2016. dec 07.

Egy pécsi út titka - Miért olyan széles

írta: Régi Pécs
Egy pécsi út titka - Miért olyan széles

Egy ismerősöm - ki már közel tíz éve Pécsinek is érzi magát - nekem szegezett egy kérdést:
- Megtudod mondani, hogy miért olyan széles az Engel János út?

_07_kep_2013_engel_janos_u_2013.jpgEngel János József út napjainkban (fotó google streeview)

Meglepődtem!
Nem a kérdésen, ahogy mondani szokás, "a kérdés jogos"! De miért nem fogalmazódott meg bennem is ez a kérdés. Különféle ügyeim okán már sokszor jártam a környéken és emlékszem, én is furcsálltam az út szélességét, főleg a csekély járműforgalomhoz képest széles.
Miért fogadtam el, hogy így van és kész! 
Pedig feltűnő, hogy egyik végén sem folytatódik ez az osztott pályás, négysávos út. Mohácsi út irányába nincs folytatása, de a Mecsek felé sem halad tovább, beletorkollik a Hársfa útba!

...
Tovább Szólj hozzá

2016. nov 02.

A pécsi automobilizmus kezdete

írta: Régi Pécs
A pécsi automobilizmus kezdete

Kezembe került egy 1930-ban kiadott "Pécs és közlekedése" című könyvecske . Tulajdonképpen ez egy régi KRESZ könyv, de több kérdés is felmerült bennem. Miért pécsi kiadású a kis könyv?  Pécsett más szabályok voltak?
Annak is érdemes utána nézni, hogy mikor is kezdődött Pécsett a motorizáció?

konyv_0001_h600.jpg

De mit nevezünk motorizációnak? Mikor kezdődött?
Motorizáción általában a robbanómotoros járművek használatát szoktuk érteni, de ide tartoznak a gőzzel és árammal hajtott járművek is. Érdekes adalék a motorizáció kezdetének idejéből származó, 1897-ben írt és képpel is illusztrált újságcikk:

idezojel_2.jpg"Maguktól járó kocsik"

"Nálunk még Budapesten is nagy meglepetést kelt az utczán, ha egy-egy magától járó kocsi ...

Tovább Szólj hozzá

2016. okt 12.

A pécsi "nagycsemege"

írta: Régi Pécs
A pécsi "nagycsemege"

Hatalmas nosztalgia hullám keletkezett 2016. szeptember 27.-i "Régi Pécs" facebook poszt hatására. Most mikor e sorokat írom már több mint 60 ezer emberhez jutott el a Kossuth Lajos (Király) utcai "nagycsemege" fényképe.
Sok kellemes emlék tolult elő erről az ikonikus helyről , de ezt nagyobb részt a nosztalgia számlájára írom. Ez csak a szépre emlékezem jelenség. De bevallom, nekem se a "hiánycikk" vagy a "pult alól" kifejezések jutottak az eszembe a Király utcai csemegéről. Pedig ez is jellemző volt a "nagycsemege" életének - és egy korszak (a szocializmus) - több évtizedére.

Mióta "nagycsemege" ez a bolt? És mitől volt más mint a többi üzlet?

Megpróbáltam összeszedegetni a "kézzel" fogható emlékeket - fényképet, újságcikket, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. okt 06.

A "második magasház"

írta: Régi Pécs
A "második magasház"

avagy egy kis pécsi "toronyház" történet.

Napjainkban (2016. október elején) időszerű a pécsi "toronyházak" történetéről írni, mivel már közeleg a nap amikor a pécsi "magasház", a 25 emeletes IMS lakóépület véglet eltűnik Pécs látképéről. A címben szereplő "második" számnév tett kíváncsivá.
Mit jelent a második számhatározó? Miért is második?
A vizsgálódás egyik eredménye, hogy a szocialista városrendezés érdekes pillanatait ismertem meg és egy felismeréssel is gazdagabb lettem, a "toronyház" szó is relatív fogalom .

Keresgélés közben fény derült arra , hogy több "toronyház" is épült városunkban, legalább is, az akkori fogalmak szerinti toronyház!  

1976_color-magashaz-retro-epul-ll-650-magas.jpgA Szigeti úti 25 emeletes építése 1976-ban

Azért ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 02.

A Budai külvárosi temetőkápolna margójára

írta: Régi Pécs
A Budai külvárosi temetőkápolna margójára

Nem oly régen, két érdekes kép került feltöltésre a "Régi Pécs" facebook oldalra. A képek azon ritka felvételek közül valók, melyek jó minőségű amatőr felvételek a régen megszűnt Budai külvárosi temető kápolnájáról . Történetével már foglalkoztam itt a blogon megjelent "A régi Pécs-Budai külvárosi temető" című írásomban. 

A képekkel kapcsolatban felvetődött a kérdés, mikor bontották le kápolnát?

kep_pecs_egykori_otemeto_kapolnaja_1975_muranyi_800x.jpg1975-ös felvétel a kápolnáról a sportpálya felől (kelet felé nézünk) 

1832-ben nyitották meg a Budai külvárosi temetőt, 1849-ben szentelték fel a Feltámadó Krisztus nevű kápolnáját. A kápolna története is érdekes, de most csak annyit, hogy a kis templom egyik híres mecénása Liszt Ferenc volt.

1903-ban a ...

Tovább Szólj hozzá

Templomok Temetők Budai-külváros

2016. aug 22.

