2017. sze 02.

Mesél a tér

írta: Régi Pécs
Mesél a tér

Ez az egyik kedvencem, a régi Széchenyi teret ábrázoló fényképek közül .  Egy különleges pillanatban készült felvétel. Még érezhető a 19. század hangulata, de már valamennyire felismerhető a 20. századi Pécs főtere. A fényképész az Irgalmasok templomtornyában állt és így örökítette meg a történelem eme kis szeletét.
Különleges hangulata van ennek a fényképnek. 

00_1890_k_szechenyi_ter_fortepan_118811_1600x.jpgEzt a kimagasló minőségű felvételt, a kornak egyik kiváló fényképésze készítette.

A képen a neoreneszánsz stílusban átalakított Gázi Kászim pasa dzsámija, a város piactere, egy török eredetű kút a Városháza előtt, vízfolyások és kőburkolatok látványa adja vissza a tér régi hangulatát. 

Mikor készülhetett a felvétel? 
- Balra lent a ...

Tovább Szólj hozzá

Török Széchenyi tér Ciszterci rend Csorgókutak Sandervan

2017. aug 23.

A Posta első gépkocsivezetője

írta: Régi Pécs
A Posta első gépkocsivezetője

Szeretem lapozgatni a Dunántúli Napló régi elsárgult lapjait. Időnként érdekes helytörténeti értékre bukkanhat a figyelmes olvasó. Nagy élmény volt amikor ráleltem erre az interjúra. Ritka lehetőség, hogy a régi idők tanúja "személyesen" mesél nekünk munkájáról, életéről. A pécsi Posta első sofőrjéről szól az újságcikk.

Ez egy fontos adalék lehet a Pécsi Postaigazgatóság történetéhez.

Pusztai József tollából eredő  figyelemre méltó  írás,  "Az első pécsi gépkocsi vezető" címmel jelent meg a Dunántúli Napló 1964. év, egyik májusi számában.
Maga az írás is már több mint ötven évvel ezelőtt keletkezett. A történet pedig még régebben, 1910-ben zajlik.

_az_elso_pecsi_gepkocsi_vezeto_cimsor.jpg

"Menyasszonyi ruhába öltöztek a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 09.

A pécsi bauxitbánya

írta: Régi Pécs
A pécsi bauxitbánya

Aki nem ismeri a történetet csodálkozhat azon, hogy miért nem hallott a pécsi bauxitbányáról.   Pécsett bauxitbánya?  Igen, volt ilyen nevű bánya! De talán azt sem tudja mindenki, hogy Baranya megyében nem csak Pécsett volt bauxitbánya!
De kezdjük el a bauxitbánya történetet a Baranya megyében volt vidéki bányával. Ehhez olvassunk el egy-két részletét az Új DUNÁNTÚL 1946 december 15. -i számában megjelent újságcikkből.

1946_12_15_baranya_kincse_a_bauxit_cikk_cime_2.jpgTöbb helyütt vannak az országban 10—70%-nyi alumíniumot tartalmazó bauxitbányák, amelyek közül a legjelentősebb itt van a közeli szomszédságunkban, Nagyharsányban.

Jelentőségét nem a fellelhető mennyiség képezi, hanem a 70-os tiszta fémtartalom, ami Európa egyik legjobb minőségű bauxitjává teszi.

...

Tovább Szólj hozzá

Bányászat Építőipar Uránbánya

2017. máj 29.

Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

írta: Régi Pécs
Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

Adalék a pécsi fényképezés történetéhez

Valamikor a madarak hazatérése és maga az időjárás is egyértelműen jelezte a tavasz beköszöntét. Napjainkban alig látni vándormadarakat városunk egén és az időjárás összevisszasága sincs ebben a segítségünkre.

Azért van egy biztos pont! A tavaszt és a nyár közeledését a ballagások, az iskolai tablók készítése, az érettségi kezdete biztosan jelzi. Napjainkban még szokás hagyományos tablót készíteni (pedig már digitális és háromdimenziós tabló is létezik). 

Így már érthető, hogy most a nyár kezdetén, kíváncsiságom a tablók irányába fordult és a kérdés is ebből következik: Mióta szokás az iskolai tablót készíteni?  Van valami érdekes története, az iskolai ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 14.

Kik lőttek a 13 éves Zolira?

írta: Régi Pécs
Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Amikor az 1956-os forradalom pécsi eseményeiről kerestem újságcikkeket a Dunántúli Napló archívumában, egy érdekes olvasmányra leltem. Szerintem nagyon meglepő az írás címe: " Kik lőttek a 13 éves Farkas Zolira?" Azért meglepő ez az esemény, mert Pécsett a forradalom idején, 1956. október 26.-án lövés ért két embert és az egyik egy gyermek volt!

Jóllehet a budapesti harcokhoz képest Pécsett nem voltak összecsapások, de azért városunkban is történtek szomorú események. Természetesen ezekről is jóval a rendszer változás után olvashattam. Eleinte úgy tudtam, hogy Pécsett egyetlen lövés sem dördült el. Később már tudásom ez ügyben bővíthettem:

Az egyetemistáknak október 25.-én még sikerült megakadályozniuk az ...

