2017. már 10.

Konzum Áruház

írta: Régi Pécs
Konzum Áruház

Első gondolatként valami nagyon hangzatos címet akartam adni írásomnak :

  • "Értékek rombolása a Kossuth téren" vagy
  • "Végleg eltörölt múlt a Kossuth téren" .

Persze mindig szubjektív gondolatok befolyásolnak egy véleményt, úgy mint például a Konzum áruház helyének kiválasztásáról, de én úgy gondolom, hogy a hely választás szörnyű tévedés! Így mind a két cím a igaz lehet, mert olyan rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!

Ez az épülettömb az Irgalmasok utcája és a Hal tér között - szerintem - helytörténeti értékkel bírt. Valóban volt lebontandó, leromlott állapotú földszintes ház is a területen, de a jó megoldás nem csak a bontás lett volna. Az elhanyagolt épületek ...

Tovább Szólj hozzá

Kossuth tér Kereskedelem Konzum Áruház Építőipar

2017. már 03.

Párnap remény és boldogság 1956

írta: Régi Pécs
Párnap remény és boldogság 1956

A forradalom hétköznapjai Pécsett

Az 1956-os forradalom pécsi eseményeit már többen is összefoglalták, a mecseki láthatatlanok szomorú végű, halálos ítélettel, súlyos börtönévekkel lezárult történetét is megismerhettük.
De hogyan élt a város egyszerű embere 1956. október-november havában, mit tudott a forradalomról, mit érzett, hogyan élt ekkor. Ez még nem a mobiltelefon és az internet világa volt, amikor ha akarjuk, ha nem, elárasztanak a hírek.
Szólt a rádió, megjelentek az újságok, elterjedt a hír: forradalom van!

Érdemes kimenni az utcára és megfigyelni az emberek hogyan vélekednek az október 23.-i budapesti eseményekről. A hivatalos hírek a rádió közvetítésével gyorsan terjednek, de talán még ennél is gyorsabban ...

Tovább Szólj hozzá

Forradalom 1956 Pécs

2017. feb 20.

Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

írta: Régi Pécs
Nyugdíjazták a pécsi postakocsikat (1960)

"Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik" - így kezdődik egy 1960. májusában keltezett írás.
Olvasom az írást és benne egy érdekes mondat részlete ötlik a szemembe: " bakon ülő, szótlan postakocsis ". Nem gondoltam volna, hogy 1960-ban Pécsett még lovas postakocsi poroszkált a város utcáin? 

"Tegnap nyugdíjazták a pécsi postakocsikat

Hosszú évtizedek óta, és még tegnap is a megszokott pécsi városképhez tartoztak a zöld postakocsik, amint délelőttönként végig döcögtek a pécsi utcákon, s alighanem kevesen tudták, hogy a nyolc pécsi postakocsival naponta hat- hétszáz csomagot kézbesítettek a címzetteknek. Kivéve az ünnep előtti napokat, amikor ennek két- ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Eltévedt a pécsi villamos?

írta: Régi Pécs
Eltévedt a pécsi villamos?

AZ ELSŐ ÉS AZ  UTOLSÓ VILLAMOS TÖRTÉNET

"Eltévedt a villamos?" című 1960-as újságcikk olvasása után gondoltam arra, hogy Pécs kedvenc nosztalgia témájáról, a villamosról írjak pár gondolatot. Úgy sejtem ez a fent említett eset, lehetett az utolsó említésre méltó villamos történet. Közben ráleltem az első történetre is. De ha már a pécsi villamos történetekről írok, essen szó a szomorú végről is. Igen nekünk Pécsieknek a legszomorúbb villamos történetünk, a villamos megszűnése.

Az első villamos történet, egy baleset sztorija, a pécsi villamosok krónikás könyvének "nulladik" lapjára kerülne, azért mert a történések idejében, a villamospálya még nem készült el, ez még az ünnepélyes átadás előtt esett ...

Tovább Szólj hozzá

villamos Közlekedés

2017. jan 15.

Darányi bácsi a pécsi törpe 2.

írta: Régi Pécs
Darányi bácsi a pécsi törpe 2.

További adalékok "Pécs legkisebb nagy emberének" életrajzához

Még 2012-ben írtam meg a "Darányi bácsi a pécsi törpe" címmel és "Pécs legkisebb nagy embere" alcímmel - hosszú kutatómunka eredményeként létrejött Darányi Gyula életének érdekes történetét.

(2013. évben frissített változata itt olvasható: http://regipecs.blog.hu/2013/06/04/daranyi_bacsi_a_torpe  )

daranyi_bacsi_mint_rendor.jpgA fiatal Darányi Gyula New Yorkban, rendőrnek beöltözve (1924)

A családom az 1940-es évek végén költöztek a Hettyey Sámuel (Kandó Kálmán) utcába, Darányi bácsi lakása melletti házba. A közeli kapcsolat jó szomszédságot jelentett. Tehát személyes és közeli kapcsolatban voltunk Darányi bácsival, de még ennek ellenére sem sikerült megismernünk a gyermek ...

Tovább Szólj hozzá

Darányi törpe Pécsi arcok Singers Midgets

2017. jan 07.