Új árucsarnok és bérpaloták az új utcákban

írta: Régi Pécs
Új árucsarnok és bérpaloták az új utcákban

Mostanában "rászoktam" a régi Dunántúli Naplók olvasgatására és egy újabb érdekes témára bukkantam. Az egyik írás címe: 
  "Fásítják, parkosítják és betonlapokkal borítják az új központi piac teret"
A cikkben később azt írják, hogy 
  "A fedett árucsarnok csak a jövő évben készül el"
Nézem a lap fejlécén az évet, 1949. Nem tudok arról, hogy 1949 körül épült volna Pécsett egy ilyen új vásárcsarnok. Ezek szerint ez nem valósult meg, de érdeklődéssel olvasom tovább a cikket.

00_kep_cikk_fejlec2_ujsag.jpg

  "A vásárcsarnoknak a városfejlesztési tervbe való beillesztése régi hiány pótlását tűzte napirendre. Az ötven év előtti (1900 körüli) Széchenyi tér köveire lerakott áruskosarak óta jóformán semmi fejlődést sem mutat Pécs heti ...

Tovább Szólj hozzá

Piac Jókai utca Majláth utca Szalai András utca Nagypiac

2016. aug 20.

Az aranyvonat 1938-as pécsi látogatása

írta: Régi Pécs
Az aranyvonat 1938-as pécsi látogatása

Nem a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét 1945-ben nyugatra szállító és amerikai hadizsákmánnyá vált vasúti szerelvényről és nem is a lengyel legenda szerinti, arannyal teli náci aranyvonatról szól az írás, hanem a Szent Jobb ereklyét 1938 és 1942 között országjáró körútján szállító "aranyvonatról".

De miért is írok erről a témáról?
Nem kizárólag az augusztus 20.-i ünnep miatt, mert ekkor rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Városunk történetének kutatása közben érdekes régi amatőr fényképekre leltem. Elég gyorsan sikerült beazonosítani, hogy mit is örökített meg a felvétel, mivel az egyik képen teljesen egyértelműen látható az esemény "tárgya". A képek a Szent Jobb 1938-as országjáró körútjának pécsi ...

Tovább Szólj hozzá

Rákóczi út Szent Jobb Aranyvonat

2016. aug 01.

Pécs és a 70 éves forint

írta: Régi Pécs
Pécs és a 70 éves forint

2016. augusztus 1. a forint bevezetésének 70. évfordulója

Természetesen a "Régi Pécs" a forint bevezetésének előzményét, egy-két érdekes eseményét az infláció folyamatát pécsi szemmel igyekszik bemutatni. Ebben az "ÚJ DUNÁNTÚL" című helyi napilap lesz segítségemre és a végén Kazal László.

Alapvető élelmiszereink közül is kiemelkedő fontosságú a kenyér. Ezért ennek árának változásait igyekszem követni az infláció hónapjaiban. Természetesen egy újság nem a legfontosabb tétel a napi bevásárló listában, de ennek árának alakulása is kellően kifejező lehet. A kenyér kilogrammonkénti ára 1944 decemberében 60 fillér , a z "ÚJ DUNÁNTÚL című helyi lap ára pedig 1945. január 2-án 30 fillér.  

kep_00_1945_01_02.jpg

1945. ...

Tovább Szólj hozzá

forint pengő

2016. júl 25.

Pécsi fürdő nosztalgia

írta: Régi Pécs
Pécsi fürdő nosztalgia

Régi Dunántúli Naplót olvasgatok. "Uszoda nyílt a Kürt utcában"!  Kicsit elmerengek ezen és kutatok a memóriámban. Nem, nem jártam ott, de egy kép előkerült emlékeim mélyéről. Régen a Pécsi Orvostudományi Egyetem központi élelmezés épülettömbje alatt azaz az épület déli oldalán működött a POTE strand.

1976_uszoda_nyilt_a_kurt_utcaban_---_dunantulinaplo.jpg

1976-ban a Dunántúli Napló júniusi számában jelent meg a fenti hír . Kicsi volt a strand területe, de a környéken lakóknak biztosan megfelelt, hiszen Szigeti városrészben nem volt fürdő eddig, így a közelsége lehetett a vonzereje. Mikor és miért szűnt meg? Nem tudom, de már a helyét is alig lehet megtalálni!

Ha már ez a fürdő előkerült a múltból, akkor nézzük meg, hol volt még nyáron is üzemelő fürdő azaz ...

Tovább Szólj hozzá

Fürdők Uszodák

2016. júl 04.

"GÓLIÁTH" pécsi látogatása

írta: Régi Pécs
"GÓLIÁTH" pécsi látogatása

Gyermekkorom halovány emlékfoszlányaiban időnként feltűnik egy hatalmas bálna. Álmodom?
Az álomkép úgy kezdődik, hogy szüleimmel a Majláth utcában sétálunk, majd kitárulkozik az utca és betonlábakon álló asztalokat látok egy téren. Ez a nagy piac. Végig megyünk egy ponyvával fedett folyosón - nagyon hosszú és magas - egy óriás bálna terül el mellettünk. Csodálkozva nézzük kolosszális méretét és olyan hosszú, hogy azt érezzük soha sem lesz vége? Valamilyen nagy teherautó lehet a "fekhelye", mert határozottan emlékszem a hatalmas gumikerekeire.
Ennyi az emlék! További részletekre nem emlékszem. 

Ezért is voltam bizonytalan abban, hogy ez valóság vagy álom? 

És "lőn világosság" azaz már dereng valami!
Különböző ...

Tovább Szólj hozzá

Góliát Óriás bálna