2018. máj 26.

Petőfisek voltunk

írta: Régi Pécs
Petőfisek voltunk

Régi tervem volt, hogy régi iskolámról, a Petőfi utcai Általános Iskoláról írjak, és persze egy új írás megjelenésének is itt volt már az ideje . Sajnos már nincs hova visszamenni nosztalgiázni, folyósok tablóit nézegetni. Itt már osztálytalálkozót sem tarthatunk, már nincs iskolánk. Az  épület még áll, de napjainkban nem kisiskolások hangjától zajos az épület, már nem általános iskola. 

De azért lelkesen elkezdtem az adatgyűjtést. Közben úgy éreztem, ez most nem jön össze. A Fiume azaz a Petőfi utcai  iskoláról nem találni tanulmányt, története így nehezen kideríthető. Lassan azért innen-onnan egyre több részletet ismertem meg az iskola történetéből és pesszimizmusom ellenére, elég terjedelmesre sikerült eme kis ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 21.

Korizás a várárokban

írta: Régi Pécs
Korizás a várárokban

Az első gondolatom volt, hogy  Meteor a várárokban címet adom ennek a kis írásnak, de ez túlságosan is bulváros, hatásvadász lett volna. Ezek után az idősebbek már sejthetik, hogy miről is szól az alábbi kis szösszenet.

Vannak helyek vagy történetek melyek feledhetetlenül bevésődnek az ember emlékezetébe. Csak egy régi téli emlék gyermekkoromból, egy régi korcsolyázás helyszíne jutott az eszembe. A várárok és egy korcsolyapálya.

Emlékszem egzotikusnak tűnt ez a hely. A kapun belépve egy földszintes ház szűk udvarában találtam magam - talán meg is ijedtem egy kicsit.
- Rossz helyen járok? De biztattak, csak menjek beljebb mert az udvar végében egy kertkapun túl van a korcsolyapálya. Ahogy haladtam befelé felpillantva érdekes ...

Tovább Szólj hozzá

Sport Barbakán Sporttörténet Korcsolyázás Vörös Meteor SK

2018. jan 07.

Kőbányák és a városépítés

írta: Régi Pécs
Kőbányák és a városépítés

Hogyan talált rám ez a téma. Egy "levelet" kaptam, benne egy kérdés, egy bizonyos kőbányával kapcsolatban (a levél majd alább). Kutattam egy kicsit a témában.
És az eredmény?
Sok kőbányát "találtam", de a legnagyobb a legérdekesebb (ez talán nem is olyan meglepő). De te tudod melyik volt Pécs legnagyobb kőbányája? De erről majd később, mert pár sor és fénykép következik egy-két kisebb kőbányáról.

Tehát még 2017-ben a "Régi Pécs" facebook oldalhoz intézett kérdés így hangzott:

A kőbánya dűlőben lakom, az utca elején pedig van egy nagyobbacska rét (környéki összefogásból pár éve átalakították kicsit, Kőbánya park néven ismerjük, de ez nem tudom, mennyire hivatalos). Szülők-nagyszülők elmondása szerint itt ...

Tovább Szólj hozzá

Mecsek Tettye Kőbányák

2017. nov 01.

A felrobbant pécsi "hegy"

írta: Régi Pécs
A felrobbant pécsi "hegy"

1962-ben történt, hogy a pécsi salakhegy felrobbant!   
Eredeti szándékom volt, hogy csak a súlyos szerencsétlenségről írok. Ez önmagában is érdekes lehet, gondoltam. 

Adatgyűjtés során egyre csak terebélyesedett a történet. Majd azon kaptam magam, hogy már nemcsak a robbanásról jegyzetelek. A történet a salakhegy létrejöttével kezdődik, ami végső soron egy villamoserőmű mellékterméke. Érdekes kvíz kérdés lehetne, hogy egy 1900-as évek elején keletkezett salakhegynek mi köze lehet az uránvárosi panelépületekhez. Tehát egy salakheggyel kezdődik a történet majd eljutunk a pécsi panelépületek építéséig. Hosszú a történet, de igyekszem röviden elmesélni.

Hogyan született a salakhegy? És hol?
A "Pécsújhegyi ...

Tovább Szólj hozzá

Ipartörténet Építőipar Panelgyár Salakhegy robbanás

2017. okt 06.

Szerelem a háború sodrában

írta: Régi Pécs
Szerelem a háború sodrában

(Új Dunántúl - A Magyar Nemzeti Függetlenségi Front Lapja, 1944 december 25. hétfő)

Nem szeretném lelőni a poént, de azért annyit kedvcsinálónak, hogy ez egy szerelmi történet, de sok-sok kérdőjellel. Szerintem a figyelmes olvasó az írás végén megleli a mondanivalót, a szándékot, a históriának az értelmét. 

1944-et írunk, így még nem beszélhetünk kommunista rendszerről, de Pécsett már berendezkedett a szovjet hadsereg és átvette a város irányítását. Városunkban nem voltak súlyos csaták, nem bombázták le épületeinket, a szovjet hadsereg is véres csata nélkül foglalta el Pécset. Így most egy vidám de, azért politikai tartalommal megspékelt szerelmi históriát ismerhetünk meg az Új Dunántúl 1944 karácsonyi ...

