_zomanc_kepeivel.JPGA fenti képen gremiale és mitra látható a fiókban. A gremiale kis szögletes takaró, melyet a trónra ülő püspök térdére terítenek a miseruha kímélésére. A mitra pedig másképpen püspöksüveg a római katolikus püspökök által hordott díszes, csúcsíves sapka, a főpapi méltóság jelvénye ( infula néven is említik). Érdemes észrevenni, hogy a díszes kendőre és a püspöksüvegre a Szent korona zománc képeit hímezték.

z_dsc08555_majlath_gusztav_karoly_gyermekkori_rajzos_konyve.JPGA másik vitrinbe helyezett kis tábla a vitrin tartalmát a következő mondattal foglalja össze: "A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár története dokumentumok és tárgyak tükrében". Az itt látható különböző korokból származó "kincsekre",  dokumentumokra, fényképekre, levelekre bukkantak a könyvtárosok.

z_dsc08551-a_kincsek_vegyesen_ossze.JPGA "kincsek" közül négy érdekességet kiemeltem a fenti kollázs fotón.
- Balra fent a Pohli csemege csomagoló papírja keveredett a könyvek közé. Az államosítás után a Pohli csemege helyén működött a városszerte híres "nagy csemege".
- Jobbra fent egy érdekes postai csekk. Azért érdekes mert ez a csekk megegyezik az 1945 előttivel, csak ezen a koronás címert lecserélték a Kádár címerre.
- A balra lenti képen Majláth Gusztáv Károly gyermekkori rajzos könyve látható. Gróf székhelyi Majláth Gusztáv Károly római katolikus pap, erdélyi majd 1932-től gyulafehérvári püspök.
- Jobbra lenti csomagoló papír már a szocializmus idejében került az egyik könyvbe.

A könyvtárhoz az eddig bemutatott emeleti helyiségeken kívül, egy-egy kutatóterem, ebédlő és további mellékhelyiségek is tartoznak. A könyvtári épületrésznek egyetlen földszinti terme - amely korábban Horvát Adolf Olivér ciszterci szerzetes és botanikus lakószobája volt - közösségi funkcióban fog működni.

x_dsc08561_horvath_adolf_oliver_terem.JPGA földszinti előtérben elhelyezett emléktábla.

x_dsc08562_horvath_adolf_oliver_terem.JPGHajdanán ebben a szobában lakott Horvát Adolf Olivér. Még sokan emlékeznek a tanár úrra mert 1967-es nyugdíjazásáig a pécsi Széchenyi István Gimnázium biológia tanára volt. A látogatók között is volt aki gyermekkorában járt ebben a szobában a tanár úrnál.

y_dsc08541_rozsakert.jpgA projekthez tartozott a valamikori szórakozóhely a Rózsakert kulturális rendezvényeknek is helyszínt adó park kialakítása.

y_dsc08543_rozsakert.JPGA régi legendás szórakozóhely, a Rózsakert helyén kialakított park látványa, a könyvtár egyik ablakából.

y_dsc08565_rozsakert_cella_trichora.jpgA Rózsakert végleges bezárása után ásatások kezdődtek a területen és - a műemlékesek reményeinek megfelelően - egy újabb cella trichora került a felszínre. A kutatások és a romok konzerválása után visszatemették az ókeresztény síremléket, de a felszínen jól láthatóan megjelölték a helyét.

x_dsc08564_udvar_1200x.jpgA Pécsi Egyházmegyei Könyvtár udvara és a Rózsakert felőli épületszárnya.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár neve keveseknek tűnhet ismerősnek, de alább olvasható ennek magyarázata is.

1968-ban Cserháti József megyéspüspök kezdeményezésére alakult meg a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár, mely az 1848-ban államosított Szemináriumi (Papnevelő Intézetet) könyvtári alapokkal indult. A közel 33000 kötetes könyvtári anyag a pécsi Székesegyház alagsori raktárhelyiségében várta sorsát 1968-ig. A könyvtár folyamatosan bővült a megszűnt plébániák könyvtáraival, továbbá a kanonokok, papok hagyatékával illetve neves egyházfiak gyűjteményeivel. Továbbá kiegészült az 1950. szeptemberében feloszlatott pécsi szerzetes rendek és a katolikus társadalmi szervezetek könyveivel.

kep01_ferencesek_temploma_4_konyvtar_forras_egyhaz_b_w.jpgA templom könyvtára (Forrás: Pécsi Egyházmegye)

A könyvtárnak helyet kellett biztosítani és ez a Szent Ferenc templom (Ferencesek temploma) gyóntatója feletti emeleti könyvtárhelyiség lett, a Ferences atyák által faragott bútorokat felhasználva. A legrégebbi kötetek a 16. századból valók, a gyűjtemény túlnyomó része azonban 18. századi vagy annál későbbi kiadás.

kep00_ferencesek_temploma_2.jpg

Gyakorlatilag ez egy alig ismert, csak a beavatottak által kutatható könyvtár volt. Működtetése sok nehézségbe ütközött, hiszen egy templom emeleti részén és csak egy kutató szobával rendelkezett. Az 1990-es évek közepén – a könyvállomány gyarapodása miatt már a második emeleti padlástérben is tároltak könyveket (itt főleg a duplumokat) és ezen okok miatt a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat raktárkönyvtárként említették. Az emeletek fűtetlensége miatt az állomány használhatósága a 2000-es évek elejére nehézkessé vált, majd a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár gyakorlatilag bezárt (2002-ig még kutatható volt).

kep02_ferencesek_templom_a_mar_lebontott_szent_antal_bazarral_2.jpgFerences templom a még meglévő Szent Antal bazárral ("Régi Pécs" gyűjtemény)

Ki gondolt arra, hogy amikor a Ferencesek templom mellett elsétált, hogy a templomban egy közel negyvenezres könyvtár van az emeleten. Ez a könyvtár költözött a Janus Pannonius utca 8. alá, a hajdani kanonoki lakóházba.

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

További fontos információ a könyvtárról!

A megújult bibliotéka a látogatók és a kutatók számára 2022 tavaszáig csak előzetes bejelentkezéssel lehetséges. Jelentkezni az alábbi két email címen lehet:
 pohankae@pecs.egyhazmegye.hu vagy konyvtar@pecs.egyhazmegye.hu

 

Felhasznált források:
- Új életre kel a pécsi egyházmegye  könyvtár (Pécsi Egyházmegye hírek)
- Magyar Kurír - katolikus hírportál
- Könyvtárban készült fotók ("Régi Pécs" - Gyürüs Lajos)

Szólj hozzá

Kultúra Könyvtár Rózsakert Történet Belváros Templomok