2017. jan 07.

Egy levelezőlap és az Állami Áruház

írta: Régi Pécs
Egy levelezőlap és az Állami Áruház

Nem oly régen a "Látogatók bejegyzései" rovatba Fejér Péter Leontin a következőket írta:
"Nos ez nem éppen egy pécsi helyet ábrázol, de talán elfér itt. Közel negyven éves, az imént találtam rá..."
és a
z alábbi képet mellékelte:

baba_1957_baba_koszonto_reklam_retus_fejer_peter_leontin.jpg

Gondolom még sokan emlékeznek ezekre a küldeményekre és tudják, hogy "Fejér Péterke" miért kapta ezt a küldemény az Állami Áruház vevőszolgálatától. Természetesen sem megfejthetetlen titkot tartalmaz ez a levelezőlap, mert a lap hátoldalán olvasható szöveg így kezdődik:

"Születésed alkalmából meleg szeretettel köszöntünk és kívánunk Neked és kedves Édesanyádnak jó egészséget!
Legdrágább kincsünk a gyermek. Kedves Szüleid bizonyára mindent elkövetnek, hogy egészséges fejlődésed biztosítsák"

Ez nagyon kedves egy áruháztól, de azért ne legyünk azért naivak! Nemcsak udvarias üdvözlésről van szó. Az 1950-es, 1960-as években nem volt nehéz egy állami vállalatnak, az Állami Áruháznak, megszerezni az aktuális újszülöttek listáját, névvel, címmel. Úgy tudom, hogy a szülészeti klinika adta ki a listát.

Az Állami Áruház milyen célból küldte a levelezőlapot?

1958_szechenyi_ter_allami_aruhaz_800x.jpg1958 Széchenyi tér Állami Áruház

Tovább olvasva a levelezőlap szövegét, egyértelművé válik, hogy ez egy reklám kiadvány, személyes küldeményként továbbítva! Hogyan folytatódik a levél? Végül is a lényeg: felsorolja, hogy milyen árucikket lehet beszerezni az áruházban.
Itt azért - kizárólag a kíváncsiság okán - felmerül bennem a kérdés, hogy melyik áruház lehetett 1957-ben az Állami Áruház konkurenciája?
De nézzük tovább, hogy a vevőszolgálat mit is küldött?
Már régebben Dékány Györgyitől is kaptunk egy ilyen levelezőlapról képet, mind a két oldaláról, így a teljes szöveget megismerhetjük.

baba_1963-ban_kaptam_lapot_a_pecsi_allami_aruhaztol_retus.jpg

baba_1963-ban_kaptam_ez_a_lap_szovege_retus_kep_dekany_gyorgyi.jpgKlikk a képre és jobban olvasható a levelezőlap szövege

Több nemzedék emlékezetében úgy él, hogy az Állami Áruház a későbbi Centrum Áruház mindig is ott volt a Városháza földszintjén. Természetes azért tudjuk, hogy ez csak egy nosztalgikus érzés. De mikor született meg ez a pécsi ikonikus áruház? 

1907_varoshaza_alatti_uzletsor_szechenyi_teri_oldalon_800x.jpg1907-ben a Városháza alatt épült eredeti üzletsor, a Széchenyi téri oldala

A század első évtizedében (1907) épült a harmadik pécsi városháza és földszintjére annak idején apró üzletek sora került, amelyek remekül színesítették a város főterét, s a Király utcát. Az 1940-es évek végén ez megszűnt mivel egybeolvadtak az apró üzletek és ezzel megszületett valami új, amit úgy hívtak, hogy Állami Áruház.

Pontosan 1949. december 6-án nyílt meg Pécsett az Állami Áruház, a város első szocialista kereskedelmi egysége.

kartanaptar_1964.jpgEgy 1964-es kártyanaptár hátoldala

1968-ban még Állami Áruház volt a neve, majd 1969-ben a Centrum Áruház nevet kapta. Lényegében az áruház ettől nem változott meg, mert maradt Pécs ikonikus "nagyáruháza". Természetesen az évek során megjelent a "konkurencia" a Mecsek Áruház, Szliven Áruház képében, de derekasan tartotta magát.

Képek az áruház eladóteréről:

bent_pecs_centrum_aruhaz_eladoter_1986_retus_800x.jpg

bent_allami_aruhaz_kiraly_utcai_oldal_800x.jpg

bent_1972_centrum_aruhaz_fortepan_65933_800x.jpg

bent_1972_centrum_aruhaz_fortepan_65932_800x.jpg

Az áruház sok esetben a divatdiktátor szerepét is magára vállalta és különböző rendezvényeken igyekezett bemutatni az akkori kínálatot. Így az egyik ilyen - több éven át rendszeresen megrendezett esemény - a gyermek divatbemutató volt. Sok esetben némi műsorral is színesítették a bemutatókat.

bent_centrum_aruhaz_gyermeknapi_divatbemutatoja_lathato_az_uttorozenekar_kozremukodesevel_1968_800x.jpg

A Centrum Áruház gyermek divatbemutatókat is szervezett (1968)

Az 1968 évi gyermek divatbemutatóról így számolt be az újság :
"Az elmúlt szombaton leállt egy órára a forgalom a Centrum Áruházban, hogy az alkalmi divatbemutató vásárlókból álló közönségének megmutathassák, mit lehet és mit érdemes vásárolni a gyerekeknek nyárra . A legifjabb korosztálytól a teenagereknek valókig ízléses, csinos ruhadarabokat láthattunk. A divatbemutató nagy érdeme, hogy a hazai konfekció ipar legszebb termékei közül azokat a gyerek ruhákat ajánlotta, amelyek mérsékelt árukat és a raktár készleteket is figyelembe véve, mindenki számára elérhetők ."

