2019. jún 02.

Az Olympia Étterem legendája

írta: Régi Pécs
Az Olympia Étterem legendája

Valamikor  felkapott, divatos, Pécs egyik exkluzív étterme volt az uránvárosi Olympia Étterem .

De mi fordította figyelmemet az Olympia Étterem felé?
Csak pár mondat kíváncsiságom okáról.  Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának a mása - olvastam több helyen is, majd arról, hogy szocialista realizmus , vagy rövidebben  szocreál építészet alkotása azaz a Sztálinista építészet értéktelen műve.

Nos a fenti mondatokkal vitatkoznék illetve mindennek az ellenkezőjét állítom.

Sokan már megírták az étterem történetét, megosztották emlékeiket. Az ismert, hogy az Olympia Étterem épülettömbje 1960-ban a római olimpia idején épült, és ezért lett névadója ez a sportesemény. Eleinte Olimpia írásmóddal ...

Tovább Szólj hozzá

Vendéglátás Uránváros Építőipar

2019. máj 15.

Zidina és egyéb "környékek"

írta: Régi Pécs
Zidina és egyéb "környékek"

"Egyéb környékek" kifejezés magyarázatra szorul, de erről majd később. Úgy gondolom a "Zidina" vagyis a "Zidina környék" neve egy pécsi tükének, lokálpatriótának ismerősen csenghet.

Egy régi élményem.
Volt amikor ezt a hangulatos, nagyon kedvelt Tettye alatti, Havi-hegy oldalába felkúszó Budai városrészhez tartozó környéket nagyon féltettem. Mikor felépült a kesztyűgyári toronyház, úgy gondoltam vége a városrésznek. Jönnek a buldózerek és eltüntetik a régi, romantikus kis utcákat házaival együtt.
Ennek sajnos volt realitása!
Városrendezési tervek bizonyítják, hogy a teljes Szigeti városrészt, majd a teljes Budai városrészt is szanálni kívánták! Ez a terület a Budai városrészhez tartozik, így akár le bonthatták volna, de ...

Tovább Szólj hozzá

Tettye Török Térkép Pécsi utcák 1956 Pécs Zidina Puturluk

2019. már 03.

"Pécsi Lapok" - 1.

írta: Régi Pécs
"Pécsi Lapok" - 1.

Mottó.

Egy 1880-as évekbeli újságot olvasok,  nyelvezete a mai embernek szokatlan.
És mégis!
A történetek olyanok mintha a közel száznegyven év nem elválasztana, hanem inkább összekötne minket. Nem mi emberek változtunk, csak a körülöttünk lévő világ alakult, fejlődött, változott.
Ezzel a sorokkal ajánlom a "PÉCSI LAPOK" alábbi részleteit, mint érdekfeszítő olvasmányt, mert ez az élmény felér egy időutazással. 

A "PÉCSI LAPOK" 1882-ben mindössze három hónap után szűnt meg, ennek története is érdekes.

_pecsi_lapok_szines.jpg

PÉCSI LAPOK 1881. Deczember 22-én .

Az újság különböző témáiból az érdekesebb  hírekből válogattam. Egy kis politika, bűnügyi hír, közéletről, sport hír, stb.

Választók névjegyzéke.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 16.

Pécsi villamos kérdés

írta: Régi Pécs
Pécsi villamos kérdés

Bontani vagy fejleszteni?

Adalékok és szubjektív vélemény a pécsi villamos történetéhez, 
felhasználva a korabeli Dunántúli Napló híreit, cikkeit (1945-1960).

A kérdés természetesen nem mai, hiszen már régen nincs villamosjárat városunkban, de megszüntetésének okát szeretném megérteni.  
Sok érdekes adatot találtam Pécs 1950-es évekbeli közlekedés fejlesztési elképzeléseiről. Előre bocsájtom, hogy több nagyon meglepő tervről olvastam. Új trolibusz járatokról és a villamos dupla vágányú bővítéséről. 
Amennyiben ezeknek a terveknek csak egy kis része is megvalósul városunkban, még a mai napig is lehetne valamilyen kötöttpályás közlekedés Pécsett. 

A villamos közlekedés megszüntetéséről 1958-ban olvasni ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés pécsi villamos

2018. okt 07.

Titokzatos mecseki sárga út

írta: Régi Pécs
Titokzatos mecseki sárga út

Még 2014-ben olvastam "A rejtélyes Zsolnay-út" című újságcikket . A történet lényege, hogy egy rövid sárgaköves út van a Mecseken, ez azért is rejtélyes mert nincs a közelében épület.
Miért épült, ki építette? Az alábbiakat olvastam:

"Senki nem tudja, hogy került a Mecsekbe az az út, ami Zsolnay sárga pirogránit téglákból van kirakva egy erdős-bokros területen. Egy hibátlanul megépített Zsolnay utca rejtőzik a Mecsekben" .

_image1_pecsma.jpgA mecseki sárga út (pecsma.hu / 2014)

"Pécstől keleti irányban.A Zsolnay-gyár sárga pirogránit téglái szakszerűen vannak lerakva, mintha egy korabeli városi utca lenne. A 10 méter széles út azonban a semmi közepén húzódik 200 méter hosszan, mindkét végéhez egy hagyományos autóval ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Zsolnay Sárgaköves út

2018. sze 23.

