2023. dec 27.

Az uránbányász képeslapja

írta: Régi Pécs
Az uránbányász képeslapja

Érdekes pécsi történet - Egy uránbányász és egy képeslap története

Valahol az internet zegzugos világában egy régi pécsi képeslapot találtam, amely nem tűnt különösen izgalmasnak, de a hátlapra írt ákombákom betűkre felfigyeltem.

01_1962_pecs-ujmecsekalja-kepeslap_1.jpgTörténetünk egyik szereplője, a képeslap

Amikor a képeslap szövegét kibogarásztam, a hátlapra írt pár sorban egy fiatalember sorsának kedves emberi történetét láttam kibontakozni. Ez késztetett arra, hogy megírjam ezt a kis sztorit.

02_1959_latkep_uranvaros_a_kezdetek.jpgAz épülő Uránváros látképe

1962-ben járunk. Uránváros építése mindössze hat éve tart, de az első Hajnóczy utcai és a Körösi Csoma utcai házak már benépesültek. A városrész építése 1956-ban kezdődött. Eleinte mindenki úgy tudta a pécsi bauxitbánya dolgozóinak épülnek a lakások. Az 1956-os forradalom viszont elsöpörte ezt a hazug propagandát. 

03_1959_uranvaros_hajnoczy_utca_uj_epuletei.jpgHajnóczy utca 1959-ben

1956 október 23.-a után csak egy rövid ideig működő sajtószabadság alatt, egy pécsi újságíró által született meg a következő mondat:
"Ismeretes például, hogy Pécs közelében uránbánya működik, de mindeddig tiltották, hogy erről írjunk, sőt arra akartak kötelezni bennünket, hogy ha a bányával kapcsolatban valamilyen közlemény közlése elkerülhetetlen, a "bauxitbánya" megjelölést használjuk".
A forradalom után már egyértelmű volt, Pécs mellett uránércet bányásznak. A köznyelvben ezek után már Uránváros néven emlegették az épülő új városrészt, de hivatalosan - még évtizedekig - Újmecsekalja volt a neve.

05_uranbanya_banyauzem_bejarata_porta_akna_torony_iroda_epulet.jpgUránbánya - Bányaüzem bejárata, porta, akna torony, iroda épület

A városrészben - a sokak által ismert Olympia étterem mögött - munkásszálló is épült a Pécsett munkát vállaló  bányászok számára.
Az ország minden pontjáról jönnek munkások, így sokan az Alföldről is. Az akkori fiatalokat csábította a jó kereseti lehetőség, bár valószínűleg nem sejtették, hogy ezt csak kemény fizikai munkával lehet megszerezni. Nem is bírta mindenki, volt aki egy-két hónap után tovább állt.

A képeslap írója, a történetünk főhőse is az Alföldről, a Tisza partjáról érkezett Pécsre. A fiatalember egy képeslapot akart hazaküldeni a munkásszállóról.

04_1962_pecs-ujmecsekalja-kepeslap_2.jpg

Lelki szemeimmel láttam, hogy nagy igyekezettel, a betűkkel erősen megküzdve, az írásra koncentrálva fogalmazza meg üzenetét, majd a címzést is odakanyarítja. Az eredményt látva elmondhatjuk, hogy amilyen helyesírási hibát el lehet követni, azt ő elkövette. Még egy sort sem sikerült egyenesen megírni, pedig biztos vagyok benne, hogy lassan és odafigyelve formálta a betűket, de hát az ő munkáskeze nem akart engedelmeskedni. De végül is megírta a hazaiaknak szánt üzenetét.

08_1960-as_evek_uranbanyaszai.jpgUránbányászok az 1960-as években

Senki ne értse félre, a fiatalember igyekezetét becsülöm, ő csak pár sort akart haza küldeni a szeretteinek.
De nem sikerült! Ijedten vette észre, hibázott!
Nagy igyekezetében még a címzést is elrontotta. Saját magának - a munkásszállóra - címezte meg a képeslapot. Nem dobta ki az elrontott üdvözlőlapot, talán sajnálta a szép képet, majd megmutatja otthon, ha haza megy látogatóba.

Mi volt a képeslap szövege (ha nem sikerült elolvasni):
"It lakom az elsö épületbe
enékaképneka másikoldalán
csakezazértroszmermem
atiszapartjánvan"

Mit szeretett volna írni? 
Itt lakom az első épületben, ennek a képeslapnak a másik oldalán látható. Csak ez azért rossz itt, mert nem a Tisza partján van.

