2014. jan 25.

RÓZSAKERT - CELLA TRICHORA és egy kis nosztalgia

írta: Régi Pécs
RÓZSAKERT - CELLA TRICHORA és egy kis nosztalgia

Sok pécsinek megdobban a szíve és előtolulnak a régi nosztalgikus nyár esti emlékek ha azt hallja Rózsakert. Mindenkinek mást jelentet: egy jól sikerült randevút, egy táncot a kedveseddel, egy jó sörözés a haverokkal vagy egy kellemes estét a családdal.

02 Rózsakert.jpg

Nosztalgiázzunk, de azért foglalkozzunk azzal is, hogy mi történt a kerthelyiség bezárása után és milyen tervek léteznek a hellyel kapcsolatban.

01 Rózsakert.jpgEkkor még működött a Rózsakert

Valamikor Pécs egyik közkedvelt szórakozóhelye volt. Neve nem véletlen mert valóban kerthez hasonlatos volt, sok-sok pompás rózsabokorral. Nem csak a kerthelyiség hangulata és a szép környék volt vonzereje ennek a szabadtéri szórakozó helynek, de tánc mellé szolgáltatott élőzene varázsa csak tovább fokozta a népszerűségét.

04 Rózsakert.jpgA Rózsakert dísze volt a híres óriási Zsolnay kék váza (talán az 1960-es években)

Egyszer csak bezárták, nem emlékszem arra mikor is történt meg. Régen lehetett, mert úgy gondolom, hogy egy új generáció nem is látta még nyitva a Rózsakertet.

03 Rózsakert.jpgEz a fénykép valamikor 1970-es években készülhetett

Milyen volt? Sajnos kevés fényképet sikerült begyűjteni róla (Jó lenne ha valaki még feltöltene egy-két fényképet a múltról a Régi Pécs facebook oldalára). Volt fedett része is arra az esetre ha esne az eső. A kerthelyiség közepén volt a zenekar fedett helye, előtte a "táncparkett". Körben négyszemélyes asztalok, nem valami kényelmes székekkel. De kit érdekelt ez? A szórakozás a tánc volt a lényeg!

The Shavages (Mező József, Zsoldos Jenő, Sárkány Károly (hátul), Hermann Tamás, Csizmadia József, Bérces László).jpgA Savages együttes öt nyáron át játszott a Rózsakertben

 

Olvastam valahol, hogy az élő zenét pécsi zenekarok, a Mecalor a Gaudium és a Menüett szolgáltatta. Azt viszont biztosan tudom, hogy 1967-től 1975-ig a Savages szolgáltatta a zenét a jó hangulathoz.

05 Rózsakert.jpgA zenepavilon is jól látható ezen a felvételen

Nem volt egyszerű bejutni a tömeg miatt.

Van aki így emlékezett erre:
"Ötre kellett menni, később már nem volt hely. Sört, fröccsöt kérni csak tálcával volt célszerű, mert az eltűnt pincért órákkal később találtad csak meg."

Arra nem emlékszem, hogy mennyibe került az 1970-es vagy 80-as években egy korsósör, de egy-két dolog amit sikerült kideríteni. Csak a példa kedvéért: kifli-zsemle 40 fillér, kenyér 3.60, volt 3.00-os és 3.60-as tej is, Fecske cigi 4,50 Ft, Románc 3,60 Ft a gyufára pedig sokan emlékeznek biztosan 30 fillér, volt 40 fillér is. Végül egy kis alkohol:  egy liter rizling 23 Ft, fél literes Szalonsör 5,20 Ft a Pannónia családisör  1,5 literes 11,60 Ft-ba került.

Sokáig állt bezárva a Rózsakert, amíg a Pécsi Egyházmegye 2010. év elején úgy nem gondolta, hogy ismét régi fényében fog ragyogni a Rózsakert, ezért hangulatos belvárosi, zenés-táncos szórakozóhelynek ad majd itt helyet. A terület tulajdonosa a Pécsi Székeskáptalan, ám a Janus Pannonius utcai építményt a Pécsi Egyházmegye bérli. Az egykori vendéglátóhelyet is ők élesztenék újra. Tervek elkészültek, de ........

A felújítással, építkezéssel együtt járó földmunkák miatt a jogszabályok értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti szakfelügyeletet írt elő a munkálatok során. Mint várható volt, hamarosan megelőző feltárásba “ment át”, mivel a területen előkerült néhány késő római téglasír.

Egy filmfelvétel a romokról (pecsnews 2012)

Amire viszont senki nem számított (bár a műemlékesek reménykedtek benne), egy újabb cella trichora, amely alatt viszont – a már korábbról ismert párjától eltérően – egy sírkamra húzódik.

Az eredeti tervek szerint már 2011 tavasszal kinyitott volna a kerthelyiség, de a Rózsakert területén talált kora keresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat.

 

 

A cella trichora háromdimenziós rekonstrukcióját dr. Pozsárkó Csaba készítette el.

A régi Rózsakert előnyeit a tervek szerint megtartják. Az építmény fedett és nyitott részből áll majd, sőt, az évekkel ezelőtti szolgáltatást bővíteni is szeretnénk, így a területen meleg konyhás étterem is nyílik.

pecs-rozsakert-felujitasa_viczencz-epiteszet-1.jpgAz elkészült terv szerint a Rózsakert bejárata átkerülne a nyugati oldalra.

Már elkezdték a terület beépítését, de nem folytatták. Gondolom itt is a pénzhiány szakította meg a folytatást.

A  Rózsakert északi részén épül a leendő vendéglátó egység.jpgAz ásatás alatt ennyi már elkészült.

Elkészül 2014-ben? Nem tudom, de egy biztos, hogy az új terv még ha szép is, nem hozza vissza a régi Rózsakert hangulatát már soha. Természetesen ettől függetlenül azért az új hangulatos kerthelyiség is kellemes helye lehet a szórakozni vágyó pécsieknek azaz nekünk.

 

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Vendéglátás Zsolnay Belváros Érdekelhet