Vasutas bérház az Ispitaalján

írta: Régi Pécs
Vasutas bérház az Ispitaalján

BEVEZETŐ
Pécs egyik legnagyobb bérháza - amely olyan mint egy vár - gyermekként én így láttam. Hatalmas kétszárnyú várkapu, két oldalt bástyákkal, szinte féltem belépni. 
Érdekes emlékem van erről. Én a Kandó Kálmán utca felső részén laktam, és döntenem kellett, hogy a Petőfi utcai városi bérház vagy a MÁV bérház csapatához csatlakozom.
Ez úgy kezdődött, hogy "Pál utcai fiúkat" akartunk játszani. Két bérház, két csapat. A Petőfi utcai fiúkhoz csatlakoztam (sok osztálytársam lakott ott, ez elég komoly érv volt). Hamarosan bekövetkezett az első "bérházcsata". A felső városi bérházat, megtámadták a vasutasok (amit természetesen hadüzenet és egy kis szabály egyeztetés előzött meg). Mint a regényben, a fatelepnek volt ...

Tovább Szólj hozzá

Építőipar Semmelweis utca MÁV bérház

2018. aug 28.

Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

írta: Régi Pécs
Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

Még napjainkban is döbbenten nézem a fényképeket. Ez itt történt Pécs főterén? Igen! Több mint 35 évvel ezelőtt a Széchenyi téren történt  egy elképzelhetetlen tragikus esemény.

1983. augusztus 20.-án bekövetkezett városunk egyik legsúlyosabb autóbusz balesetéről , augusztus 22.-én és 23.-án számolt be a helyi újság. A balesetben érintettek neveit is közölték (az idézetekből a neveket kihagytam). Ha valaki kíváncsi a nevekre, a Dunántúli Napló eredeti példányaiban megtalálja.

Ez a tragikus baleset egy jeles napon történt. A Széchenyi téren - bár már este hét óra felé járt az idő - elég sokan sétáltak, nézelődtek, fagylaltoztak.
Kellemes ünnepi hangulat volt, már közeledett a naplemente. Pontosan 19 óra 5 perckor ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 29.

Egy pécsi órásmester rejtelmes élete

írta: Régi Pécs
Egy pécsi órásmester rejtelmes élete

A "Régi Pécs" facebook oldalon egy Jókai teret ábrázoló régi fényképhez írt hozzászólás:
" Itt volt valamelyik épületben Zajonc Pál órásműhelye , aztán átköltözött az utca túloldalára. (Vagy onnan ide, arra már nem emlékszem, hogy melyik volt később.) A Jókai "köz" északi vagy déli oldalán volt?"

Igyekeztem utánajárni, hol is volt az órásüzlet. Valóban átköltözött az egyik oldalról, a másikra? Természetesen ez nem olyan érdekes téma amiről írtam volna, csak a kíváncsiság hajtott. 

De magam is meglepődtem, mert a kutakodás eredménye egészen más lett, egy különleges, izgalmas élettörténetet találtam.

Nem akármilyen élete volt a derék órásmesternek. Nem túlzás, Zajonc Pál élettörténete egyben maga a 20. ...

Tovább Szólj hozzá

Jókai tér Órásmester Zajonc Pál

2018. jún 25.

Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából

írta: Régi Pécs
Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából

Ez nem szerepelt a terveim között. Az MTI fotóarchívumában figyeltem fel egy fényképre illetve a címére: " Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából ".
Bevallom nem ismertem a vasércbánya történetét, eddig nem is hallottam róla. Én is mint általában legtöbb pécsi a szénbányáról és az uránbányáról tudtam. ( Igen volt valamikor a "Bauxitbánya", de ez az Uránbánya fedőneve volt. Erről itt írtam: A pécsi bauxitbánya )

mti-foto_pillanatkepek_a_pecsi_vasercbanyabol.jpg

Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából  
"Két bányász cigarettára gyújt a Pécsi Vasércbányánál műszakváltás után. 1959 " MTI Fotó: Jármai Béla 

A fenti fénykép egyes hozzászólók között kisebb vitát váltott ki a "Régi Pécs" facebook oldalán, de voltak akik csak csodálkoztak vagy hitetlenkedtek.
- ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Vasércbánya

2018. máj 26.

Petőfisek voltunk

írta: Régi Pécs
Petőfisek voltunk

Régi tervem volt, hogy régi iskolámról, a Petőfi utcai Általános Iskoláról írjak, és persze egy új írás megjelenésének is itt volt már az ideje . Sajnos már nincs hova visszamenni nosztalgiázni, folyósok tablóit nézegetni. Itt már osztálytalálkozót sem tarthatunk, már nincs iskolánk. Az  épület még áll, de napjainkban nem kisiskolások hangjától zajos az épület, már nem általános iskola. 

De azért lelkesen elkezdtem az adatgyűjtést. Közben úgy éreztem, ez most nem jön össze. A Fiume azaz a Petőfi utcai  iskoláról nem találni tanulmányt, története így nehezen kideríthető. Lassan azért innen-onnan egyre több részletet ismertem meg az iskola történetéből és pesszimizmusom ellenére, elég terjedelmesre sikerült eme kis ...

Tovább Szólj hozzá

Iskolák Petőfi utca Fiume utca