Utolsó kommentek:

Lusuka 2018.06.28. 14:03:46

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Bejegyzés: Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából

Fzola 2018.03.11. 10:38:32

Feledhetetlen emlék. Az ötvenes években sokat játszottunk a salakhegyek (mert akkor kettő volt) környékén. Amikor már jó feketék voltunk, elmentünk a hűtőtornyokhoz, és a lehűlt, de még langyos vízben lemosakodtunk. Ha fújt a szél, orrunk-fülünk tele volt fekete porral. Az asszonyok tudták, hogy olyankor ruhát teregetni nem ajánlatos. Nem tudom, mi volt a kevésbé ártalmas, mert ha ellenkező irányból fújt a szél, akkor meg a basamalomi dögégető bűzét "élveztük".

Bejegyzés: A felrobbant pécsi "hegy"

gigabursch 2017.11.03. 14:38:45

Mennyi radioaktív salak került beépítésre - ki tudja...

Bejegyzés: A felrobbant pécsi "hegy"

KovácsLajos19 2017.11.02. 22:42:31

Ez érdekes volt köszönöm!

Bejegyzés: A felrobbant pécsi "hegy"

Veronika Hadnagy 2017.10.09. 17:56:38

Az új helyén létrejött Centrum Áruház már egészen más volt, minden szempontból.Az ugymond "régi" Centrum Áruház hangulatos volt, jó kis eladói közöséggel rendelkezett, ahol megfelelő szakmai tudással bíró eladó- kollegák, szó szerint a "szárnyuk alá" vették a kezdőket. A vásárlókkal való bánásmód megfelelő szinten volt, és ezt az "eladói kultúrát" megkövetelték a fiatal munkatársaktól is. Ha én vásárolok mindig ez jut eszembe, hogy olyan ritkán találkozni ma ilyesmivel.

Bejegyzés: Egy levelezőlap és az Állami Áruház

Fricibá' 2017.10.09. 17:55:08

Erre a független és szabad újságra jellemző, hogy minden száma egy Sztálin-idézettel indul. A karácsonyi lapszám például így kezdődik:
"Sztálin mondotta:
A külföldi sajtóban néha arról fecsegnek, hogy a szovjet emberek azért gyűlölik a németeket, mert németek, hogy a Vörös Hadsereg azért pusztítja el a német katonákat, mert németek, gyűlöletből mindennel szemben ami német, hogy a Vörös Hadsereg ezért nem ejt fogságba nemet katonákat. Ez, természetesen, szintén ostoba fecsegés és buta rágalom a Vörös Hadsereg ellen A Vörös Hadsereg mentes a faji gyűlölet érzésétől. Mentes ettől a megalázó érzéstől, mert a faji jogegyenlőség és a többi népek jogai tiszteletben tartásának szellemében nevelték Nem szabad továbbá el- felejteni, hogy országunkban a faji gyűlölet megnyilvánulása törvénybe ütközik ."

Bejegyzés: Szerelem a háború sodrában

Veronika Hadnagy 2017.10.09. 17:36:55

Az Állami illetve Centrum Áruház által tartott divatbemutatókon az ott dolgozók közül is, és a dolgozók gyermekei közül is sokan "szerepeltek", mint manökenek.

Bejegyzés: Egy levelezőlap és az Állami Áruház

kewcheg 2017.10.09. 15:30:10

Az hogy a szovjet zászlós civilben állatorvos volt, meg hogy templomi esküvőt is tartottak, arra enged következtetni, hogy nem az átlag "felszabadító" vöröskatonával van dolgunk, hanem egy művelt, civilizált "európai" emberrel. Ilyennel meg miért is ne....

Bejegyzés: Szerelem a háború sodrában

Fredddy 2017.08.25. 17:22:24

,,Csak annyi közbevetés, hogy a fentiek szerint a Magyar Királyi Posta úgy működött mint a katonaság."

Úgy. A posta és a vasút is. De simán fel lehetett adni akár egy tojást is, két napon belül megérkezett anélkül, hogy összetört volna.
Érdekes cikk egyébként, fura lehetett az élet azokkal a régi autókkal. A csendőröknél napi(!) két óra szerepelt a szabályzatban, ennyi időt szántak az autó karbantartására és a kapcsolódó munkákra, ellenőrzésekre. Mai szemmel nagyon durva, de akkor ez is óriási előrelépés volt, század elején az erdei fuvarosoknak plusz négy órát fizettek naponta, az igáslovak ,,üzembentartására" ugyanis ennyi munkát kellett számolni.

