2015. nov 27.

A Király utca utolsó órásmestere

írta: Régi Pécs
A Király utca utolsó órásmestere

A pécsi belváros régen készült, 40-50 éves fényképeit nézegetem, egy nyüzsgő belváros pillanat képeit. Nyáron napjainkban is hasonló kép fogad a Király utcában. Talán nem is változott meg annyira a sétáló utcánk?

De azért mégis feltűnő a különbség!
A boltok, áruházak, szolgáltató iparosok üzletei helyén szinte megszámlálhatatlan a vendéglátóhelyek száma. Fagyizó, étterem, pub majd megint egy étterem. Egyes részen akár külföldön is érezhetem magam, Wine és Steak olvasom a kínálatot, a másik oldalon pedig fast food kapható. Van egy-két bolt és megint étterem, majd egy másik étterem. Tudom, változnak az idők!

1968_fortepan_31034_800x.jpg1968 Király utca (fotó: fortepan)

De emlékszel a Király utcai Csemege boltra? Szemben a virágbolt és az Ofotért. Emlékszel? Volt itt cipő bolt, vasbolt és Ifjúsági Áruház is. Ki ne felejtsem a Magyar Írók könyvesboltját vagy a férfi és női fodrászt! Dohánybolt, OTP, Papír írószer bolt.

1966_kiraly_utca_magyar_irok_konyvesboltja_800x.jpg1966 Király utca, Magyar írók könyvesboltja

És volt játékbolt, kalapos, órás, patyolat, zöldség és gyümölcs bolt. Nehéz lenne felsorolni az összes üzletet. Talán az lenne a könnyebb mit nem lehetett kapni itt a város szívében.

1966_kossuth_lajos_utca_21_800x.jpg1966 Király (akkor Kossuth Lajos) utca

Ezek a már egy megszűnt világ boltjai. Valamikor itt közlekedett a villamos és gépkocsi forgalom is volt, de ki törődött vele? Csak úgy Pécsiesen az utca közepén sétáltak vagy trécseltek az emberek.

Ez az egész csak azért jutott most az eszembe, mert itt a facebook egyik oldalán találtam egy régi fényképet és kép sarkában egy felírat ötlött a szemembe "Remes". De hiszen ez a név még most is ott olvasható a Király utca egyik üzlet portálján! Tehát van még valami a régi utcából?

remes_ferenc_oras_800x_toth_tibor_gyujtemenyebol.jpgRemes Ferenc órás 1940-es évek (fotó: Tóth Tibor gyűjteményéből)

Megpróbáltam egy kis "leltárt" készíteni a még napjainkban is hősiesen kitartó üzletekről. De lelkesedésem hamar lelohadt mikor gondolatban a Széchenyi térről végig sétáltam a Király utcán. Az utca elején egy rövidáru bolt, valahogy itt maradt ("A csemege bolt" volt mellette). Még a Caflisch név cseng ismerősen a múltból (egy darabig "Éva" volt). A Lyceum templom után egy kis üzlet, régi szép míves faportálján olvasható: "Remes Ferenc órásmester"!

A mesterrel több riport is készült - mint az utolsó "mohikánról" - az egyikben olvashattuk az alábbi sorokat:

idjel2.jpg"Remes Ferenc órásmesternek leginkább a belvárosi nyüzsgés hiányzik a régi időkből. A pezsgő forgatag szerinte nem jön vissza egyhamar. Így vélekedett Fiedler Lászlóné, egy kalapbolt eladója is. A sok kis különféle üzletet hiányolták, melyek jól megfértek egymás mellett, s nem is volt termék, szolgáltatás, amit ne lehetett volna a belvárosban megkapni. A Király utca régen a Búza térig ért, most ez csak fizikailag van így: jó, ha a volt belvárosi áruházig elsétálnak a járókelők."

belvarosi_aruhaz_2_800x.jpgKirály (Kossuth Lajos) utca 1970 körül

Megpróbáltam kicsit kutakodni a Remes család, Remes Ferenc órásmester után.
A Király utcai műhely-boltban 1964 óta dolgozik a mester, tehát már több mint 50 éve. Remes Ferenc régi órásdinasztia tagja, mert édesapja és nagyapja is órás volt. Valahol olvastam, hogy a Király utcában lévő kis műhely cégérén, 1931 óta szerepel a Remes név. Napjaink órásmesterének édesapja bérelte már akkor a kis üzletet.

  • 1934-ben kiadott "Pécs-Baranya Ismertető" szerint Remes Ferenc, Lánc u. 8. alatt lakik.
  • Madas féle adatgyűjteményben egy telekkönyvi bejegyzés szerint a Lánc u. 8/1 és 8/2 sz. telket (házat) 1894. december 19.-én, "Remes Ferencz és n. Bencze Annáé 3000 f-ért" vették meg és jegyezték be a család tulajdonába.

remes_ferenc_oras_800x_napjainkban.jpgRemes Ferenc órásmester műhelye jobbra napjainkban (fotó: google streetview)

Remes Ferenc órásmester így emlékezik a "régi időkre" (részlet Pernecker Dávid cikkéből: A Király utca egyetlen órásmestere):
idjel2.jpg"Régebben vele együtt 6 órásmester volt a Király utcán, emlékezik vissza Remes a „régi szép időkre”. Ezek az órások azonban nem voltak egymás konkurensei, nem fúrták egymást, mindegyiküknek megvolt a maga vevőköre. A 6 órásmester közül már csak Remes aktív, és ugyan visszatérő vendégei még a mai napig akadnak – néhányuk óráját még Remes apja javította – az üzlet egyáltalán nem virágzik. Ennek pedig a mester szerint több oka is van. Az egyik az, hogy mióta megépült az Árkád – és „a többi multi” – a Király utca teljesen kihalt."

Az órásmester szerint a gépkocsik kitiltása is csökkentette a forgalmát (nagy méretű álló és faliórákat már nem hoznak). A hagyományos órák is kimentek a divatból.

Természetesen az utca üzleteinek profilját az időmúlása, a divat változása is alakította. Egyébként szerintem is sokat rontott a Király utca forgalmán és az üzletek jellegének megváltozását is erősen befolyásolta az Árkád felépítése. Sokan nem a Király utcában korzóznak mint azelőtt, hanem az Árkád fűtött, hűtött folyosóin.

Remes órásmester szerint a szakmában eltöltött 50 év után nem zár be, amíg lehet órákat javít. Azt már biztosan kijelenthetjük, hogy Remes Ferenc az utolsó Király utcai órásmester, aki még minden hétköznap kinyitja kis műhelyét.

remes_ferenc_oras_cegere_800x_napjainkban_2.jpg

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

 

Felhasznált források: 
pecsma.hu / fortepan.hu  / Tóth Tibor fénykép gyűjteménye

 

Szólj hozzá

Király utca Kereskedelem Belváros Pécsi arcok Érdekelhet