2013. okt 08.

AZ ORSZÁG ELSŐ PLANETÁRIUMA (már lebontva)

írta: Régi Pécs
AZ ORSZÁG ELSŐ PLANETÁRIUMA (már lebontva)

Megint egy lebontott, megszűnt létesítményről szól az írás, de azért szerencsénkre - jelenleg - úgy látszik, hogy a történet vége "happy end".

A Pécs, Szőlő u. 65. címről talán nem sok emlék vetődik fel elménkben, de ha a látványt leírjuk, ami a városból a Mecsek felé haladva elénk tárult már könnyen felismerik sokan ezt az érdekes helyet.

00 Bevezető kép.jpgA Pécsi Planetárium a Mecsek oldalában

Idézet Keszthelyi Sándor és Sragner Márta írásából:

"Épült egy épület, Pécs belvárosa felett, a hegy oldalában, a hegyvonulatra felkapaszkodó meredek utcában. Építése jól látszott a város nagy részéből nézve. Szokatlan formája, tornya, teraszai, fehérre festett betonfalai és üvegfelületei már eleve különleges épületre utaltak. Sőt két oldalán egy-egy nagyméretű fémkupola is csillogott. Az egyik éjjelente kinyílt, és ide-oda forgott. A másik kupola állandóan zárva maradt. Vajon milyen titkok rejtőzhettek a kupolák alatt?"

Ez a pécsi planetárium és csillagvizsgáló! A planetárium pedig Magyarország első ilyen létesítménye volt (Budapestet is megelőzve)!

Története sikerrel és kudarccal teli, de szerencsére mindig sikerült az újrakezdés.

Mi is az a planetárium?
Lényegében a mozi egy különleges fajtája. A "vetítőgép" egy kör alaprajzú terem közepén álló forgatható, bonyolult vetítőberendezés. A "mozivászon" fehér felülete nem téglalap alakú, hanem egy fölénk boruló félgömb alakú kupola, amely a nappal vagy az éjszaka felettünk látszó égbolt látványával azonos hatást kelt.

Az ország első planetáriumának Zeiss vetítőműszerét az 1950-es évek végén készítették az NDK-ban. 1961-ben a Budapesti Nemzetközi Vásár alkalmából került Budapestre és egy ideiglenes sátorszerű ácsolatban volt ott pár hétig. De olyan nagy sikere volt, hogy megvették és ideiglenesen a budapesti Vidám parkba került. A Vidám Park nem volt alkalmas az üzemeltetésére és ezért 1968-ban a műszert leszerelték, és ládákba csomagolva raktározták. Amikor tervbe vették, hogy állandó nagy planetárium fog Budapesten épülni (és abba egy új, nagy , modern vetítőműszert vesznek), akkor ezt a régi műszert leszállították Pécsre.

Megszületett egy fontos döntés egy pécsi Planetárium felépítéséről, melynek a helyét a Mecsek oldalban jelölték ki.

A város éjszaka a Planetáriumból.jpgPécs látképe a csillagvizsgáló mellől (háttérben a Havi-hegyi kápolna)

A legelső tervekben és hírekben még a keletebbre álló Havi-hegy is felmerült a planetárium helyeként. 1971-ben a végleges döntés megszületett és újságcikkek sora adta hírül, hogy Pécsett, a Szőlő utcában, a Fenyves szálló alatti telken - a belváros feletti dombháton - épül meg az ország első planetáriuma.

A terv szerint az első ütemben épül az ismeretterjesztést szolgáló planetárium, kiegészítve előadóteremmel, irodákkal, szakköri helyiségekkel, kiállító teremmel, könyvtárral, fotólaborral, az udvarban csillagvizsgálóval. A második ütemben a természettudományokat szolgáló további épületrészek, akvárium, terrárium, pálmakert, botanikus kert, laboratóriumok, bemutató és kísérletező termek kivitelezét tervezték elvégezni.

02.jpgÉpül a csillagvizsgáló épülete (1974)

Folytak a tervezések, egyeztetések, tárgyalások két éven át. Az épület alapkövének letételére 1973. augusztus 20-án került sor. Az alapkövet Vonsik Gyula a TIT főtitkára és Wieder Béla Pécs tanácselnöke tette le. Egy fémhengerbe helyezték az alapító levelet, egyes műszaki rajzokat, a közreműködő vezetők neveinek sorát, az ország fontosabb statisztikai adatait, az aznapi újságokat, és az akkor használatos magyarországi fémpénzeket. A hengert cinnel lezárták, és az alaptestbe betonozták.

