2017. már 10.

Konzum Áruház

írta: Régi Pécs
Konzum Áruház

Első gondolatként valami nagyon hangzatos címet akartam adni írásomnak :

  • "Értékek rombolása a Kossuth téren" vagy
  • "Végleg eltörölt múlt a Kossuth téren".

Persze mindig szubjektív gondolatok befolyásolnak egy véleményt, úgy mint például a Konzum áruház helyének kiválasztásáról, de én úgy gondolom, hogy a hely választás szörnyű tévedés! Így mind a két cím a igaz lehet, mert olyan rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!

Ez az épülettömb az Irgalmasok utcája és a Hal tér között - szerintem - helytörténeti értékkel bírt. Valóban volt lebontandó, leromlott állapotú földszintes ház is a területen, de a jó megoldás nem csak a bontás lett volna. Az elhanyagolt épületek felújítása és a földszintes épületek lebontása után stílusos új épületek építése lett volna a megoldás azaz a tömbrekonstrukció. Erre jó példa az 1980-as évek elején megvalósult első pécsi belvárosi tömbrekonstrukció, az Elefántos-tömb. Még az Árkád üzletközpont Rákóczi úti homlokzatának kialakítása is elfogadható példa lehet.

00_konzum_cim.jpg

Az 1970-es években a KONZUM Áruház megnyitását a Pécsiek érdeklődve és izgalommal várták. Talán büszkén néztek az alakuló modern épületre tudva, hogy az új áruház nekünk Pécsieknek is közelebb hozza a budapesti Skála Áruházat. Sokaknak budapesti útjuk első állomása a Skála Áruház volt, de most már nekünk is lesz egy modern, mozgólépcsős áruházunk - gondolták sokan.

Az idősebb pécsi polgárok pedig szomorúan nézték az áruház helyén volt épületek lerombolását. Sok-sok régi emlék tűnt el végleg.

A Konzum tömbjének (áruház és irodaház) helyét már az 1970-es évek elején elkezdték kialakítani. Az első áldozat a Hal téri - valamikor manzárd beépítésű - lakóépület lett.

01_hal_ter_lebontott_elso_epulete.jpgAz első áldozat a Hal tér (eredetileg manzárdos) sarkán "tornyos" szép lakóháza volt

 

01_hal_ter_a_rakoczi_ut_felol.jpgMegtörtént az első épület lebontása
("természetesen" a képen látható többi épület sem maradhatott meg)

A Hal téri lakóházak lebontásával gyakorlatilag a régi tér elvesztette "arcát" napjainkban már nem is tűnik térnek. A régi tér épületeiből csak a volt Baranya Szálloda, a későbbi Baranya bisztró épülete maradt meg. Napjainkban ebben a sarokban egy Halas szökőkút, Palotás József alkotása került elhelyezésre (ez emlékeztet csak a Hal térre).

A Kossuth tér déli oldalán Pécs helytörténetében fontos szerepet betöltő épület, a Hochrein nyomda állt. Hochrein József 1860-ban vette meg az Uj-tér (Majláth tér, Kossuth tér) déli oldalának a középső telkén álló Pucher György házát. Hochrein József akadémiai festő és litográfus engedélyt kapott nyomda létesítésére. Volt már egy nyomda ahol működött litográfia és ez volt a Pécsi Püspöki Lyceumi Nyomda (1831-1949) amit Szepesy püspök támogatásával 1837-ben hozták létre.

01_hochrein_nyomda_epulete_retus_800x.jpg

A Hochrein Nyomda Kossuth téri épülete
(az 1970-es évekig eredeti állapotában itt állt a téren) 

Ebben az épületben sok híres pécsi litográfia készült városunkról. Igényes kivitelű munkái közül kiemelkedik Pécs szabad királyi város 1864-ben készült színes térképe, melyet folyamatos javításokkal még számos alkalommal kiadott. Pruner Ignác városképe alapján készült „Pécs látképe” című munkája 1863-ban rézkarc, 1874-ben litográfia formájában jelent meg. 

00_hungaria_szallo_vadaszkurt_meg_nem_epult_fel_800x.jpgSclauch Imre pécsi építész tervezte Bedő Kávéházat a későbbi Hungária kávéházat

A fenti képen látható szép épület, női és férfi alakokkal díszített díszes homlokzata is már a múlté. Ezen a fent látható fényképen az Irgalmasok - Kossuth tér sarkán még földszintes ház áll. Ennek a helyén épül fel majd a Vadászkürt Szálloda.

zart_sarokerkelyt_tarto_atlaszok_es_az_erkely_ablakat_keretezo_noalakok_800x.jpgAz elbontott gyönyörű épület közelebbről

A fenti képen láthatjuk milyen csodaszép épület tűnt el örökre. A Schlauch Imre tervezte Hungária Szálló (és kávéház) épületének minden részletében találhatunk valami szépet. A zárt sarokerkélyét tartó két ókori Atlaszra emlékeztető izmos férfi alak és az erkély ablakát keretező nőalakok finom kidolgozása a régi mesterek keze munkáját dicséri. Az ablakok felett angyalkák, díszes, csipkés párkányok és kis oszlopokat sajnos már csak fényképen láthatjuk.