Bejegyzés: A Posta első gépkocsivezetője

Zoltán Takács....... 2017.05.18. 15:40:44

@Régi Pécs: Tisztelt Gyürüs Úr! Elöször is köszönjük az érdelödését az ügy iránt! Természetesen hozzájárulásunkat és segitségünket is adjuk ha ez szükséges! Köszönettel : Takács Zoltán

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Régi Pécs 2017.05.17. 09:54:56

@Zoltán Takács.......: Tisztelt Takács Zoltán!
Bár sorait "aranyosfodorkának" szánta, de köszönöm, hogy megerősítette a történet hitelességét.
Nekem fontos lenne, ha ez a pécsi 1956-os esemény is bekerülne városunk "történelem könyvébe". Mint írtam erről az eseményről nem találtam semmit egy tanulmányban sem (persze az is lehet, hogy csak én nem találtam). Ha ez ügyben tovább lépek, akkor természetesen kérni fogom a hozzájárulását és segítségét is.
Üdvözlettel: Gyürüs Lajos a "Régi Pécs" szerkesztője

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Régi Pécs 2017.05.17. 09:33:13

@aranyosfodorka: Most már tudjuk, hogy a történet igaz, valóban ávósok lőttek a börtön ablakából. Nem tudom, hogy olvasta-e a kommenteket, mert több kérdésre is megjött a válasz.
Miért arra mentek kérdésre Kása Zsuzsanna adta meg a magyarázatot.
Igaz-e a történet kérdésre pedig Takács Zoltán, a megsebesült akkor 13 éves gyermek fia válaszolt.
Üdv. Gyürüs Lajos

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Zoltán Takács....... 2017.05.16. 23:42:11

Kedves Aranyosfodorka! A hir nem csak igaz is lehet hanem IGAZ ! Ha gondolja küldök képet apám meglött térdérôl hogy hol ment be a golyó és hol jött ki!

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Zsuzsanna Kása 2017.05.16. 22:19:57

Tisztelt Gyürüs Lajos ! Megtaláltam a cikket amit 1956 nov 1 .-én helyesbítettek a Dunántúli naplóban.

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Zsuzsanna Kása 2017.05.16. 22:15:49

Helyreigazítás
A Szabad Dunántúl tegnapi számában megjelent „Kik lőttek a 13 éves Farkas Zolira? . . című riportban a klinika egyik nővérének téves tájékoztatása alapján T a- kács Zoli helyett Farkas Zolit írtunk. Takács Zoli lakik az Antónia utcában.

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Zsuzsanna Kása 2017.05.16. 21:00:36

Válaszok a bejegyzésre a következő:Az oszlatott tömeg pánik szerűen menekült nem volt ajánlatos a volt SZtálin út fele menekülni ezért a Megye utca felé menekültünk.A lépcső ami a börtönhöz vezetett felmi is arra fele menekültünk de közbentöbben is ránk kiabáltak ,hogy vigyázzunk mert lehet hogy a börtönből ránk lőnek ezért visszafordultunk az egészségházat megkerülve akartunk hazamenni az Antónia és a PÉter utcába Egyébként kenyérért mentem volna a Bem utcába.

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.05.16. 16:10:27

Aki pécsi és ismeri a terepet, az arra gondol, ilyen „veszélyes időben” miért is mentek a szereplők végig a Megye utcán, s csak az egészségház előtt fordultak a Papnövelde útra ? Ugyanis van egy rövidebb lehetőség a Hunyadi út megközelítésére – és hasonló esetben én, s tán mások is, inkább ezt az utat és ezzel a börtön elkerülését választotta volna.
Az egészségház előtt (a Széchenyi tér felől nézve) van egy lépcsősor, ami felvisz a Papnövelde utcába. Számomra érthetetlen, hogy ha a Hunyadi út felé akartak menni, miért nem mentek fel a lépcsőn ? Rövidebb és biztonságosabb út lett volna….
De hát ettől függetlenül akár igaz is lehet....

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Régi Pécs 2017.05.16. 14:12:09

@Zsuzsanna Kása: Kedves Zsuzsanna!
Köszönöm a tájékoztatást. A másnapi újságban valóban nem találtam meg a helyesbítést. Köszönöm a Telefonszámot is, de mivel nem szakmám az újságírás, még gondolkodom azon, hogy mi módon legyen a történetnek a folytatása megírva.
Még egyszer köszönöm: Gyürüs Lajos a "Régi Pécs" szerkesztője

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Zsuzsanna Kása 2017.05.15. 21:18:47

Igaz a történet,csak a név nem azonos mivel a másnapi Dunántúli naplóban helyesbítették a nevet Takács Zoltánra.Ő volt a 13 éves fiú akit térden lőttek .A cikk írójával találkozhat, mivel jól van és jelenleg is Pécsen él. Jó egészségnek örvend.Elérhető:+36 70 515 6034

Bejegyzés: Kik lőttek a 13 éves Zolira?