03.jpgJobbra lent a planetárium váza is már kész

Az építkezés 1974 tavaszán kezdődött meg és 1975 augusztusában már a 6 méter belső átmérőjű planetárium kupoláját is megépítették.
1975. október elején helyére került a vetítőműszer is. A planetárium belső terét 50 ülőhelyesre építették. A hazai első állandó planetárium ünnepélyes avatása 1975. november 30-án volt. A planetárium működése már 1975 decemberében megkezdődött. így ez lett az első planetárium épület hazánkban (a budapesti - 23 m -es átmérőjű - nagy, később, 1977 . aug. 17-én nyílt meg).

04 Az új Pécsi Planetárium.jpgAz új pécsi planetárium és csillagvizsgáló 1975-ben

Az első évben 20.000 látogatója volt az intézménynek. Ezért naponta több előadást is tartottak, igény szerint. Évente több száz planetáriumi előadást tartottak. Volt olyan év is amikor több mint húszezer látogató is volt. Az utolsó előadás 1989. április 22-én történt meg.

Balra a csillagvizsgáló az épület jobb oldalán pedig a planetárium.jpgBal oldali kupola a csillagvizsgáló, az épület jobboldalán a csillagvizsgáló kupolája.

A planetárium csendben bezárta kapuit. Ekkor a planetáriumban nem maradt személyzet, az épület egyes részeit bérbe adták, rajzfilmeket készítő stúdió is működött benne. Az épület állapota a nyolcvanas évek végére leromlott, egy beázás miatti elektromos tűzben részben ki is égett.

A TIT több okkal is magyarázta a bezárást egyrészt a gazdasági helyzete nem tette lehetővé az intézmény fenntartását, másrészt az ingatlan tulajdonviszonyainak bizonytalansága miatt nagyobb felújításokra nem vállalkozott (pedig igencsak szükséges lett volna).

A planetárium épületével és telkével kapcsolatos kérdések 1997-ben kezdtek rendeződni. 1998. május 1-én, újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A vetítőműszernek nem ártott az egy évtizedes "csipkerózsika álom", az első bekapcsolásra indult és éppen olyan szépen és pontosan mutatta a csillagos eget, mint régen.

05 1998 május 1. újra nyitva a csillagvizsgáló.jpg1998-ban újra kitárta kapuit a planetárium és a csillagvizsgáló

Azért volt egy nagy gond! Az épületben semmiféle fűtés nem volt, így csak május 1. és október 31. közötti, azaz hat hónapon át lehetett előadást tartani. Az ok az, hogy kazánt is leszerelték és elvitték az 1989-es bezárás után.

Ettől függetlenül 1999-ben annyira bíztak a hosszú évtizedekig tartó további működésben, hogy augusztus 11-én egy időkapszulát helyeztek el az utókornak. Üzeneteket, kiadványokat, szemüveget tartalmazó hengert ástak el a planetárium udvarán a következő (2081-es) pécsi teljes napfogyatkozás megfigyelőinek címezve.

1999 aug.11. időkapszula az utókornak.jpgAz időkapszula elhelyezése 1999-ben

Még évekig üzemelt, egyebek közt itt rendezték meg 2004-ben a Plan4 nevű sci-fi találkozót. Röviddel ezután 2004 év végén a planetárium újra bezárt.

06 A Pécsi Planetárium 2002-ben x1.jpgA csillag vizsgáló látképe lentről

A Pécs, Szőlő u. 65. szám alatti telket a rajta álló épületekkel együtt a tulajdonos Pécs-Baranyai TIT 2007-ben eladta egy magánszemélynek. Az új tulajdonos 2008 októberében és novemberében valamennyi épületet lebontatta.

07 A bontás képe 1.jpg

A csillagvizsgálót és planetáriumot kedvelők és a szakma is elkeseredetten fogadta a hírt: "Bontják a Pécsi Planetáriumot".

És itt a happy end:
Az egykori csillagvizsgálóként is működő létesítmény helyett már a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma várja az ég kémlelőit. Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével emelkedik ki társai közül nemcsak a pécsi, hanem a hazai csillagrajongók legnagyobb örömére.

Planearium Zsolnay Negyed.jpgPlanetárium kupolája a Zsolnay Negyedben

Negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény, nyolc méteres kupolában Digitarium Kappa típusú, Európában elsőként működő vetítőberendezéssel fogadja a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Forrás: 
 http://bama.hu
http://titpecs.hu/csillag
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Mecsek Történet Planetárium Csillagvizsgáló Lebontva Városrész Érdekelhet