2016. okt 12.

A pécsi "nagycsemege"

írta: Régi Pécs
A pécsi "nagycsemege"

Hatalmas nosztalgia hullám keletkezett 2016. szeptember 27.-i "Régi Pécs" facebook poszt hatására. Most mikor e sorokat írom már több mint 60 ezer emberhez jutott el a Kossuth Lajos (Király) utcai "nagycsemege" fényképe.
Sok kellemes emlék tolult elő erről az ikonikus helyről, de ezt nagyobb részt a nosztalgia számlájára írom. Ez csak a szépre emlékezem jelenség. De bevallom, nekem se a "hiánycikk" vagy a "pult alól" kifejezések jutottak az eszembe a Király utcai csemegéről. Pedig ez is jellemző volt a "nagycsemege" életének - és egy korszak (a szocializmus) - több évtizedére.

Mióta "nagycsemege" ez a bolt? És mitől volt más mint a többi üzlet?

Megpróbáltam összeszedegetni a "kézzel" fogható emlékeket - fényképet, újságcikket, reklámot - és valahogy összerakni egy kis bolt történetet.
Először is rendet kellett rakni a bolt nevek, fogalmak terén. Ha egy boltra ki volt írva, hogy "csemege" az attól még nem az a bizonyos "nagycsemege" volt. Füszer és Csemege boltok már 1945 előtt is léteztek, de ezek természetesen nem tévesztendők össze, a "csemege kosaras" boltokkal. Bár úgy gondolom ezt mindenki "sejtette".

01_kiraly_utca_molnar_janos_csemegebolt_kepeslap.jpgKirály utca - jobbra táblán a felírat: "Molnár János csemege-fűszer üzlete"
(1917 körül)

1917 körül készült felvételen láthatjuk, hogy a Király u. 28. szám alatt működött ekkor Molnár János csemege és fűszer üzlete.

02_koves_gusztav_fuszer_es_csemege_kereskedese_2_valtozat.jpgA Széchenyi téren a pécsi Királyi tábla (bíróság) épület földszintjén sokáig üzletek voltak itt működött Köves Gusztáv Fűszer és Csemege Kereskedése is.

Csak még egy érdekesség a Széchenyi téri bírósági épületről. Gondolom kevesen emlékeznek arra, hogy még az 1950-es években is boltok voltak az épület földszintjén, így itt működött a 34. sz Csemege bolt is.

03_szechenyi_ter_birosagi_epuletben_tibor_toth_pecsi_kepek.jpgSzéchenyi tér, Városi Bíróság épületben egy csemege bolt (Tóth Tibor gyűjteményéből)

De egy pillanatra lépjünk még vissza az időben. A Király utcában a Vasváry házban már 1927-ben működött a Meinl Csemege azaz Meinl Gyula Rt. pécsi boltja. Az első Julius Meinl-bolt 1910-ben létesült Budapesten, majd további 44 boltot nyitottak meg Magyarországon. Szintén egy érdekesség a Meinl boltok világából is. Az 1930-as években már nyolc országban 388 Meinl-fiók található azaz Julius Meinl üzlet. Az eredeti Julius név viszont nálunk Gyulaként került a cégtáblára, s így tovább minden országban azt a látszatot keltve, hogy hazai vállalkozóról van szó. Talán sokan úgy gondolták, hogy Meinl Gyula magyar volt, de ő egy osztrák üzletember.

04_meinl_uzlet_pecs_1927.jpgA Király utcai Meinl üzlet 1927-ben
(fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A fentiekből már sejthető, hogy ez a Meinl üzlet nem azonos a "nagycsemegével". De akkor mikor is kezdődik a nagy csemege története?

A régi városháza lebontása után épült fel a mai városháza épülete és ekkor alakították ki a mögötte húzódó Városház közt, valamint ekkor épült fel a csemege bolt épülete és természetesen a többi épület is az utcában. Tehát 1907-ben nyitották meg a Geltch és Graeff illatszer és pipere üzletet. Ezt a boltot Geltsch Frigyes 1927-ig üzemeltette.