Tovább Szólj hozzá

Háborús történet Pécsi szererelem

2017. aug 23.

A Posta első gépkocsivezetője

írta: Régi Pécs
A Posta első gépkocsivezetője

Szeretem lapozgatni a Dunántúli Napló régi elsárgult lapjait. Időnként érdekes helytörténeti értékre bukkanhat a figyelmes olvasó. Nagy élmény volt amikor ráleltem erre az interjúra. Ritka lehetőség, hogy a régi idők tanúja "személyesen" mesél nekünk munkájáról, életéről. A pécsi Posta első sofőrjéről szól az újságcikk.

Ez egy fontos adalék lehet a Pécsi Postaigazgatóság történetéhez.

Pusztai József tollából eredő  figyelemre méltó  írás,  "Az első pécsi gépkocsi vezető" címmel jelent meg a Dunántúli Napló 1964. év, egyik májusi számában.
Maga az írás is már több mint ötven évvel ezelőtt keletkezett. A történet pedig még régebben, 1910-ben zajlik.

_az_elso_pecsi_gepkocsi_vezeto_cimsor.jpg

"Menyasszonyi ruhába öltöztek a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 09.

A pécsi bauxitbánya

írta: Régi Pécs
A pécsi bauxitbánya

Aki nem ismeri a történetet csodálkozhat azon, hogy miért nem hallott a pécsi bauxitbányáról.   Pécsett bauxitbánya?  Igen, volt ilyen nevű bánya! De talán azt sem tudja mindenki, hogy Baranya megyében nem csak Pécsett volt bauxitbánya!
De kezdjük el a bauxitbánya történetet a Baranya megyében volt vidéki bányával. Ehhez olvassunk el egy-két részletét az Új DUNÁNTÚL 1946 december 15. -i számában megjelent újságcikkből.

1946_12_15_baranya_kincse_a_bauxit_cikk_cime_2.jpgTöbb helyütt vannak az országban 10—70%-nyi alumíniumot tartalmazó bauxitbányák, amelyek közül a legjelentősebb itt van a közeli szomszédságunkban, Nagyharsányban.

Jelentőségét nem a fellelhető mennyiség képezi, hanem a 70-os tiszta fémtartalom, ami Európa egyik legjobb minőségű bauxitjává teszi.

...

Tovább Szólj hozzá

Bányászat Építőipar Uránbánya

2017. máj 29.

Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

írta: Régi Pécs
Mióta szokás iskolai tablót készíteni?

Adalék a pécsi fényképezés történetéhez

Valamikor a madarak hazatérése és maga az időjárás is egyértelműen jelezte a tavasz beköszöntét. Napjainkban alig látni vándormadarakat városunk egén és az időjárás összevisszasága sincs ebben a segítségünkre.

Azért van egy biztos pont! A tavaszt és a nyár közeledését a ballagások, az iskolai tablók készítése, az érettségi kezdete biztosan jelzi. Napjainkban még szokás hagyományos tablót készíteni (pedig már digitális és háromdimenziós tabló is létezik). 

Így már érthető, hogy most a nyár kezdetén, kíváncsiságom a tablók irányába fordult és a kérdés is ebből következik: Mióta szokás az iskolai tablót készíteni?  Van valami érdekes története, az iskolai ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 14.

Kik lőttek a 13 éves Zolira?

írta: Régi Pécs
Kik lőttek a 13 éves Zolira?

Amikor az 1956-os forradalom pécsi eseményeiről kerestem újságcikkeket a Dunántúli Napló archívumában, egy érdekes olvasmányra leltem. Szerintem nagyon meglepő az írás címe: " Kik lőttek a 13 éves Farkas Zolira?" Azért meglepő ez az esemény, mert Pécsett a forradalom idején, 1956. október 26.-án lövés ért két embert és az egyik egy gyermek volt!

Jóllehet a budapesti harcokhoz képest Pécsett nem voltak összecsapások, de azért városunkban is történtek szomorú események. Természetesen ezekről is jóval a rendszer változás után olvashattam. Eleinte úgy tudtam, hogy Pécsett egyetlen lövés sem dördült el. Később már tudásom ez ügyben bővíthettem:

Az egyetemistáknak október 25.-én még sikerült megakadályozniuk az ...

Tovább Szólj hozzá

1956 Pécs Papnövelde utca

2017. már 10.

Konzum Áruház

írta: Régi Pécs
Konzum Áruház

Első gondolatként valami nagyon hangzatos címet akartam adni írásomnak :

  • "Értékek rombolása a Kossuth téren" vagy
  • "Végleg eltörölt múlt a Kossuth téren" .

Persze mindig szubjektív gondolatok befolyásolnak egy véleményt, úgy mint például a Konzum áruház helyének kiválasztásáról, de én úgy gondolom, hogy a hely választás szörnyű tévedés! Így mind a két cím a igaz lehet, mert olyan rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!

Ez az épülettömb az Irgalmasok utcája és a Hal tér között - szerintem - helytörténeti értékkel bírt. Valóban volt lebontandó, leromlott állapotú földszintes ház is a területen, de a jó megoldás nem csak a bontás lett volna. Az elhanyagolt épületek ...

Tovább Szólj hozzá

Kossuth tér Kereskedelem Konzum Áruház Építőipar