2020. okt 26.

Caflisch cukrászda herendi presszógépe

írta: Régi Pécs
Caflisch cukrászda herendi presszógépe

Nemrég olvastam egy újságcikkben, hogy megtalálták az elveszettnek hitt Caflisch cukrászda herendi kávéfőző gépét. Előkerestem erről a témáról elkezdett írásomat, jegyzeteimet. Már évekkel ezelőtt belefogtam az "eltűnt" herendiről szóló cikkem írásába melynek témája az lett volna, hogy nem veszett el! Akkor több olyan hirdetést találtam, mely szerint eladó herendi burkolat, tehát meg van. Mivel újra előkerült a herendi kávéfőző gép témája úgy gondoltam, egy téves pécsi legendának a valós történetét most megírom.

Sokan úgy tudják, hogy a Caflisch cukrászda ikonikus darabja a gyönyörű herendi porcelán borítású presszógép mindig is a cukrászdában volt, hiszen ez egy muzeális darab. 

00_5_caflisch_cukraszda_1990_vf_36554.jpgCaflisch cukrászda az ikonikus herendi presszógéppel 1990-ben.

Nem a Caflisch története az írás témája, de az érthetőség kedvéért, a ház históriáról is - ha röviden is - de szólni kell.
Az épületről már 1695-ből vannak adatok. Utána legalább hétszer cserélt gazdát (öröklés vagy eladás okán).
Az üzlethelyiség 1798-ban Sziberau Ágoston cukrászmester tulajdonába került. Azóta működik itt cukrászda, jogos tehát a kiírt 1789-es dátum. De ez még nem a Caflisch cukrászda.
Több mint két évtized alatt nagyjából tízszer változott az épület tulajdonosa.

00_2_pecs_caflisch_cukraszda_1930_2.jpgA Caflisch cukrászda 1930. évi átalakítása előtt

1865-ben került városunkba a Svájcban született 26 éves Caflisch Kristóf, aki 22 éven át vezette az üzletet, halálát követően pedig felesége, a helybéli Murányi Anna virágoztatta föl és tette híressé az üzletet.


00_caflish_cukraszda_marvany_portal_2.jpgA Caflisch új márvány üzletportálja 1931-ben

Tehát a Caflisch cukrászda 1865 óta működik a Király utca 32. sz. házban, de az is érdekes, hogy 1798 óta ezen a helyen mindig is cukrászda működött.

1952-ben a cukrászdát államosították és Éva cukrászda nevet kapta. Ez a változtatás bele illik az akkori szocialista városvezetés a "múltat végleg eltörölni" szándékával.

00_6_eva_kossuth_lajos_utca_32_1955_korul_cut.jpgA fotó tanúsága szerint 1955-ben a Caflisch feliratot már leverték.

Ettől kezdve (1952) a Caflisch név eltűnt a homlokzatról és az Éva név került a helyére. Csak a pontosság kedvéért és azért, hogy megértsük a korszakra jellemző hatalmi módszert: "felszólítottak bennünket, hogy ajánljuk fel a cukrászdát" (az államnak) - írja Dr. Murányi Iván visszaemlékezésében. Ez volt az önként felajánlásra utasítás.

Az Éva cukrászdát a következő évtizedekben többször is átalakították, "modernizálták" (1959, 1966, 1987). A végére mindent eltüntettek ami az eredeti Caflischra emlékeztetett.

00_7_herendi_porcelan_kavefozo_mti.jpg1958. évi MTI fotó, egy herendi burkolatú Transelektro kávéfőzőről

A városi legenda szerint ez egy muzeális presszógép. Ezt erősítette meg több félrevezető hirdetés is. 2007-ben bezárták a cukrászdát, mely 2011-ben újra kinyitott, de már a presszógép nélkül.
Ekkor terjedt el az, hogy eltűnt a herendi presszógép!
Pár évvel később (2014 körül) több helyen is megjelent hirdetés szerint eladó a herendi kávéfőző gép burkolat. A berendezési tárgyak, a herendi porcelánburkolat is magánkézbe került, de ha jól tudom az üzlethelyiség a város tulajdonában maradt mind végig.

Gondoltam itt bemutatok (képen) egy ilyen félrevezető hirdetést, de nem szeretnék jogvitába keveredni így csak leírom a tartalmát, ami igencsak meglepő. A lényeg, hogy eladó a pécsi herendi presszógép burkolat (2014-es hirdetés). 

Finoman szólva, több helyen nagyon félrevezető a szövege:
"Egyedi muzeális herendi porcelán gép" - enyhe túlzás, hogy muzeális és nem egyedi (lásd következő sort is).
"Magyarország legrégebbi cukrászdájába készült"
- nem igaz, több darab is készült és nem csak ide.szánták.
"Gyártási idő: 1890 - 1910 között" - számomra ez teljesen érthetetlen, hogyan mertek ilyent leírni!

Ilyen és ehhez hasonló sok téves információ vezetett oda, hogy muzeális darabról írnak több helyen is valamint a Caflisch nevet is emlegetik, mintha a régi Caflisch cukrászdának bármi köze is lenne ehhez a presszógéphez. De akkor mi az igazság?

Mikor került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávéfőző gép?

Azokban az években tíz darab készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolatból. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be, melybe egy Transelektro kávéfőző gép volt beépítve.

00_8_caflisch_2_kiszolgalo_holgyek_es_a_herendi_presszogep.jpg

A világkiállítás után több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került egy-egy ilyen exkluzív presszó gép. Állítólag 1970 körül Pécsre is jutott az Éva cukrászdába a herendi porcelánmázas kávégépből. (Azért állítólag mert csak egy helyen találtam erre vonatkozó utalást.)

A herendi porcelán burkolatú gép 2007-ig volt a cukrászdában. Az igaz, hogy 1987-ben visszakapta eredeti nevét ettől kezdve ismét Caflisch néven működött tovább, tehát azt is mondhatjuk, hogy a Caflischban is működött (csak nem az államosítás előtti eredeti cukrászdában).

Mi a helyzet napjainkban a Herendi kávéfőző géppel? (Azaz burkolattal, mert kávéfőző gép nincs benne.) Továbbra is eladó!
Mivel magántulajdon, a tulajdonos szabadon eladhatja és ezáltal nem biztosítható, hogy Pécsett maradjon és visszakerüljön a Caflisch cukrászdába.
Egy újságcikkben olvastam, hogy a Caflisch tulajdonosa megvenné, máshol meg arról szólt az interjú, hogy nem tudja megvenni és ezért jó lenne ha a város venné meg.

Még ha lényegében arról szólt ez az írás, hogy nem az eredeti Caflisch cukrászda kávégépe volt, de ettől függetlenül mindenképpen jó lenne ha újra itt a Caflischban láthatnánk. Most mikor e sorokat írom, továbbra is bizonytalan a gép sorsa.
De azért reménykedjünk!

00_3_herendi_porcelan_kavefozo_mti_1.jpgA brüsszeli világkiállításra készült Transelektro kávéfőző reklám,
A Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória mintája díszíti. 
1958. március 6.

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

Fényképek forrása: 
Csorba Győző Könyvtár
Dunántúli Napló 
MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

 

Szólj hozzá

Vendéglátás Király utca Belváros Herendi