2014. máj 21.

Széchenyi tér - A kávéház és a gobelin

írta: Régi Pécs
Széchenyi tér - A kávéház és a gobelin

Pécsnek van (volt) egy híres szállodája amelyik lassan fennállásának 170. évfordulóját ünnepelné! Igen ez így lenne, ha 1989-ben nem távozott volna az utolsó vendég is az épületből. 

Szinte hihetetlen, de már 25 éve, hogy bezárt a pécsi Nádor Szálló és természetesen minden egysége, a söröző, az étterem és a kávézó!

pecskep - 01.jpg

Sokan emlékeznek a kávéház egyedi hangulatára, az itt készült frissen pörkölt kávé illatára. Érdekes módon ez a pécsi kávéház volt az egyetlen olyan vidéki kávéház, amely 1945 után még igazi kávéházként működhetett tovább.
A szocialista időkben is népszerű volt, kicsit vissza idézte azokat a "békebeli", régi szép időket.

nador kavehaz1_dn.jpg

Valamikor a kávéházat a pécsi és a magyar közélet jelentős alakjai, művészek, írók, tudósok látogatták. A régi törzsvendégek általában ragaszkodtak asztalukhoz. Irodalmi asztalánál törzsvendég volt Bertha Bulcsú, Lázár Ervin, Szántó Tibor és Galsai Pongrác. Pécsett töltött éveik alatt a színház mellett itt volt a második otthona többek között Avar Istvánnak, Haumann Péternek, Kálmán Györgynek és Tomanek Nándornak. 

pecskep - 04.jpg

A pécsiek úgy emlékeznek, hogy a falakat díszítő két óriási kép, gobelin. Sokan azt is tudni vélik, hogy ezek nagyon régen, talán már az 1900-as évek eleje óta, díszítik a falakat.

Sokan emlékeznek az egyik képen volt felíratra is:

A kávé legyen forró, mint a pokol,
Fekete, mint az ördög.
Tiszta, mint egy angyal,
És édes, mint a szerelem.

Ez egy idézet, mégpedig Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord-tól, aki francia politikus, diplomata, államférfi volt.

A két nagyméretű kép mióta is van itt? Kinek műve? Mi a története?

Kezdjük azzal, hogy 1958-ban a teljes kávéházat felújították. Új hűtővitrin, kávéfőző gép, fagylaltgép, stb. Ekkor kapott körbefutó barna színű lambériát az egész helyiség és a belső berendezéseket is felújították. Gádor Emil pécsi művész akvarell sorozata is ekkor került a falakra.

képA.jpg

A felújított zöld márványlapos asztalok és a süppedő fotelek, a hangulatos boxok mellett Haranghy Jenő két nagyméretű képe tette felejthetetlenné az itt tartózkodást. A képeket a budapesti Béke Szállóból hozták még 1958-ban.

Az 1932-ben készült képeket a budapesti Britannia Szálló, Zsolnay Kávéházába szánták. A Nádor kávézóba kerülő két kép egy összesen hat képből álló, "A kávé és a tea termesztése" című sorozat része volt.  A budapesti Britannia Szálló, 1948-ban a szocialista korszak elején kapta a Béke Szálló nevet.

kép9 északi kép részlet.jpg

A két pécsi pannó a sorozat "A kávé termesztése" és a "A tea termesztése" című festménye volt. A képek Haranghy Jenő alkotásai, kinek munkásságát, tevékenységének széles körét, műveit felsorolni is nehéz lenne. Így röviden, lexikon szerűen csak ennyit:

Haranghy Jenő 3 (1894-1951).jpg

Haranghy Jenő (1894–1951) alkalmazott grafikus, festő- és iparművész, művészeti író, az Iparművészeti Iskola tanára, illusztrátor, plakát- és bélyegtervező festő. Rendkívül termékeny alkotó volt. Az alkalmazott grafikai műfajok (plakát, bélyeg, ex libris) mellett a művészi sokszorosító eljárásokat (rézkarc, litográfia) is művelte. Mintegy 200 könyvhöz készített illusztrációt, illetve borítótervet. Monumentális alkotásai változatos technikákat képviselnek (falfestmény, üvegablak, mozaik). Olajfestményeket is készített.

 Budapest  Corso Étterem Haranghy kép -03.jpg

A Budapest Corso Étterem falát napjainkban is Haranghy képek díszítik

Műveiben az ország több pontján is gyönyörködhetünk (csak a pécsi Nádor kávézó festményeiben nem). Budapesten az V. kerületben, a Budapest Corso Étterem falán láthatunk Haranghy képeket és természetesen a volt Britannia - azaz a mai Radisson Blu Béke Hotelben is látható a művész több alkotása.

Most optimistán azt kellene írni, hogy remélem hamarosan a pécsi Nádor kávézóban, a felújított Haranghy pannókban gyönyörköve, szürcsölhetjük a forró fekete kávénkat. De hát idén azaz 2014. januárjában olvashattuk egy helyi újságban 

"A Nádor szálló ügyében a helyzet változatlan"

Az optimizmusunknak annyi. "Nem tervezik a komplexum értékesítését sem, vagyis a helyzet a Nádorral kapcsolatban változatlan. Azt viszont elmondhatjuk róla, hogy élt 87 daliás esztendőt, emléke pedig örökké a szívünkben él!".

Hol vannak a pannók? Legalább vigyáznak rá?

Persze az sem lenne elvetendő gondolat, ha kiállítanák valahol, talán a Nádor még meglévő egy-két tárgyával együtt.

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Vendéglátás Képzőművészet Széchenyi tér Történet Belváros