00_vadaszkurt_szalloda_fenykoraban_1_800x.jpgA Vadászkürt Szálló pompás épülete (balra)

Napjainkban már elképzelni vagy felidézni is nehéz milyen hangulatos lehetett ez a két szép épület. Lent a Rákóczi út sarkán a Hungária Szálló épülete és felette a Kossuth tér sarkán a Vadászkürt Szálloda. A fenti kép baloldalán az 1903-1904-ben épült Vadászkürt Szálló épületét Hirschfeld Sámuel sörgyáros építette, tervező és kivitelezője szintén Schlauch Imre volt. 

01_vadaszkurt_szalloda_volt_epulete_meg_all.jpgA volt Vadászkürt Szálló felrobbantása előtt
(utolsó éveiben lakástextil bolt volt a földszinten)

A fenti kép jobb oldalán az is látszik, hogy jól halad a Konzum Áruház építése, de a Vadászkürt még talpon (bár robbantásra már előkészítve).

Tehát a lebontott (felrobbantott) utolsó épület a Vadászkürt Szálloda - még ekkor is díszes - épülete volt. Az említett épületek közül előbb a Hungária majd egy kis földszintes ház helyére a vadászkürt épült fel. Itt ezen a környéken több szálloda illetve vendéglátóhely is volt. Az Irgalmasok útjának másik sarkán volt valamikor a "Szálloda a Mátyás királyhoz" vendégfogadó, a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky dél-keleti sarkán pedig a "Vadember Szálló" épült fel (ez az épület még napjainkban is áll).

De térjünk vissza a Konzum Áruházhoz, hiszen ezért bontották le a Rákóczi u. - Irgalmasok u. - Kossuth tér - Hal tér által határolt teljes tömböt. 1974-ben elkezdődött az építkezés.

04_1974_epul_a_konzum_aruhaz.jpgAlapozzák a Konzum Áruházat
(háttérben az utolsó régi épület a Vadászkürt)

Az áruházat 1976-ban adták át. Országos viszonylatban is az egyik legkorszerűbb áruház volt, itt volt mozgólépcső, itt vezették be először a vonalkód leolvasó rendszert a pénztáraknál. Természetesen a mozgólépcső szovjet gyártmány volt. A korabeli sajtó szerint a szovjet szakemberek személyesen itt a helyszínen állították be a mozgólépcsőket.

09_konzum_aruhaz_mozgolepcso.jpgPécs első "mozgó lépcsős" áruháza a Konzum volt

A teljes Konzum épülettömb nem egy, hanem két független épület és nem is egy időben épül fel. Az áruház készült el elsőnek és amíg nem épült fel az irodaház is, addig áruházat csak az északi bejáraton lehetett megközelíteni (Rövid ideig volt egy ideiglenes déli - Rákóczi út felőli - bejárat is).

 08_konzum_aruhaz_rakoczi_u_felol.jpgA Konzum Áruház Rákóczi úti homlokzatán a Skála emblémája is ott volt

Miért csak az északi bejáratot lehetett használni? Az ok egyszerű, a déli oldali árkádos bejárat, az irodaház része, így azt csak annak felépítése után lehetett használni. Az áruház Kovách István a SZÖVTERV építészének a terve alapján valósult meg, a később hozzá épített irodaház pedig Tillai Ernő építész alkotása. 

1979_rakoczi_u_konzum_irodahaz_epitese_800x.jpgÉpül a Konzum Irodaház is (1979 körül)

Az irodaház csak négy évvel az áruház megnyitása után készült el azaz az áruház 1976-ban, az irodaházat pedig csak 1980-ban adták át.

05_1976_konzum_aruhaz_elso_emeleti_ruhazati_osztaly.jpgAz első emeleti ruházati osztály átadásakor (1976)

Bevallom a Konzum épület tömb soha sem tetszett, nekem mindig is idegentestnek tűnt a belváros szívében. Az igaz, hogy sokan örültek az új lehetőségnek, úgy érezhették, hogy ezzel kicsit közelebb kerültünk a nyugati lehetőségekhez. 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

 

Felhasznált források
Pilkhoffer Mónika - Adalékok Schlauch Imre munkásságához
Pécs Lexikon 
Pécsi Kertvárosi Televízió (KTV) 1988 videó
Dunántúli Napló archívum

Szólj hozzá

Kossuth tér Kereskedelem Belváros Építőipar Érdekelhet