2017. okt 06.

Szerelem a háború sodrában

írta: Régi Pécs
Szerelem a háború sodrában

(Új Dunántúl - A Magyar Nemzeti Függetlenségi Front Lapja, 1944 december 25. hétfő)

Nem szeretném lelőni a poént, de azért annyit kedvcsinálónak, hogy ez egy szerelmi történet, de sok-sok kérdőjellel. Szerintem a figyelmes olvasó az írás végén megleli a mondanivalót, a szándékot, a históriának az értelmét. 

1944-et írunk, így még nem beszélhetünk kommunista rendszerről, de Pécsett már berendezkedett a szovjet hadsereg és átvette a város irányítását. Városunkban nem voltak súlyos csaták, nem bombázták le épületeinket, a szovjet hadsereg is véres csata nélkül foglalta el Pécset. Így most egy vidám de, azért politikai tartalommal megspékelt szerelmi históriát ismerhetünk meg az Új Dunántúl 1944 karácsonyi ...

Tovább Szólj hozzá

Háborús történet Pécsi szererelem

2017. sze 02.

Mesél a tér

írta: Régi Pécs
Mesél a tér

Ez az egyik kedvencem, a régi Széchenyi teret ábrázoló fényképek közül .  Egy különleges pillanatban készült felvétel. Még érezhető a 19. század hangulata, de már valamennyire felismerhető a 20. századi Pécs főtere. A fényképész az Irgalmasok templomtornyában állt és így örökítette meg a történelem eme kis szeletét.
Különleges hangulata van ennek a fényképnek. 

00_1890_k_szechenyi_ter_fortepan_118811_1600x.jpgEzt a kimagasló minőségű felvételt, a kornak egyik kiváló fényképésze készítette.

A képen a neoreneszánsz stílusban átalakított Gázi Kászim pasa dzsámija, a város piactere, egy török eredetű kút a Városháza előtt, vízfolyások és kőburkolatok látványa adja vissza a tér régi hangulatát. 

Mikor készülhetett a felvétel? 
- Balra lent a ...

Tovább Szólj hozzá

Török Széchenyi tér Ciszterci rend Csorgókutak Sandervan

2017. aug 23.

A Posta első gépkocsivezetője

írta: Régi Pécs
A Posta első gépkocsivezetője

Szeretem lapozgatni a Dunántúli Napló régi elsárgult lapjait. Időnként érdekes helytörténeti értékre bukkanhat a figyelmes olvasó. Nagy élmény volt amikor ráleltem erre az interjúra. Ritka lehetőség, hogy a régi idők tanúja "személyesen" mesél nekünk munkájáról, életéről. A pécsi Posta első sofőrjéről szól az újságcikk.

Ez egy fontos adalék lehet a Pécsi Postaigazgatóság történetéhez.

Pusztai József tollából eredő  figyelemre méltó  írás,  "Az első pécsi gépkocsi vezető" címmel jelent meg a Dunántúli Napló 1964. év, egyik májusi számában.
Maga az írás is már több mint ötven évvel ezelőtt keletkezett. A történet pedig még régebben, 1910-ben zajlik.

_az_elso_pecsi_gepkocsi_vezeto_cimsor.jpg

"Menyasszonyi ruhába öltöztek a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 09.

A pécsi bauxitbánya

írta: Régi Pécs
A pécsi bauxitbánya

Aki nem ismeri a történetet csodálkozhat azon, hogy miért nem hallott a pécsi bauxitbányáról.   Pécsett bauxitbánya?  Igen, volt ilyen nevű bánya! De talán azt sem tudja mindenki, hogy Baranya megyében nem csak Pécsett volt bauxitbánya!
De kezdjük el a bauxitbánya történetet a Baranya megyében volt vidéki bányával. Ehhez olvassunk el egy-két részletét az Új DUNÁNTÚL 1946 december 15. -i számában megjelent újságcikkből.

1946_12_15_baranya_kincse_a_bauxit_cikk_cime_2.jpgTöbb helyütt vannak az országban 10—70%-nyi alumíniumot tartalmazó bauxitbányák, amelyek közül a legjelentősebb itt van a közeli szomszédságunkban, Nagyharsányban.

Jelentőségét nem a fellelhető mennyiség képezi, hanem a 70-os tiszta fémtartalom, ami Európa egyik legjobb minőségű bauxitjává teszi.

...

Tovább Szólj hozzá

Bányászat Építőipar Uránbánya

2017. máj 29.

Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

írta: Régi Pécs
Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

Adalék a pécsi fényképezés történetéhez

Valamikor a madarak hazatérése és maga az időjárás is egyértelműen jelezte a tavasz beköszöntét. Napjainkban alig látni vándormadarakat városunk egén és az időjárás összevisszasága sincs ebben a segítségünkre.

Azért van egy biztos pont! A tavaszt és a nyár közeledését a ballagások, az iskolai tablók készítése, az érettségi kezdete biztosan jelzi. Napjainkban még szokás hagyományos tablót készíteni (pedig már digitális és háromdimenziós tabló is létezik). 

