2016. júl 04.

"GÓLIÁTH" pécsi látogatása

írta: Régi Pécs
"GÓLIÁTH" pécsi látogatása

Gyermekkorom halovány emlékfoszlányaiban időnként feltűnik egy hatalmas bálna. Álmodom?
Az álomkép úgy kezdődik, hogy szüleimmel a Majláth utcában sétálunk, majd kitárulkozik az utca és betonlábakon álló asztalokat látok egy téren. Ez a nagy piac. Végig megyünk egy ponyvával fedett folyosón - nagyon hosszú és magas - egy óriás bálna terül el mellettünk. Csodálkozva nézzük kolosszális méretét és olyan hosszú, hogy azt érezzük soha sem lesz vége? Valamilyen nagy teherautó lehet a "fekhelye", mert határozottan emlékszem a hatalmas gumikerekeire.
Ennyi az emlék! További részletekre nem emlékszem. 

Ezért is voltam bizonytalan abban, hogy ez valóság vagy álom? 

És "lőn világosság" azaz már dereng valami!
Különböző archívumokban történt kutatás közben, időnként előfordul, hogy olyan érdekességre is rálelek - amit eredetileg nem is kerestem - mint az alábbi rövidhírt a Dunántúli Napló 1961. december 30.-i számából:

kep_00_balna_megerkezett_budapestre_dunantulinaplo_1961-12-30.jpgDunántúli Napló 1961. december 30.

Furcsa érzés volt ez a pillanat, egy halovány emlékkép kitisztult! Valóban létezett az "utazó" óriásbálna? És még neve is volt? GÓLIÁT. Erre sem emlékeztem.
A történetben annyira azért előre ugorhatunk, hogy - most már tudom - ez a bálna bejárta a fél országot és még azon túl is. Ezért gondolom, hogy több generáció is emlékszik erre az élményre. Ezek után kerestem és találtam is több írást, feljegyzést a bálnáról. Többen lejegyezték a találkozás élményét is.

Van, aki így írja le élményét:
idezojel.jpg"Engem is kivitt édesapám, hogy láthassam ezt az óriást. A mai napig hangoztatja, hogy akkora szája volt, amiben egy szekér is elfért volna. Jómagam alig emlékszem, de a képet elnézve akár igaz is lehetett!"

Góliát magyarországi látogatása:
Tehát az újsághír szerint 1961. december 29.-én - egy pénteki napon - a fővárosba érkezett az óriásbálnát szállító hatalmas jármű. A budapesti Városligetben, a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sarkán állt meg, ahol négy héten keresztül volt kiállítva.

Már ekkor is megtekinthették a pécsiek, amennyiben részt vettek az alább ajánlott IBUSZ kiránduláson.

kep_00_kulon_busz_budapestre_dunantulinaplo_1962-01-14.jpgA Dunántúli Naplóban 1962. január 14.-én megjelent IBUSZ hirdetése

Ezt követően tizenhárom vidéki nagyvárosban is látható volt, majd visszatért Budapestre és ezzel az óriásbálna magyarországi körútja március 20-án véget is ért. Március 21-én Budapesten hajóra rakták és Bulgáriába szállították, ott folytatva Kelet-Európai útját. 
De másodszor is, majd másfél év múlva - 1963 végén - egy rövid ideig ismét Magyarországon tartózkodott a konvoj.

kep_00_pecsett_is_bemutatjak_dunantulinaplo_1962-02-09.jpgDunántúli Napló 1962. februári híre

És eljött városunk nagy napja is! 
Végre Pécsre is begördült a hatalmas szállító jármű utasával, a behemót "GÓLIÁTH" úrral, az óriásbálnával.

kep_05_goliath_szallitojarmuve_2_800x.jpgEz az öttengelyes, 18 kerekű tréler szállította Góliátot

Nézzük meg "GÓLIÁTH" úr profilját azaz a kor szerint fogalmazva "személyi kartonját":

Fajtája: kék bálna
Súlya 68200 kg 
Az eltávolított belső szervei: a szíve 450 kg, a veséi 560 kg, a mája 600 kg, a nyelve pedig 2200 kg. 
Hossza: 22 méter.

A hatalmas gépkocsi "utasával" együtt 88 tonnát nyomott. Ez a bálna egyébként fajtájának nem is a nagyobb példányai közé tartozott, mert nem ritka 150 tonna feletti sem.

Pécsett a Bajcsy Zsilinszky úti piactéren mutatták be ezt a ritka látványosságot.
Ne felejtsük el, hogy azért is volt szenzációs attrakció az óriás bálna látványa, mert még az óceánparti lakosság sem találkozhatott ilyen közelről egy óriásbálnával. De akkoriban a televíziózás is csak gyerekcipőben járt. Hol voltak akkor még a természetfilmes televízió csatornák és hol volt az internet!?
Ezért is lehetett világszenzáció ez a bálnás utazócirkusz!

pecsett_mar_47200-an_neztek_meg_dunantulinaplo_1962-02-17.jpg1962. február 17. -én írta a Dunántúli Napló

A fenti rövidhír szinte hihetetlen számot közöl arról, hogy két nap alatt 47 ezer 200-an nézték meg Pécsett a bálnát. Az is döbbenetes, hogy a következő három napra további hetvenezer látogatót várnak pécsi piactérre.

 kep_02_goliath_a_platon_800x.jpgÓriásbálna a teherautó platóján (Image copyright NFA)

"GÓLIÁTH" 1962. február 15. (csütörtök) és február 19. (hétfő) között tartózkodott városunkban.
Pécs lakosainak száma 1962-ben nagyjából 150 ezer fő volt. Az óriásbálnát pedig nagyjából 115 ezer ember látta itt Pécsen! A Góliát hétfő este csak 7 óráig volt megtekinthető, valószínűleg már este tovább indultak, a következő magyar városba.

kep_03_goliath_agyu_szigony_800x.jpgŐ nem a GOLIATH, de teljesen azonos módon volt kiállítva

Egy - napjainkban már korosodó - angol férfi, aki kilenc éves gyermekként látta a bálnát:
idezojel.jpg"Hatalmas nyílás volt a szája, mint egy nagykapu, félelmetes volt. Szörnyű volt látni a halálát okozó bálnavadász szerszámokat a feje mellett. Ott volt a szigonyvető ágyú és a szigony is kiállítva.

Egy városi legenda az 1960-as évekből:
Híresztelés szerint a CIA 1962-ben egy Góliát (Goliath) nevű bálna preparált tetemét használta kémkedéshez Magyarországon. A CIA állítólag ezzel mérte föl, hogy a magyar utak elbírják-e a rakétahordozó járműveket. Tehát nem kék bálna hanem "kém bálna" volt?
Hogyan születhetett meg ez a legenda? Ne felejtsük el ez a kémtörténet a hidegháború alatt keletkezett! Az is alá támasztotta a történet "hitelességét", hogy a bálnát szállítójármű. mérete és hossza állítólag megegyezett egy ballisztikus rakéta-szállító jármű adataival.
Ezért cipelték végig Magyarországon és Kelet-Európán keresztül az óriásbálnát? 

Az óriás bálna igaz története röviden: 
A bálnákat a Norvég partok közelében fogták ki valamikor az 1950-es évek elején. Igen bálnákat, mert három utazó bálna is volt.
Az eredeti cél nem a látványosság volt. Kezdetben Európa-szerte azért kívánták bemutatni a bálnákat, hogy támogassák a bálnavadászati ágazatot a második világháború után (ezt akkor fontos, fejlesztendő gazdasági ágazatnak gondolták). Rövid idő alatt a brit vállalkozás (aki szervezte az utazásokat) felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, így lett belőle utazócirkusz, ami bejárta az összes európai országot (Kelet-Európait is).

Három bálna, három speciális szállítójármű és mindegyiknek saját személyzete volt. 
Bibliai illetve mitológiai alakok nevét adták a három óriásnak: GOLIATH, JONAH, HERCULES (azaz Góliát, Jónás és Herkules)
A "Megérkezett Budapestre" újsághírben London és Párizs is említésre kerül mint GÓLIÁTH előző útjának állomásai, de ez nem volt igaz, mert arra JONAH járt. Valószínűleg a korabeli magyar újságírók nem értesültek arról, hogy három óriásbálna utazgat Európában és GÓLIÁTH volt a "keleti-tömb" attrakciója.

Góliát magyarországi látogatásáról a magyar filmhíradó is beszámolt:

A bálnák tartósításáról, ami a három bálnára egyenként vonatkozik (szintén csak röviden):
A bálna belsőségeit természetesen kiszedték és állítólag legalább 7000 liter formalinnal tartósították. Naponta rendszeres tisztítást kapott kívülről (valamilyen olajos anyaggal) és ezen felül, kívül-belülről formalinnal injekciózták.
Megdöbbentő volt az is amikor arról olvastam, hogy az 1950-es évek elején elejtett bálnákat az 1950-es, az 1960-as, sőt még az 1970-es években is utaztatták.
Természetesen azt is sokan emlegették, hogy milyen "emlékezetes" szaga volt a különböző vegyszerek és a természetes folyamatok miatt azaz a rohadás és a formalin keverékét lehetett érezni. A bálna üreges testét belülről megerősítették, a nyitott száját egy fémszerkezettel támasztották ki.

JONAH (Jónás) bírta a legtovább, mert még további 30 évig volt látható Hollandiában és Belgiumban, de a történetnek ez a része már nem érdekes.

kep_10_jonash_teherauto_kialitasi_targykent.jpgMúzeumban JONAH teherautója

Úgy tudom, hogy ez volt az egyetlen és egyben, az első és utolsó "bálnás" utazó cirkusz. Napjaink nemzetközi egyezményei már nem is tennék lehetővé az ilyen vállalkozás létrehozását.

Érdekesség napjainkból: "Big Whale On A Lorry" néven valaki egy facebook közösséget is létrehozott (nem túl nagy látogatottsággal, de létezik). Onnan lett letöltve az alábbi két fénykép.

Két amatőr felvétel a bálnáról 1970 körül (sajnos a felvétel nem hazánkban készült):

kep_11_big_whale_in_early_1970s.jpgFényképhez írt bejegyzés: Big Whale in early 1970s

kep_12_nottingham_in_approx_1969-70.jpgA kép eredeti szövege: Nottingham, in approx 1969-70

Tehát valóban városunkban járt a GÓLIÁTH ! Aki csak halványan emlékezett a bálna pécsi látogatására, most már biztos lehet benne, valóban megtörtént, igen itt járt az óriás bálna utazó cirkusza Pécsett is!

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

 Felhasznált források:

  • www.ilyenisvoltbudapest.hu
  • British Pathé
  • NFA photos
  • www.sonline.hu
  • Dunántúli Napló archivum
  • www.bbc.com
Szólj hozzá

Történet Belváros Érdekelhet Bajcsy Zsilinszky utca Góliát a bálna