2016. júl 25.

Pécsi fürdő nosztalgia

írta: Régi Pécs
Pécsi fürdő nosztalgia

Régi Dunántúli Naplót olvasgatok. "Uszoda nyílt a Kürt utcában"! Kicsit elmerengek ezen és kutatok a memóriámban. Nem, nem jártam ott, de egy kép előkerült emlékeim mélyéről. Régen a Pécsi Orvostudományi Egyetem központi élelmezés épülettömbje alatt azaz az épület déli oldalán működött a POTE strand.

1976_uszoda_nyilt_a_kurt_utcaban_---_dunantulinaplo.jpg

1976-ban a Dunántúli Napló júniusi számában jelent meg a fenti hír. Kicsi volt a strand területe, de a környéken lakóknak biztosan megfelelt, hiszen Szigeti városrészben nem volt fürdő eddig, így a közelsége lehetett a vonzereje. Mikor és miért szűnt meg? Nem tudom, de már a helyét is alig lehet megtalálni!

Ha már ez a fürdő előkerült a múltból, akkor nézzük meg, hol volt még nyáron is üzemelő fürdő azaz strand városunkban?

Természetesen a két legrégebbi fürdő szerintem mindenkinek eszébe jut. A Hullámfürdő és a Balokány-ligeti városi fürdő.

Nagyon rövid Balokány-fürdő történet. 1858 nyarán a Balokányban Engel Adolf a Balokány bérlője megépítette az első uszodát. A Balokány-fürdő 1885-ben már nehezen volt használható, így 1886-ban elkészült egy új medence. 1933-ban felépül a már általunk ismert fürdő, a tribünnel.

1975_balokany_strand_---_dunantulinaplo.jpg

Minden év nyár elején megjelenő szokásos hír, mikor nyílnak a strandok. Így volt ez 1975-ben is, amikor májusban hírt adtak arról, hogy a Balokány fürdő nyit elsőnek az évben. A fürdő sorsát ismerjük, mert  ugyan védettséget kapott, de ez sajnos az eszényettől nem védi meg.

1960-as_evek_balokany.jpg

A Hullámfürdő történetéről is csak röviden. A mai Hullámfürdő területén az 1800-as évek végén épült föl az első, az akkori utcanévről Ráth utcai fürdőnek nevezett létesítmény. 1926 áprilisában készült el dr. Maléter László ügyvéd beruházása, a modern nyári fürdő. 1935-ben alakult át a Maléter-fürdő Hullámfürdővé. Az akkor az ország harmadik hullámgépezettel ellátott strandja volt.

1975_hullamfurdo_---_dunantulinaplo.jpg

A fenti 1975-ös újsághír szerint egy kis "ránc felvarráson" esett át a Hullámfürdő és várja vendégeit.

Nagy Lajos fürdő. Bizonyára sokan emlékeznek a belváros strandjára. Története nagyon rövid. 1948-ban a Ciszterci rend építette, de még abban az évben a gimnáziumot államosították.

1948_cisztercirend_diakfurdoje_nagy_lajos.jpg

Sajnos ez a fürdő is már csak emlék, pedig a belváros kedvelt strandja volt, főleg azoknak kik csak napozni és úszni szettek volna a nyári kánikulában.

1975_nagy_lajos_strand_---_dunantulinaplo.jpg

1948 után még egy fürdő épült városunkban a Pollack strand. 1984-ben elkezdődött a Pollack Mihály Műszaki Főiskola szabadtéri uszodájának az építése.

1984_a_pollack_strand_epitkezese_---_dunantulinaplo_1.jpg

Természetesen erről is beszámolt a Dunántúli Napló 1984 június 22-i száma. A következő évben már működött is a strand.

1988_a_pollack_mihaly_muszaki_---_dunantulinaplo.jpg

Ha egy kis összefoglalót szeretnénk készíteni Pécs fürdő helyzetéről már előre sejthetjük a szomorú végeredményt. Tehát 1984 után Pécsnek öt strandja volt. Ebből csak kettő volt a városé.

1993 szeptemberében végleg bezáratták a Balokány-fürdőt (az egészségtelen, leromlott állapotok miatt). Bár akkor még azt rebesgették, hogy majd felújítják, de azóta tudjuk már, hogy a bezárás véglegesnek bizonyult. 

Tehát, hogy is állunk fürdővel? A Kürt utcai egyetemi uszoda megszűnt, a Nagy Lajos gimnázium strandja szintén eltűnt végleg, a Balokány pedig szinte megsemmisült már és úgy gondolom már reménytelen is a felújítására számítani (bár a remény hal meg utoljára).

Mi maradt? Csak kettő, a Hullámfürdő és a Pollack strand. Megjegyzem a Hullámfürdő szerepe alaposan megváltozott, hiszen itt konditerem, gyógytorna, gyógymasszás, mágneses kezelés, szauna, szolárium és még sok más szolgáltatás kapható és természetesen itt van a télen is működő fedett uszoda. Természetesen ettől még nincs Pécsnek, a mai igényeknek megfelelő látványfürdője. 

Egy dolgot azért érdemes megjegyezni, hogy városunkban a két nagy strandot 1933-ban és 1935-ben építették. 80 éve azaz nyolcvan éve nem sikerült egy új korszerű fürdőt építenünk!

Még pár fénykép a múltból:

1950-es_evek_hullamfurdo.jpgA Hullámfürdő (a még működő fürdők közül) az 1950-es években

 

1965_ciszterci_nagy_lajos_gimnazium_strand.jpgA megszűntek közül a Nagy Lajos uszodája

 

1962_balokany_strand_dia.jpgA másik megszűnt strand a Balokány ligeti

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

Képek forrása:
Dunántúli Napló archívum
Csorba Győző könyvtár fotótár
"Régi Pécs" archívum

 

Szólj hozzá

Történet Újságok Érdekelhet