05_kiraly_utca_1907_geltch_es_graeff.jpgKirály utca 4. alatt Geltch és Graeff illatszer és pipere üzlete (1907)

Ezután Pohli Henrik csemegeboltot nyitott itt. Sok idős pécsi ezért emlegeti - talán még napjainkban is - így, hogy a "Pohli csemege". Ez volt Pécs egyik legismertebb, legelegánsabb és legdivatosabb csemege boltja, már ekkor is.

Érdekes apró hír a Dunántúli Napló 1944. december 24.-i kiadásából:
idezojel_2.jpg"- Óvakodjunk a csalóktól. Tudomásunkra jutott, hogy akadtak vakmerő szélhámosok, akik a hatóságok nevében beállítottak egyes üzletekbe, így többek között Pohli Henrik kereskedőhöz is és hamis igazolással visszaéléseket akartak elkövetni."

Tehát 1944. decemberében még létezett a Pohli-féle Csemege bolt. De bekövetkezett az államosítások időszaka. Pécsett 1948-tól államosítottak minden 100 főnél több dolgozót foglalkoztató ipari üzemet, majd 1949 decemberében a 10 főnél többet alkalmazó cégek következtek. Végül is különböző módszerekkel a kiskereskedelem ellehetetlenítése következett, egyszerűen nem látták el áruval a kereskedőt, így sok vállalkozó kényszerült arra, hogy "önként" adja vissza az iparengedélyét, vagy hogy szerződéses alkalmazottként az állami kereskedelem szolgálatába lépjen.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy Pohli Henrik kereskedő hogyan és meddig maradt talpon, de az biztos, hogy a Király utcai üzletét államosították. De ő ennek ellenére nem adta fel! Erről tanúskodik az alábbi újság hirdetés is.

06_pohli_csemege_koltozese_---_dunantulinaplo_1949_07_30.jpgHirdetés s Dunántúli Napló 1949. július 30.-i számából.

A Király utcai volt Pohli Csemege továbbra is élelmiszer üzlet maradt, erről az alábbi rövid 1949. év szeptemberi beszámolóból értesülhetünk.

Népbolt-avatás

Kedden délután 5 órakor kedves ünnepség keretében nyitották meg Pécsett a volt Pohli-féle üzlet helyén a 64. számú Népbolt árudát, amely egyúttal már a tizennyolcadik. A megnyitó ünnepségen Krancz Pál elvtárs, Pécs polgármestere, Kovács László elvtárs, a városi pártbizottság részéről, Nagy László elvtárs, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének területi titkársága részéről és nagyszámú közönség volt jelen.

Ragoncsa Vendel elvtárs, a baranyai Népbolt NV vállalatvezetője adta át a boltot Pécs város közönségének és beszédében többek között megemlítette, hogy ebben az üzletben nem lesz pultalatti árusítás, nem luxusüzlet többé, mert ezzel is a dolgozók, mindennapi életét akarjuk jobbá és szebbé tenni. Krancz Pál elvtárs meleg szavakkal méltatta a dolgozók munkájának eredményeként létrejött újabb népboltot.

- Abban a reményben adjuk út a város dolgozóinak, hogy úgy mint eddig - nevéhez méltóan - városunk dolgozóinak minden igényét ki fogja elégíteni és ehhez az NV dolgozót is tegyenek meg mindent a maguk részéről.

Az ünnepélyes átadás után a Diákszövetség fúvószenekara az Internacionálét játszotta. Utána a közönség a fehérköpenyes árusítókkal bevonult az üzletbe, ahol elragadtatással szemlélték Pécs legszebb népboltjának gyönyörű modern berendezését, elsőrangú áruit és máris megindult a vásárlás a csemege, fűszer és háztartási cikkek osztályán.

Érdekes infó, erre emlékszik valaki? Népbolt a Pohli Csemege helyén? Az általam készített pár fős "interjú" szerint, nem. Szerettem volna kideríteni, hogy a Király utcai csemege bolt bejárata fölött ott volt a "NÉPBOLT" felirat? Sajnos ezt nem sikerült kideríteni, de valószínűleg igen. Igaz a csemege bolt, "népboltos korszaka" csak három évig tartott.

Ekkor kezdődött a sokak által emlegetett "nagycsemege" történet.