Egy levelezőlap és az Állami Áruház

írta: Régi Pécs
Egy levelezőlap és az Állami Áruház

Nem oly régen a "Látogatók bejegyzései" rovatba Fejér Péter Leontin a következőket írta:
"Nos ez nem éppen egy pécsi helyet ábrázol, de talán elfér itt. Közel negyven éves, az imént találtam rá..."
és a
z alábbi képet mellékelte:

baba_1957_baba_koszonto_reklam_retus_fejer_peter_leontin.jpg

Gondolom még sokan emlékeznek ezekre a küldeményekre és tudják, hogy "Fejér Péterke" miért kapta ezt a küldemény az Állami Áruház vevőszolgálatától. Természetesen sem megfejthetetlen titkot tartalmaz ez a levelezőlap, mert a lap hátoldalán olvasható szöveg így kezdődik:

"Születésed alkalmából meleg szeretettel köszöntünk és kívánunk Neked és kedves Édesanyádnak jó egészséget!
Legdrágább kincsünk a gyermek. Kedves Szüleid bizonyára mindent elkövetnek, hogy egészséges fejlődésed ...

Tovább Szólj hozzá

Széchenyi tér Kereskedelem Állami Áruház

2016. dec 29.

Korcsolyázás a régi Pécsen

írta: Régi Pécs
Korcsolyázás a régi Pécsen

Most mikor ezeket a sorokat írom - 2016 karácsonyán - ködös, párás időből, tavaszias napsütésbe fordult az időjárás. Mintha valóban változnának az évszakok. Gyerekkoromban szerettem a telet, sokat szánkóztunk és korcsolyáztunk barátaimmal. Talán az időjárás és a régi telek ellentmondása hozta felszínre ezeket a gondolatokat:

Hogyan is volt ez a régi Pécsen? Manapság nem igazán kérdés, hogy hol: a műjégpályán. De mintha azelőtt nagyobb választék lett volna? És eleink hol korcsolyáztak?

Újságokban és emlékeimben kutatok a régi korcsolyázási lehetőségek után. Majd rácsodálkozom az eredményre, ilyen sok helyen? Mi a magyarázat?. Akkor sokkal hidegebb és tartósabb volt a tél, nem volt olyan nehéz természetes jégpályát ...

Tovább Szólj hozzá

Sport Sporttörténet Korcsolyázás

2016. dec 07.

Egy pécsi út titka - Miért olyan széles

írta: Régi Pécs
Egy pécsi út titka - Miért olyan széles

Egy ismerősöm - ki már közel tíz éve Pécsinek is érzi magát - nekem szegezett egy kérdést:
- Megtudod mondani, hogy miért olyan széles az Engel János út?

_07_kep_2013_engel_janos_u_2013.jpgEngel János József út napjainkban (fotó google streeview)

Meglepődtem!
Nem a kérdésen, ahogy mondani szokás, "a kérdés jogos"! De miért nem fogalmazódott meg bennem is ez a kérdés. Különféle ügyeim okán már sokszor jártam a környéken és emlékszem, én is furcsálltam az út szélességét, főleg a csekély járműforgalomhoz képest széles.
Miért fogadtam el, hogy így van és kész! 
Pedig feltűnő, hogy egyik végén sem folytatódik ez az osztott pályás, négysávos út. Mohácsi út irányába nincs folytatása, de a Mecsek felé sem halad tovább, beletorkollik a Hársfa útba!

...
Tovább Szólj hozzá

Közlekedés Építőipar Pécsi utcák Engel János út

2016. nov 02.

A pécsi automobilizmus kezdete

írta: Régi Pécs
A pécsi automobilizmus kezdete

Kezembe került egy 1930-ban kiadott "Pécs és közlekedése" című könyvecske . Tulajdonképpen ez egy régi KRESZ könyv, de több kérdés is felmerült bennem. Miért pécsi kiadású a kis könyv?  Pécsett más szabályok voltak?
Annak is érdemes utána nézni, hogy mikor is kezdődött Pécsett a motorizáció?

konyv_0001_h600.jpg

De mit nevezünk motorizációnak? Mikor kezdődött?
Motorizáción általában a robbanómotoros járművek használatát szoktuk érteni, de ide tartoznak a gőzzel és árammal hajtott járművek is. Érdekes adalék a motorizáció kezdetének idejéből származó, 1897-ben írt és képpel is illusztrált újságcikk:

idezojel_2.jpg"Maguktól járó kocsik"

"Nálunk még Budapesten is nagy meglepetést kelt az utczán, ha egy-egy magától járó kocsi ...

Tovább Szólj hozzá

Közlekedés Ipartörténet

2016. okt 12.

A pécsi "nagycsemege"

írta: Régi Pécs
A pécsi "nagycsemege"

Hatalmas nosztalgia hullám keletkezett 2016. szeptember 27.-i "Régi Pécs" facebook poszt hatására. Most mikor e sorokat írom már több mint 60 ezer emberhez jutott el a Kossuth Lajos (Király) utcai "nagycsemege" fényképe.
Sok kellemes emlék tolult elő erről az ikonikus helyről , de ezt nagyobb részt a nosztalgia számlájára írom. Ez csak a szépre emlékezem jelenség. De bevallom, nekem se a "hiánycikk" vagy a "pult alól" kifejezések jutottak az eszembe a Király utcai csemegéről. Pedig ez is jellemző volt a "nagycsemege" életének - és egy korszak (a szocializmus) - több évtizedére.

Mióta "nagycsemege" ez a bolt? És mitől volt más mint a többi üzlet?

Megpróbáltam összeszedegetni a "kézzel" fogható emlékeket - fényképet, újságcikket, ...

Tovább Szólj hozzá

Király utca Kereskedelem Csemege nagycsemege