Általában az ilyen bemutatókat gyermeknapon tartották és a zenét rendre a Pécs-Gyárvárosi Úttörőzenekar szolgáltatta.

divat_ujsag_felvetelek.jpgEgy kép 1968-ból, a másik 1971-ből való

Egy kedves "Régi Pécs" oldal kedvelő írta, hogy gyermekként ő is részt vett ilyen bemutatón, majd a mellékelt képről megemlíti, hogy ez az: "1970. június 20-i Dunántúli Napló egyik oldala, amit Édesapám őrzött meg! "

divat_dunantuli_naplo_1970_jun_20_cut.jpg"A egyik képen - öltönyben - a testvérem, mellette én vagyok."

A Centrum Áruház a felnőttek részére is bemutatta kínálatát. Ezeket a divatbemutatókat a város különböző helyein tartották meg. Kendéné Regényi Ildikó író, novellista, esszéíró két fényképet is megosztott a "Régi Pécs" facebook oldalán. A képek divatbemutatókon készült felvételek, modellként ő szerepel a divatbemutatón készült felvételeken.

divat_a_nador_kavehazban_is_tartott_az_allami_aruhaz_divatbemutatokat_800x.jpgKendéné Regényi Ildikó: "A Nádor Kávéházban is tartott az Állami Áruház divatbemutatókat!"

divat_pecsi_papirdossziem_cimu_2015-ben_megjelent_konyvemben_talalhato_kepek_errol_kendene_regenyi_ildiko_800x.jpgKendéné Regényi Ildikó: "Pécsi papírdossziém című 2015-ben megjelent könyvemben található képek erről...mutatóban..."

Az áruház életének fenti érdekes eseményei után még egy kicsit arról, hogyan is záródik az áruház Széchenyi téri története. Az évek során többször is felmerült, hogy a városháza alatti üzlet már nagyon szűkös, ezért egy új helyre kell költöztetni az áruházat. Már olyan tervek is készültek, hogy a Búza térre költözik a Centrum Áruház, de valahogy sokáig minden elképzelés csak álom maradt. De sok évi vajúdás után azért bekövetkezett a pillanat amikor bezárt a Széchenyi téri Centrum Áruház, mert elkészült az új Centrum Áruház, a Bajcsy Zsilinszky utcában. Ezzel egy korszak is lezárult a belvárosban.

De ez egyben felvetett egy fontos kérdést. Mi lesz a földszinti üzlethelyiségekkel? 

"Azóta a városháza földszintjén lévő terjedelmes üzlethelyiség ilyen-olyan átmeneti célra hasznosul, most pl. kiskereskedők karácsonyi vásárának ad helyt. Ez persze nem jelentheti a végleges hasznosítás megoldását. Most jött el ennek az ideje. (Itt azért emlékeztetnénk arra, hogy még a tanácsi időkben felmerült: vissza kellene állítani a régi kis üzletek rendjét." - írta az újság még 1993-ban

1993_mi_lesz_a_foldszinti_uzlethelyisegekkel_--_dunantulinaplo_1993_12_09.jpgAz Állami Áruháztól a nagy kérdőjelig - .és mi legyen a régivel, ott a városháza földszintjén?

Egy évig tartott a bizonytalanság. A kérdésre, hogy mi lesz az Centrum Áruház helyén (legalább is a Széchenyi téri sarkán) az alábbi képen a befalazott kirakat tégláin "utca humora" adta meg:

"EZ A MI 
WESTÜNK
McDonald's"

1994_eltunnek_az_allami_aruhaz_kirakai_--_dunantulinaplo_1994_12_09.jpgA fenti képen már zajlik az átalakítás, mert hamarosan nyit a McDonald's.

Ekkor persze még nem sejtettük, hogy lassan a belváros képe teljesen átalakul. A ruházati, műszaki, könyv, cípő üzletek helyén vendéglátóhelyek lesznek. A kereskedelem szinte teljesen kiszorul a belvárosból, még a McDonald's is elköltözik, de ez már egy másik történet. 

 Gyürüs Lajos (Régi Pécs) 

 

forrás:
Dunántúli Napló archívum
Fortepan gyűjtemény
Régi Pécs gyűjtemény
Régi Pécs kedvelők által küldött fényképek

Szólj hozzá

Széchenyi tér Kereskedelem Történet Belváros Érdekelhet