Tovább Szólj hozzá

1956 Pécs Papnövelde utca

2017. már 10.

Konzum Áruház

írta: Régi Pécs
Konzum Áruház

Első gondolatként valami nagyon hangzatos címet akartam adni írásomnak :

  • "Értékek rombolása a Kossuth téren" vagy
  • "Végleg eltörölt múlt a Kossuth téren" .

Persze mindig szubjektív gondolatok befolyásolnak egy véleményt, úgy mint például a Konzum áruház helyének kiválasztásáról, de én úgy gondolom, hogy a hely választás szörnyű tévedés! Így mind a két cím a igaz lehet, mert olyan rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!

Ez az épülettömb az Irgalmasok utcája és a Hal tér között - szerintem - helytörténeti értékkel bírt. Valóban volt lebontandó, leromlott állapotú földszintes ház is a területen, de a jó megoldás nem csak a bontás lett volna. Az elhanyagolt épületek ...

Tovább Szólj hozzá

Kossuth tér Kereskedelem Konzum Áruház Építőipar

2017. már 03.

Párnap remény és boldogság 1956

írta: Régi Pécs
Párnap remény és boldogság 1956

A forradalom hétköznapjai Pécsett

Az 1956-os forradalom pécsi eseményeit már többen is összefoglalták, a mecseki láthatatlanok szomorú végű, halálos ítélettel, súlyos börtönévekkel lezárult történetét is megismerhettük.
De hogyan élt a város egyszerű embere 1956. október-november havában, mit tudott a forradalomról, mit érzett, hogyan élt ekkor. Ez még nem a mobiltelefon és az internet világa volt, amikor ha akarjuk, ha nem, elárasztanak a hírek.
Szólt a rádió, megjelentek az újságok, elterjedt a hír: forradalom van!

Érdemes kimenni az utcára és megfigyelni az emberek hogyan vélekednek az október 23.-i budapesti eseményekről. A hivatalos hírek a rádió közvetítésével gyorsan terjednek, de talán még ennél is gyorsabban ...

Tovább Szólj hozzá

Forradalom 1956 Pécs

2017. feb 20.

Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

írta: Régi Pécs
Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

"Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik" - így kezdődik egy 1960. májusában keltezett írás.
Olvasom az írást és benne egy érdekes mondat részlete ötlik a szemembe: " bakon ülő, szótlan postakocsis ". Nem gondoltam volna, hogy 1960-ban Pécsett még lovas postakocsi poroszkált a város utcáin? 

"Tegnap nyugdíjazták a pécsi postakocsikat

Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik, amint délelőttönként végig döcögtek a pécsi utcákon, s alighanem kevesen tudták, hogy a nyolc pécsi postakocsival naponta hat- hétszáz csomagot kézbesítettek a címzetteknek. Kivéve az ünnep előtti napokat, amikor ennek két- ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Eltévedt a pécsi villamos?

írta: Régi Pécs
Eltévedt a pécsi villamos?

AZ ELSŐ ÉS AZ  UTOLSÓ VILLAMOS TÖRTÉNET

"Eltévedt a villamos?" című 1960-as újságcikk olvasása után gondoltam arra, hogy Pécs kedvenc nosztalgia témájáról, a villamosról írjak pár gondolatot. Úgy sejtem ez a fent említett eset, lehetett az utolsó említésre méltó villamos történet. Közben ráleltem az első történetre is. De ha már a pécsi villamos történetekről írok, essen szó a szomorú végről is. Igen nekünk Pécsieknek a legszomorúbb villamos történetünk, a villamos megszűnése.

Az első villamos történet, egy baleset sztorija, a pécsi villamosok krónikás könyvének "nulladik" lapjára kerülne, azért mert a történések idejében, a villamospálya még nem készült el, ez még az ünnepélyes átadás előtt esett ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés

2017. jan 15.

Darányi bácsi a pécsi törpe 2.

írta: Régi Pécs
Darányi bácsi a pécsi törpe 2.

További adalékok "Pécs legkisebb nagy emberének" életrajzához

Még 2012-ben írtam meg a "Darányi bácsi a pécsi törpe" címmel és "Pécs legkisebb nagy embere" alcímmel - hosszú kutatómunka eredményeként létrejött Darányi Gyula életének érdekes történetét.

(2013. évben frissített változata itt olvasható: http://regipecs.blog.hu/2013/06/04/daranyi_bacsi_a_torpe  )

daranyi_bacsi_mint_rendor.jpgA fiatal Darányi Gyula New Yorkban, rendőrnek beöltözve (1924)

A családom az 1940-es évek végén költöztek a Hettyey Sámuel (Kandó Kálmán) utcába, Darányi bácsi lakása melletti házba. A közeli kapcsolat jó szomszédságot jelentett. Tehát személyes és közeli kapcsolatban voltunk Darányi bácsival, de még ennek ellenére sem sikerült megismernünk a gyermek ...

Tovább Szólj hozzá

Darányi törpe Pécsi arcok Singers Midgets