Az elrontott lapot nem dobta a szemétbe, így a képeslap és ez a kis történet is fennmaradt az utókornak, a mi örömünkre és nem a helyesírás miatt. A sorok mögött én egy jó érzésű, kedves fiatalembert látok, akinek hiányzik az otthona. 

Milyen lehetett az 1960-as években egy munkásszálló?

A szénbányászat mellett elindult a ércbányászat is. Sok munkáskézre van szüksége a városnak. Az 1960-as évek elején jól jött egy kis reklám a munkások toborzásához.

1963-ban született újságcikk címe: "A MUNKÁSHOTELBEN"

06_1960_munkasszallon_01.jpg

- KÉREM a szobakulcsom!
A portás hátranyúl és leemeli az ezüstösen csillogó kulcsok közül a „kedves vendégét” A férfi pedig elindul a lila-kockás folyosón, majd elnyelik lépteit a puha szőnyegek. A hallban a dísznövények között elhelyezett asztaloknál a reggeli lapokat olvassák, a tükrös-fényes borbélyüzletben felesleges szakállaktól szabadulnak meg. Az első emeleten éppen nyit a presszó, forró kávéillat úszik a bordó huzatú székek, a festményekkel dekorált falak között. A tv-szobában a „Sátán temploma” című filmen izgul a nézősereg, a társalgóban fehér kaucsuklabda járja táncát. Egy másik szobában a színpad most üres, csak a pianínó, a kövér hasú dob, a szaxofon rézujjai álmosodnak a tegnap esti tánccsata után.

Ha valaki azt hinné, hogy egy fővárosi szálloda életéből lestem el pillanatokat, tévedne. Mindez a pécsi ércbányászok újmecsekaljai szállásán történik délelőtt tíz órakor.

Az étterem előtt fiatalemberrel akadok össze, Császár Ferenc főcsatlóssal.
- Általában a koszt is jó, reggelire például ma pácolt sonka volt kávéval. Ebédre három fogásból lehet választani, vacsorára szintén meleg étel kerül a tányérba, s ami nagyon helyes: éjfélig kiszolgálnak bennünket.
A harmadik emeleten lakószobába nyitok be. Kiss György Béla csillés éppen holmijait rakosgatja a bőrhuzatú rekamién.
- Hatvankettő óta lakom itt és elégedett vagyok az ellátással - mondja - bár most össze kell szorulnunk, hatan vagyunk egy szobában.
- A magnó és a rádió a magáé?
- Nem, én inkább olvasni szeretek. Nagyon sok könyvem van.
- Mit fizet itt a lakásért, az ebédért?
- Hat forint hatvanért biztosítják a háromszori étkezést, a lakásért száztól-száznegyvenig fizetnek általában. Az ágyneműt? . . . A szálló adja.

Igen, természetesen, ők is mosatják . . . Hogy együtt m ennyibe kerül az ellátás? Havonta háromszázötvenbe. A kereset?
- Átlagban két és félezer....
A földszinten Peti László gondnokkal és Németh István politikai felelőssel beszélgetek. Azt mondják: a szabóság és a borbélyüzlet m ellett cipészműhelyt is szeretnének nyittatni, igény van rá. Jó lenne a tetőteraszt kiképezni, zuhanyozókkal, s nyugágyakkal felszerelni. Nem kerülne többe 80 ezernél. A bányászoknak sok napfény kell.
Nagy problémát okoz a garázshiány. Autók és ötven-hatvan motor parkol mindennap a szálló előtt, s a rendőrség most betiltotta. Sajnos, akik tervezték, még nem gondoltak arra, hogy garázsra is szükség lesz a munkásszállásoknál.

BE KELL VALLANI őszintén, sokan nem gondoltak erre, mint ahogyan arra sem: a hatvanas években így fognak élni bányász fiataljaink.

Gondolom elég egyértelmű, hogy ez egy propaganda írás, amely azt sugallta, gyertek uránbányásznak, jó körülmények várnak.

07_1969_uranvaros_munkasszallo.jpg

Valóban ilyen csodálatos volt az ércbányász munkásszállón élni, kényelemben és luxus körülmények között ahol a legnagyobb gond az, hogy kevés a garázs?
Aki nem hiszi, járjon utána . . . . . .

 

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 Fényképet forrrása: "Régi Pécs" fényképgyűjtemény

Szólj hozzá

Uránváros Történet Bányászat Városrész Újságok Érdekes pécsi történet