A Csemege Kereskedelmi Vállalatot 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy mint országos nagyvállalat példát mutasson a korszerű kereskedelmi módszerek és technika alkalmazásában, s nem utolsó sorban árukínálatban. Mert mi volt más boltokban? A vásárolt árut papírzacskóba, vagy a zsírpapírba csomagolták, ezt kívánták korszerűsíteni. A Csemege boltokat tulajdonképpen afféle "kirakat" boltoknak szánták, egy kis nyugatot becsempészve a dolgozó népnek

07_a_nagycsemege.jpgKossuth Lajos utcai Csemege bolt 1959-ben
(fotó: csgyk.hu / fototar - Szász János fényképész)

A Dunántúli Napló egyik 1950. decemberi számában jelent meg az alábbi rövid hír (ekkor még nem mint Csemege Vállalati bolt):
idezojel_2.jpg "- Kakaót és kandiszcukrot kapnak nagyobb mennyiségben fűszer és csemegeboltjaink. A gyermekek és felnőttek kedvelt csemegéit a közeljövőben árusítani is fogják."

 1953. novemberében már Csemege Vállalat boltjaként reklámozzák szolgáltatásaikat:
idezojel_2.jpg "Örömmel látja a vásárló a hófehér köpenyes kiszolgálót, aki külsejére is ad, örömmel, szívesen tér be a tiszta, rendes üzletbe. A Kossuth Lajos-utcai Csemegebolt üzletben fehér köpeny, fehér sapka vagy kendő látható a kiszolgálókon,  példás tisztaság, rend uralkodik."

csemege_plakat_1953_debreceni_egyetem_elektronikus_archivum_retus.jpgCsemege plakát 1953-ból

Dunántúli Napló, 1953. november 22. 
A 30 FORINTON FELÜL VÁSÁROLT ÁRUT HÁZHOZ SZÁLLÍTJA A CSEMEGÉBŐL!
idezojel_2.jpg"Az új kormányprogram alapján a Kossuth Lajos utcai Csemegebolt november 1-től kezdve a 30 forinton felül vásárolt árut házhoz szállítja. Ezzel is a dolgozók kényelmét szolgálja, másrészt megszünteti az üzletben a vevők torlódását. Eddig száz esetben szállított házhoz nagyobb arányú árut a Csemegebolt. Az üzlet vezetősége ezúton is kéri a dolgozókat, éljenek azzal a lehetőséggel, hogy a telefonon megrendelt, 30 forinton felüli árut lakásaikra szállítják."

A házhoz szállítás a csemegék egyik különleges szolgáltatása volt, erről valószínűleg sokan tudtak. Az viszont elég furcsán hangzik a mai embernek, hogy a házhoz szállítást kormányprogram szabályozta!

Dunántúli Napló, 1955. április 9.
HÁROM MÁZSA CITROM ÉRKEZETT A CSEMEGEBOLTBA
idezojel_2.jpg "A húsvét közeledtével nagyobb mennyiségű áru érkezett a Kossuth Lajos utcai 102-es számú Csemegeboltba. Többek között tizennyolc mázsa füstölt hús: csavart sonka, hátsó sonka, karaj és csülök érkezett az üzletbe. Ezenkívül több sajtféleség is kapható, mint például ementháli, trapista, krém-sajt, liptói túró. Szegedről 6 kosár friss saláta és ugyanennyi retek érkezett. Az üzlet részére leszállítottak három mázsa citromot is, amit pénteken délután kezdtek árusítani."

A fenti hír nagy része csak a csemege boltokra volt jellemző, hiszen ezekben a boltokban volt kapható a felsorolt sok különleges, jó minőségű áru. Természetesen az a tény, hogy megérkezett a citrom, és ez újság hír volt, rávilágít a korszak egyik jellemző fogalmára: hiánycikk.

