2019. aug 13.

Látogatás a múltba - Pécs 1957

írta: Régi Pécs
Látogatás a múltba - Pécs 1957

Városunkat népszerűsítő, turistákat tájékoztató könyvecskét, annak is mellékletét lapozgatom . "Helyi közlekedés" résznél gyerekkori emlékkép tűnik fel, - milyen sokat utaztam a 10-es autóbusszal.
Kíváncsian keresem, hogy a környékünkön, a József Attila utcán közlekedő 10-es autóbusz pontosan merre is járt. Olvasom: "10. járatszám: Mecsek, Dömörkapu. Első kocsi: 6,45, utolsó kocsi: 23.30. Menetidő: 20 perc.". De én nem erre emlékszem! 

Ez volt az a pillanat amikor a "Pécsi kalauz" 1957 évi kiadványát még nagyobb kíváncsisággal olvasom tovább.
Úgy gondolom célszerű itt az elején elárulni, hogy ez nem egy helytörténeti dolgozat,  ez inkább egy fényképalbum, a korszakra jellemző utcaképekkel és régen megszűnt ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés Vendéglátás Pécsi utcák 1956 Pécs

2019. jún 02.

Az Olympia Étterem legendája

írta: Régi Pécs
Az Olympia Étterem legendája

Valamikor  felkapott, divatos, Pécs egyik exkluzív étterme volt az uránvárosi Olympia Étterem .

De mi fordította figyelmemet az Olympia Étterem felé?
Csak pár mondat kíváncsiságom okáról.  Az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjának a mása - olvastam több helyen is, majd arról, hogy szocialista realizmus , vagy rövidebben  szocreál építészet alkotása azaz a Sztálinista építészet értéktelen műve.

Nos a fenti mondatokkal vitatkoznék illetve mindennek az ellenkezőjét állítom.

Sokan már megírták az étterem történetét, megosztották emlékeiket. Az ismert, hogy az Olympia Étterem épülettömbje 1960-ban a római olimpia idején épült, és ezért lett névadója ez a sportesemény. Eleinte Olimpia írásmóddal ...

Tovább Szólj hozzá

Vendéglátás Uránváros Építőipar

2019. máj 15.

Zidina és egyéb "környékek"

írta: Régi Pécs
Zidina és egyéb "környékek"

"Egyéb környékek" kifejezés magyarázatra szorul, de erről majd később. Úgy gondolom a "Zidina" vagyis a "Zidina környék" neve egy pécsi tükének, lokálpatriótának ismerősen csenghet.

Egy régi élményem.
Volt amikor ezt a hangulatos, nagyon kedvelt Tettye alatti, Havi-hegy oldalába felkúszó Budai városrészhez tartozó környéket nagyon féltettem. Mikor felépült a kesztyűgyári toronyház, úgy gondoltam vége a városrésznek. Jönnek a buldózerek és eltüntetik a régi, romantikus kis utcákat házaival együtt.
Ennek sajnos volt realitása!
Városrendezési tervek bizonyítják, hogy a teljes Szigeti városrészt, majd a teljes Budai városrészt is szanálni kívánták! Ez a terület a Budai városrészhez tartozik, így akár le bonthatták volna, de ...

Tovább Szólj hozzá

Tettye Török Térkép Pécsi utcák 1956 Pécs Zidina Puturluk

2019. már 03.

"Pécsi Lapok" - 1.

írta: Régi Pécs
"Pécsi Lapok" - 1.

Mottó.

Egy 1880-as évekbeli újságot olvasok,  nyelvezete a mai embernek szokatlan.
És mégis!
A történetek olyanok mintha a közel száznegyven év nem elválasztana, hanem inkább összekötne minket. Nem mi emberek változtunk, csak a körülöttünk lévő világ alakult, fejlődött, változott.
Ezzel a sorokkal ajánlom a "PÉCSI LAPOK" alábbi részleteit, mint érdekfeszítő olvasmányt, mert ez az élmény felér egy időutazással. 

A "PÉCSI LAPOK" 1882-ben mindössze három hónap után szűnt meg, ennek története is érdekes.

_pecsi_lapok_szines.jpg

PÉCSI LAPOK 1881. Deczember 22-én .

Az újság különböző témáiból az érdekesebb  hírekből válogattam. Egy kis politika, bűnügyi hír, közéletről, sport hír, stb.

Választók névjegyzéke.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 16.

Pécsi villamos kérdés

írta: Régi Pécs
Pécsi villamos kérdés

Bontani vagy fejleszteni?

Adalékok és szubjektív vélemény a pécsi villamos történetéhez, 
felhasználva a korabeli Dunántúli Napló híreit, cikkeit (1945-1960).

A kérdés természetesen nem mai, hiszen már régen nincs villamosjárat városunkban, de megszüntetésének okát szeretném megérteni.  
Sok érdekes adatot találtam Pécs 1950-es évekbeli közlekedés fejlesztési elképzeléseiről. Előre bocsájtom, hogy több nagyon meglepő tervről olvastam. Új trolibusz járatokról és a villamos dupla vágányú bővítéséről. 
Amennyiben ezeknek a terveknek csak egy kis része is megvalósul városunkban, még a mai napig is lehetne valamilyen kötöttpályás közlekedés Pécsett. 

A villamos közlekedés megszüntetéséről 1958-ban olvasni ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés pécsi villamos

2018. okt 07.

