2013. sze 28.

VOLT EGY SZANATÓRIUM A MECSEKEN

írta: Régi Pécs
VOLT EGY SZANATÓRIUM A MECSEKEN

Pécs felett a Mecsek oldalában, festői környezetben volt egy intézmény, a pécsi tüdőszanatórium.  Az épület nem tartozik a látványos épületek közé, nincs helytörténeti értéke és nem is érdekes a története! És mégis minden pécsi lakos ismeri és talán még véleménye is van az épület bezárásának eseményeivel kapcsolatban. Mert mint tudjuk az épület funkcióját vesztve, bezárva, elhagyatottan áll a Mecseken. 

Pécs város életében fontos, jelentős szerepet betöltő intézmény volt. Jelentősége különösen egy súlyos betegség, a tüdőbaj (TBC) visszaszorításában nyilvánult meg. Később más súlyos betegség kezelése is itt történt. A TBC korszerű gyógyításának folyományaként már kevesebb volt a beteg és így szükségtelen a szanatórium e célú hasznosítása, szólt az indoklás egyik fele. A bezárás hátterében takarékosság megfontolások is álltak, az alapos felújításra szoruló létesítmény működtetése gazdaságtalan volt.

Tüdőszanatórium - Állami Gyógyintézet - épület.jpgÚj modern épület a Mecseken (1960-s években készült felvétel)

Pécs Lexikonban olvasható:
"Már az 1930-as évek közepén felmerült egy mecseki tüdőszanatórium építésének gondolata, de csak a II. vh. után kibontakozott erőteljes tuberkulózis ellenes intézkedések részeként valósult meg, közel egy időben az ország 5 másik hasonló intézetével."

Érdekes - a fentiek figyelembevételével - az alábbi 1930-as törvény, mégpedig az "1930. évi XI. törvénycikk vitéz nagybányai Horthy Miklós Úr Magyarország kormányzójává választása tizedik évfordulójának megörökítéséről":

Horthy Miklós 1930 évi rendelete.jpgRészletek az 1930-s törvényből

A szanatórium történetéhez kapcsolódó 2. § e) bekezdése érdekes különösen és egyben ez bizonyítja, hogy a Mecseken már az 1930-s években felmerült a szanatórium gondolata, sőt a fenti törvény kötelezően előírta a megvalósítását:

"tüdőbeteg-gyógyintézet állami tisztviselők és családtagjaik, valamint Baranya vármegye közönségének anyagi hozzájárulásával más tüdőbetegek részére is Pécsett, a Mecseken;"

Tehát a lényeg, hogy a Mecseken épüljön fel a Horthy Miklós Tüdőbeteg Gyógyintézet. Mint tudjuk ez akkor nem valósult meg, mert a 300 beteg számára létesülő szanatórium, 1963 végén lett átadva.

Tüdőszanatórium - Állami Gyógyintézet - folyosó.jpgAz új szanatórium folyosója (székek és asztal minden ablak előtt)  

Az 1963-ban épült intézmény alapító igazgatója 1963-tól 1985-ig Háber József volt, akinek személyével együtt idetelepült az I. sz. Belklinika  tbc-osztálya. 1977-ben a szakkórház önállósága megszűnt, szervezetileg a Megyei Kórházhoz csatolták. A súlyos betegség visszaszorításában elért sikerek nyomán a beteganyag, s ezzel feladatköre fokozatosan átalakult. Egyre inkább más tüdőbetegségek kerültek túlsúlyba (például: asztma, daganatok, krónikus hörghurut), de a követelményekhez igazodó tüdőgyógyászatot még a kezdetivel közel azonos ágyszámon művelték. Emellett a kor igényei szerint az eredetileg a tbc-s betegek fekvőkúráját szolgáló III. emeleti terasz beépítésével 42 ágyas kardiológiai rehabilitációs osztályt indítottak 1986-ban.

Tüdőszanatórium - Állami Gyógyintézet - étkező.jpgA szanatórium étkezője

A tüdő-tuberkulózis leküzdésére alig fél évszázada épített intézményben e betegség előfordulása már csak 1-2% körül volt. 2007 végén az osztályok egy része a Megyei Kórház központi telephelyére költözött és az utolsó beteg 2009 januárjában hagyta el az intézményt. 

Tüdőszanatórium - Állami Gyógyintézet - étkező TV.jpgAz előző étkezőről készült felvételről kinagyított képen látható televízió készülék "Tavasz" vagy "Kékes" típusú.

Úgy tudom az épület sorsa a bezárása óta bizonytalan. Általános vélekedés a bezárással kapcsolatban az, hogy kár ezért a Mecseki épületért. Biztosan hasznosítható lenne az egészségügyi területen is, de tudjuk a "pénzhiány"! Lehetne ápolási és hospice osztály itt (rövid ideig volt is), lehetne itt rehabilitációs osztály azaz szanatórium is (ez is volt itt több évig). 2009-ben elindult a végleges kiköltöztetés. Azóta az épület üresen áll!

Költözés 1.jpgA költözés napjaiban készült felvétel

Milyen - nem pénzben kifejezhető - értékei vannak az épületnek? A festői környezet, csodás kilátás, a jó levegő, kint van a természetben és mégis közel a városhoz. Szanatóriumi feltételeknek megfelelő tulajdonságokkal bír az öt hektáros terület.

tudokorhaz.jpgA tüdőszanatórium napjainkban (a folyosó és egy kórterem)

Sok fénykép található az alábbi facebook linken, "Elhagyatott Tüdőszanatórium" címmel:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.272297242845213.62520.272292182845719&type=3

Szerencsére még érintetlen a szanatórium parkjában, Mészáros Mihály szobrászművész 1965-ben készített "Emberpár" című szobra. A szobor mészkőből faragott és egy modern emberpárt (női és férfi alakot) ábrázol. 

Mészáros Mihály szobra.jpgA szanatórium parkjában, Mészáros Mihály - Emberpár c. szobra

A napjaink állapotát többen is megörökítették filmen is (pl. a YouTube -on találhatók ilyen felvételek). Egyik alkalommal az alábbi linken található filmet a "Régi Pécs" oldal figyelmébe ajánlotta a film készítője Hajner Zajza-Junior Gyula. "Elhagyatva Magyarországon - Mecseki Tüdőszanatórium" címmel: https://www.youtube.com/watch?v=RJIXMpxRCok

Utóiratként: Végül hozzátartozik az igazsághoz, hogy (tudomásom szerint) az épületet őrzik és riasztó berendezéssel is fel van szerelve. Engedély nélkül bemenni nem szabad mert magán terület. Ettől azért még szomorú látvány egy elhagyott, funkcióját vesztett épület.

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Mecsek Egészségügy Érdekelhet