70_a_102_sz_pecsi_boltban_megrendezett_gyermeknapi_arusitas_uttorokkel_1955.jpgA 102. sz. pécsi boltban (Csemegebolt) megrendezett gyermeknapi árusítás úttörőkkel 1955-ben

72_csemege_tejtermekek_hatalmas_valaszteka_a_kossuth_utcai_nagy_csemege_---_dunantulinaplo_1974_12_14.jpgTejtermékek hatalmas választéka a Kossuth utcai nagy  csemegében (1974 Dn fotó) 

71_csemege_kossuth_utcai_nagy_csemege_elado_ter_sajtok_---_dunantulinaplo_1979_05_22.jpgKossuth Lajos utcai Csemege eladó tér (sajtok) 1979-es felvételen ( Dn fotó)

74_csemege_dunantulinaplo_1977_10_22.jpgCsemegekosár és díszcsomagolás is kérhető volt itt (1977)

75_meinl-csemege_---_dunantulinaplo_1992_07_22.jpgCsemege kosaras reklám felírat a bolt portálján ( Dn fotó)
76_csemege_neon_reklam.jpgAz ismert Csemege neon reklám felírat

77_csemege_meinl_lesz_a_csemegebol_---_dunantulinaplo_1992_02_29.jpgA "nagycsemege" jellegzetes eladó tere a középső oszloppal és a Gebauer freskóval ( Dn fotó)

A Csemege Vállalat boltjának 1952-es megnyitására készült Gebauer Ernő freskója az eladóteret díszítő körbefutó frízen (párkányzaton). A templomfestőnek is nevezett Gebauer, világi műveket is készített, a csemege bolti meg egyértelműen a szocreál stílusjegyeit viseli. 

gebauer_csemege_4_kep_forrasa_vincze_sarolta_pecsi_kepek.jpgGebauer freskó részlet (forrás: Pécsi képek facebook oldal - Vincze Sarolta

gebauer_csemege_3_kep_forrasa_vincze_sarolta_pecsi_kepek.jpgGebauer freskó részlet (forrás: Pécsi képek facebook oldal - Vincze Sarolta

gebauer_csemege_2_kep_forrasa_vincze_sarolta_pecsi_kepek.jpgGebauer freskó részlet (forrás: Pécsi képek facebook oldal - Vincze Sarolta

gebauer_csemege_1_kep_forrasa_vincze_sarolta_pecsi_kepek.jpgGebauer freskó részlet (forrás: Pécsi képek facebook oldal - Vincze Sarolta

A csemege bolt 1992-es privatizációja során a Csemege vállalat részvénycsomagját, illetve a teljes bolthálózatot az osztrák Meinl cég vásárolta meg. Ekkor állt elő az furcsa helyzet, hogy a Pohli csemegéből, Meinl csemege lett.
Ezzel elkezdődött a csemege bolt életének utolsó szakasza. De ezt ekkor még nem tudta senki, nem is sejthettük, hogy már nem tart sokáig a csemege története. Mindenki optimistán nézett előre, mert biztos volt abban, hogy a "nagycsemege" stabil lábakon áll, biztos a jövője. 

99_kossuth_lajos_kiraly_utca_az_1970-es_evekben_a_nagycsemege_kornyeke.jpgKossuth Lajos (Király) utca az 1970-es években a "nagycsemege" környéke (Fénykép: "Régi Pécs" )

Meglepetésként érte a pécsieket, hogy bezár a "nagycsemege". A Julius Meinl áruházlánc 1999-ben sorra bezárta illetve értékesítette boltjait, majd végleg kivonult az országból. 
A "nagycsemege" helyén 2000-ben nyílt meg a REPLAY étterem. Már a nyitás előtt sokan feltették a kérdést:

- Mi lesz a Gebauer freskókkal

gebauer_fresko_nagy_csemege.jpgSzerencsére napjainkban is a helyiséget díszíti, a frízen körbefutó Gebauer freskó

replay_09_160916.jpg

A Gebauer freskó is látható egy kicsit (forrás: az étterem honlapja)

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

Források:
Idézett szövegek és "Dn fotó" jelzésű képek - Dunántúli Napló archívum 
Tóth Tibor gyüjtemény 
Gebauer freskó - Pécsi képek facebook oldal - Vincze Sarolta
Csorba Győző könyvtár - fotótár
"Régi Pécs" fotó
Replay étterem honlapja 
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 
Debreceni Egyetem elektronikus Archívum

 

Szólj hozzá

Király utca Kereskedelem Belváros Érdekelhet