Titokzatos mecseki sárga út

írta: Régi Pécs
Titokzatos mecseki sárga út

Még 2014-ben olvastam "A rejtélyes Zsolnay-út" című újságcikket . A történet lényege, hogy egy rövid sárgaköves út van a Mecseken, ez azért is rejtélyes mert nincs a közelében épület.
Miért épült, ki építette? Az alábbiakat olvastam:

"Senki nem tudja, hogy került a Mecsekbe az az út, ami Zsolnay sárga pirogránit téglákból van kirakva egy erdős-bokros területen. Egy hibátlanul megépített Zsolnay utca rejtőzik a Mecsekben" .

_image1_pecsma.jpgA mecseki sárga út (pecsma.hu / 2014)

"Pécstől keleti irányban.A Zsolnay-gyár sárga pirogránit téglái szakszerűen vannak lerakva, mintha egy korabeli városi utca lenne. A 10 méter széles út azonban a semmi közepén húzódik 200 méter hosszan, mindkét végéhez egy hagyományos autóval ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Zsolnay Sárgaköves út

2018. sze 23.

Vasutas bérház az Ispitaalján

írta: Régi Pécs
Vasutas bérház az Ispitaalján

BEVEZETŐ
Pécs egyik legnagyobb bérháza - amely olyan mint egy vár - gyermekként én így láttam. Hatalmas kétszárnyú várkapu, két oldalt bástyákkal, szinte féltem belépni. 
Érdekes emlékem van erről. Én a Kandó Kálmán utca felső részén laktam, és döntenem kellett, hogy a Petőfi utcai városi bérház vagy a MÁV bérház csapatához csatlakozom.
Ez úgy kezdődött, hogy "Pál utcai fiúkat" akartunk játszani. Két bérház, két csapat. A Petőfi utcai fiúkhoz csatlakoztam (sok osztálytársam lakott ott, ez elég komoly érv volt). Hamarosan bekövetkezett az első "bérházcsata". A felső városi bérházat, megtámadták a vasutasok (amit természetesen hadüzenet és egy kis szabály egyeztetés előzött meg). Mint a regényben, a fatelepnek volt ...

Tovább Szólj hozzá

Építőipar Semmelweis utca MÁV bérház

2018. aug 28.

Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

írta: Régi Pécs
Halálos tömegbaleset a Széchenyi téren (1983)

Még napjainkban is döbbenten nézem a fényképeket. Ez itt történt Pécs főterén? Igen! Több mint 35 évvel ezelőtt a Széchenyi téren történt  egy elképzelhetetlen tragikus esemény.

1983. augusztus 20.-án bekövetkezett városunk egyik legsúlyosabb autóbusz balesetéről , augusztus 22.-én és 23.-án számolt be a helyi újság. A balesetben érintettek neveit is közölték (az idézetekből a neveket kihagytam). Ha valaki kíváncsi a nevekre, a Dunántúli Napló eredeti példányaiban megtalálja.

Ez a tragikus baleset egy jeles napon történt. A Széchenyi téren - bár már este hét óra felé járt az idő - elég sokan sétáltak, nézelődtek, fagylaltoztak.
Kellemes ünnepi hangulat volt, már közeledett a naplemente. Pontosan 19 óra 5 perckor ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 29.

Egy pécsi órásmester rejtelmes élete

írta: Régi Pécs
Egy pécsi órásmester rejtelmes élete

A "Régi Pécs" facebook oldalon egy Jókai teret ábrázoló régi fényképhez írt hozzászólás:
" Itt volt valamelyik épületben Zajonc Pál órásműhelye , aztán átköltözött az utca túloldalára. (Vagy onnan ide, arra már nem emlékszem, hogy melyik volt később.) A Jókai "köz" északi vagy déli oldalán volt?"

Igyekeztem utánajárni, hol is volt az órásüzlet. Valóban átköltözött az egyik oldalról, a másikra? Természetesen ez nem olyan érdekes téma amiről írtam volna, csak a kíváncsiság hajtott. 

De magam is meglepődtem, mert a kutakodás eredménye egészen más lett, egy különleges, izgalmas élettörténetet találtam.

Nem akármilyen élete volt a derék órásmesternek. Nem túlzás, Zajonc Pál élettörténete egyben maga a 20. ...

Tovább Szólj hozzá

Jókai tér Órásmester Zajonc Pál

2018. jún 25.

Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából

írta: Régi Pécs
Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából

Ez nem szerepelt a terveim között. Az MTI fotóarchívumában figyeltem fel egy fényképre illetve a címére: " Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából ".
Bevallom nem ismertem a vasércbánya történetét, eddig nem is hallottam róla. Én is mint általában legtöbb pécsi a szénbányáról és az uránbányáról tudtam. ( Igen volt valamikor a "Bauxitbánya", de ez az Uránbánya fedőneve volt. Erről itt írtam: A pécsi bauxitbánya )

mti-foto_pillanatkepek_a_pecsi_vasercbanyabol.jpg

Pillanatképek a Pécsi Vasércbányából  
"Két bányász cigarettára gyújt a Pécsi Vasércbányánál műszakváltás után. 1959 " MTI Fotó: Jármai Béla 

A fenti fénykép egyes hozzászólók között kisebb vitát váltott ki a "Régi Pécs" facebook oldalán, de voltak akik csak csodálkoztak vagy hitetlenkedtek.
- ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Vasércbánya