2023. dec 11.

Tessék választani egy városházát

írta: Régi Pécs
Tessék választani egy városházát

Érdekes pécsi történet - Máshogy is kinézhetne?

epul_a_varoshaza_b_w.jpg1907-ben az épülő új városháza

Pécs belvárosában járva gyakran elsétálunk a városháza tekintélyes épület tömbje mellett. A belvárosi épületek közül kimagasodó óratornya a város több pontjáról is látható. Valószínűleg elfogult vagyok, de a pécsi három emeletes impozáns városháza a vidéki városok egyik legszebbje. Úgy is fogalmazhatok, hogy biztosan dobogós.

Máshogy is kinézhetne a városháza? Egyértelműen igen a válasz. Az 1900-as évek elején kiírt pályázat tervei közül akár egy másik is győzhetett volna és ekkor egészen más látkép fogadna minket a Széchenyi téren és a Király utcában.
A pécsi városházák és a mai épület építéstörténetének ismertetése nem célom, csak a pályázatra érkezett terveket szeretném bemutatni. Ezek alapján mindenki maga döntse el, hogy a pályázat itészei jól döntöttek vagy sem. 

Amikor a régi városháza lebontásáról megszületett a döntés ..... de előtte csak nagyon röviden az előzményekről.

- Az első városháza épülete 1698-ra készült el, ám az 1704-es "rácdúlás" következtében leégett.
- 1765-ben egy földszintes épületet emeltek, melyre 1772-ben emeletet húztak.
- 1834. április 15-én tartották az első közgyűlést, Piacsek József kivitelezésében épült fel a kétemeletes, klasszicista városháza.

A város lakosságának nagyarányú növekedése következtében a felduzzadt közigazgatási szervezet hamar kinőtte az épületet. 1887-ben bővítésére írtak ki pályázatot. Ezzel elkezdődött a több mint húsz évig húzódó, botrányokkal tarkított új városháza építéstörténete.
Volt ebben a történetben sértődés, félreértés, türelmetlenség, miközben pályázókat versenyeztettek, készültek a tervek majd újabb tervek és még újabbak születtek.

Az 1887-ben bővítésére kiírt pályázatot, 1888. május 28-án bírálta el a zsűri.

1888_lechner_odon_es_partos_gyula_2.jpg01. Lechner Ödön és Pártos Gyula 1888-as terve

1888_mutschenbacher_alajos_2.jpg02. Mutschenbacher Alajos 1888-as terve

Mivel a bizottság egyik elképzelést sem találta jelentős változtatás nélkül kivitelezhetőnek, felszólították a két nyertes szerzőt egy újabb, szűkebb körű pályázatra. 1889 február végén lejárt felhívásra csak Lechnerék küldtek új terveket. De ez végül is nem valósult meg.

Kíváncsi voltam, hogy az ismert városházával foglalkozó forrásokon felűl találok-e még valami plusz információt. Meglepetésemre találtam egy tervet amely egy amerikai építész szaklapban jelent meg ("American Architect and Building News" 1890 április 26.) . A városháza építéstörténetének szakavatott ismerője szerint ez valószínűleg a fent említett 1887-es pályázatra készült. A pályázaton hét építész indult, de eddig csak három neve volt ismert. Ezt a tervet pedig Rudolf Klotz készítette, akiről eddig nem tudtunk.

old_city_hall_addition_project_funfkirchen_1890_ret1.jpg03. Old City Hall , Funfkirchen, Hungary, 1890, Herr Rudolf Klotz

A régi klasszicista városháza épületének 1896. júliusában egy földszinti üzletben bekövetkezett robbanás adta meg a kegyelemdöfést. 

1896_robbanas_a_szechenyi_teren_1896_01_ret.jpg

Ezekben az években az egyik elképzelés szerint a városháza épületét bővíteni kell. A városi főmérnök, Rauch János véleménye szerint a terméskőből épült falazat belső részében olyan sérülések keletkeztek, melyek következtében a falak alkalmatlanná váltak az átalakítás következtében fellépő nagyobb megterhelésre. 

1902. december 11-én a Magyar Mérnök és Építész Egylet Heti Értesítőjében és a Vállalkozók Lapjában közzétett pályázati felhívás a jelenlegi városháza helyén építendő háromemeletes új épület tervrajzainak elkészítésére szólt. Csaknem 50 tervező érdeklődött a feladat iránt. A határidő lejártáig 17 pályamű érkezett a város címére.

Helyezettek: - 1. díj. Alpár Ignác - 2. díj. Fischer és Scheer - 3. díj. Schlauch Imre

A kiosztott díjak ellenére az 1903. április 20-án tartott közgyűlés mégsem bízta meg a nyertes Alpárt a részletes tervek elkészítésével. Botrányos történéseket után végül Lang Adolf győzelmével ért véget a tervpályázati komédia, ő tervezte meg a városházát. 

Ilyen lett volna a városháza, ha az alábbi pályázatitervek közül kerül ki a győztes.

0_alpar_ignac_2_szechenyi_teri_homl_alternaiv.jpg04. Alpár Ignác, Széchenyi téri homlokzati terve

0_fischer_es_scheer_2_tavlati_kep.jpg05. Fischer és Scheer tervének távlati képe

0_fulopp_karoly_szechenyi_teri_homl.jpg06. Fülöpp Károly tervének Széchenyi téri homlokzata

0_karman_es_ullmann_szechenyi_teri_homl.jpg07. Kármán és Ullmann pályázatának Széchenyi téri homlokzata

 

0_krausz_rezso_szechenyi_teri_tavlati_kep.jpg08. Krausz Rezső tervének Széchenyi téri távlati képe

0_lang_adolf_3_tavlati_kep.jpg09. Láng Adolf eredeti pályázatának távlati képe

0_pilch_andor_szechenyi_teri_homl.jpg10. Pilch Andor tervének Széchenyi téri homlokzata

0_schlauch_imre_tervenek_szechenyi_teri_homl.jpg11. Schlauch Imre tervének Széchenyi téri homlokzata

0_strobl_miksa_szechenyi_teri_homl.jpg

12. Strobl Miksa pályázatának Széchenyi téri homlokzata

A mai városháza alapkő letétele 1905. október 6-án történt meg. Sok huza-vonával, de haladt az építkezés, a bokréta ünnepre 1906. április végén került sor.

img_20170726_111138_az_uj_varoshaza_avatasa.jpgElképzelt látkép az 1907. évi avatási ünnepségről
(egy kis hibával, akkor még nem járt a villamos)

Ezután megkezdődött a határidő módosítások és kimagyarázkodások kálváriája. Végül is 1907. június 5-én megtörtént a városháza ünnepélyes felavatása.

varoshaza_1910_elso_kepeslap_1600x.jpg

Akit a városháza tervpályázatának részletes története érdekli olvassa el Pilkhoffer Mónika - A városháza tervpályázatai (1887-1903) című munkáját.

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

Felhasznált források: 
Pilkhoffer Mónika - A városháza tervpályázatai (1887-1903) 
Magyar pályázatok - A pécsi városháza tervpályázata, 1904. január 
Magyar pályázatok - A pécsi városháza tervpályázata, 1904. május 

Szólj hozzá

Széchenyi tér Belváros Építőipar Városháza tervek Érdekes pécsi történet