Így már érthető, hogy most a nyár kezdetén, kíváncsiságom a tablók irányába fordult és a kérdés is ebből következik: Mióta szokás az iskolai tablót készíteni?  Van valami érdekes története, az iskolai ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 14.

Kik lőttek a 13 éves Zolira?

írta: Régi Pécs
Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Amikor az 1956-os forradalom pécsi eseményeiről kerestem újságcikkeket a Dunántúli Napló archívumában, egy érdekes olvasmányra leltem. Szerintem nagyon meglepő az írás címe: " Kik lőttek a 13 éves Farkas Zolira?" Azért meglepő ez az esemény, mert Pécsett a forradalom idején, 1956. október 26.-án lövés ért két embert és az egyik egy gyermek volt!

Jóllehet a budapesti harcokhoz képest Pécsett nem voltak összecsapások, de azért városunkban is történtek szomorú események. Természetesen ezekről is jóval a rendszer változás után olvashattam. Eleinte úgy tudtam, hogy Pécsett egyetlen lövés sem dördült el. Később már tudásom ez ügyben bővíthettem:

Az egyetemistáknak október 25.-én még sikerült megakadályozniuk az ...

Tovább Szólj hozzá

1956 Pécs Papnövelde utca

2017. már 10.

Konzum Áruház

írta: Régi Pécs
Konzum Áruház

Első gondolatként valami nagyon hangzatos címet akartam adni írásomnak :

  • "Értékek rombolása a Kossuth téren" vagy
  • "Végleg eltörölt múlt a Kossuth téren" .

Persze mindig szubjektív gondolatok befolyásolnak egy véleményt, úgy mint például a Konzum áruház helyének kiválasztásáról, de én úgy gondolom, hogy a hely választás szörnyű tévedés! Így mind a két cím a igaz lehet, mert olyan rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!

Ez az épülettömb az Irgalmasok utcája és a Hal tér között - szerintem - helytörténeti értékkel bírt. Valóban volt lebontandó, leromlott állapotú földszintes ház is a területen, de a jó megoldás nem csak a bontás lett volna. Az elhanyagolt épületek ...

Tovább Szólj hozzá

Kossuth tér Kereskedelem Konzum Áruház Építőipar

2017. már 03.

Párnap remény és boldogság 1956

írta: Régi Pécs
Párnap remény és boldogság 1956

A forradalom hétköznapjai Pécsett

Az 1956-os forradalom pécsi eseményeit már többen is összefoglalták, a mecseki láthatatlanok szomorú végű, halálos ítélettel, súlyos börtönévekkel lezárult történetét is megismerhettük.
De hogyan élt a város egyszerű embere 1956. október-november havában, mit tudott a forradalomról, mit érzett, hogyan élt ekkor. Ez még nem a mobiltelefon és az internet világa volt, amikor ha akarjuk, ha nem, elárasztanak a hírek.
Szólt a rádió, megjelentek az újságok, elterjedt a hír: forradalom van!

Érdemes kimenni az utcára és megfigyelni az emberek hogyan vélekednek az október 23.-i budapesti eseményekről. A hivatalos hírek a rádió közvetítésével gyorsan terjednek, de talán még ennél is gyorsabban ...

Tovább Szólj hozzá

Forradalom 1956 Pécs

2017. feb 20.

Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

írta: Régi Pécs
Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

"Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik" - így kezdődik egy 1960. májusában keltezett írás.
Olvasom az írást és benne egy érdekes mondat részlete ötlik a szemembe: " bakon ülő, szótlan postakocsis ". Nem gondoltam volna, hogy 1960-ban Pécsett még lovas postakocsi poroszkált a város utcáin? 

"Tegnap nyugdíjazták a pécsi postakocsikat

Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik, amint délelőttönként végig döcögtek a pécsi utcákon, s alighanem kevesen tudták, hogy a nyolc pécsi postakocsival naponta hat- hétszáz csomagot kézbesítettek a címzetteknek. Kivéve az ünnep előtti napokat, amikor ennek két- ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Eltévedt a pécsi villamos?

írta: Régi Pécs
Eltévedt a pécsi villamos?

AZ ELSŐ ÉS AZ  UTOLSÓ VILLAMOS TÖRTÉNET

"Eltévedt a villamos?" című 1960-as újságcikk olvasása után gondoltam arra, hogy Pécs kedvenc nosztalgia témájáról, a villamosról írjak pár gondolatot. Úgy sejtem ez a fent említett eset, lehetett az utolsó említésre méltó villamos történet. Közben ráleltem az első történetre is. De ha már a pécsi villamos történetekről írok, essen szó a szomorú végről is. Igen nekünk Pécsieknek a legszomorúbb villamos történetünk, a villamos megszűnése.

Az első villamos történet, egy baleset sztorija, a pécsi villamosok krónikás könyvének "nulladik" lapjára kerülne, azért mert a történések idejében, a villamospálya még nem készült el, ez még az ünnepélyes átadás előtt esett ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés