2015. feb 26.

Széchenyi tér - A lebontott erkély esete

írta: Régi Pécs
Széchenyi tér - A lebontott erkély esete

Még 2007-ben a PécsTV készített Kistelegdi István építésszel egy riport filmet. Ekkor mesélt az ismert pécsi építész egy történetet arról, hogy az Elefántos tömbnek nevezett épület együttes rekonstrukciós tervezésekor a Széchenyi téri oldalra miért építettek egy erkélyt

A történetre sajnos bizonyítékot nem sikerült találni, így lehet, hogy ez is egy városi legenda? A történet egy része lehet, de az is igaz, hogy volt erkély a Széchenyi téri oldalon, majd egyszer csak eltűnt onnan. Miért bontották le? Fogadjuk el magyarázatnak az alábbi történetet.

Melyik épületről is van szó?
Ez az épület a Széchenyi tér sarkán állt „Piatsek-ház" alatti épület. A ház már 1712-ben pécsi, illetve a baranyai nemesek (Zombory, Hoitsy, Kajdatsi) tulajdona volt. 1822-ben Schönherr János Mihály, a Nádor Szálló első tulajdonosa vette meg. Az egyemeletes, klasszicizáló épület többszöri átalakítás emlékét őrzi. Egy régi ismertető szerint: "Feltehetően két házból alakult ki. Hajdan íves barokk kapuja s fölötte kiugró erkélye volt."

1987-ben az épület felújításakor került erkély a kapu fölé. Azért továbbra is kérdés: mikor és miért bontották le az erkélyt. 

Íme itt a bizonyíték, hogy valóban volt egy erkély a Széchenyi tér 7. szám kapuja felett.

_kep_1890_korul.jpg1890 körül készült fényképen a vásározók mögött ott az eredeti erkély a kapu felett

Az építész elmeséli miért is bontották le az erkélyt:

"Valamikor alispán tulajdonosai is voltak, de általában híres polgárok és tehetősek voltak. Egyik tulajdonosnak igen csinos felesége volt. Ez a feleség kifeküdt a Széchenyi tér 7. teraszára napozni. Ez a történet 1900-ban, azaz a 20. század elején játszód le.
 Egyszer a polgármester észrevette, hogy "dől" a városháza. Kinézett, hogy mi lehet az oka ennek "statikai" problémának és észrevette, hogy a hivatalnokok nagy része az "ablakban lóg", nézvén - természetesen - eme esztétikai értéket. Mi volt a válasz erre? Azonnal lebontatta az erkélyt. 
Kistelegdi István befejezésül megjegyezte: 
"De mi, akik rá 80 évvel foglalkoztunk az épülettel és mivel a női nemnek hódolói vagyunk, változatlanul, vissza állítottuk, vissza építettük ezt az erkélyt."

1900_szechenyi_ter_mar_nincs_erkely.jpgEzen az 1900-as képeslapon már nincs erkély

A képek tanúsága szerint az erkélyt 1890-es években bonthatták le. Az erkélyre vezető ajtó helyére pedig egy ablak került.

1920_szechenyi_teri_elefantos_tomb.jpgEzen az 1920-as felvételen joban látszik, hogy nincs már erkély az épületen

Az erkély bontásának feltételezett idejében ki lehetett a polgármester? Sajnos nem találtam erre egy értelmű választ. Mivel nem sikerült a bontás időpontját pontosítani, ezért a polgármester neve is bizonytalan azaz kettő közül lehet "választani". 1896-ig Aidinger János volt a polgármester és őt Majorossy Imre követte.

Az elefántos tömb rekontrukciója bontással kezdődött:

rekonstrukcio_jokai_szechenyi_ter_sarok_elefantos_tomb_helyreallitas_640x.jpg

rekonstrukcio_elefantos_haz_1982.jpg

rekonstrukcio_jokai_belso_munkalatok_640x.jpg

rekonstrukcio_szechenyi_ter_1986_2.jpg

rekonstrukcio_szechenyi_ter_1987.jpg1987 A frissen elkészült elefántos-tömb rekonstrukció

rekonstrukcio_szechenyi_ter_felol_640x.jpg

 A Pécs TV által készített 1 csepp Pécs című sorozat Dr. Kistelegdi István Ybl-díjas építésszel készült részéből származik az alábbi filmrészlet: 

  Forrás: 1 csepp Pécs, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2007, szerkesztette: Szijártó Ildikó

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Széchenyi tér Történet Városháza Pécsi arcok Lebontva