2015. már 23.

Balokány fürdő és a Bivalyos szobor

írta: Régi Pécs
Balokány fürdő és a Bivalyos szobor

A Hamerli Antal által készített "Egy nap Pécsett" című 1939-es amatőr filmben látható egy pillanatra a Balokány fürdőben volt Bivalyos kútszobor. Állítólag a fürdő bezárásakor még ott volt, majd eltűnt onnan. 

Melyik szoborról is van szó? Ligeti Miklós (1871 – 1944) jeles magyar impresszionista szobrász művéről, a Bivalyos szoborról. Aki nem ismeri a szobrászt az egyik legismertebb művét a budapesti Városligetben álló Anonymus szobrot biztosan.

a_turin_pavilon_pogany_lany_bivalyon_kutszobor_600x.jpgEgy régi fénykép a szoborról

"A Bivalyos szobrot azaz a "Pogány lány bivalyon" című kútszobrot, "Bivalyos díszkút", "Bivalyos kút" vagy "Bivalyon ülő lány" szobra néven is emlegetik. Ez a szobor is, mint sok más Balokányt díszítő nagyméretű virágtartó, majolika oszlop és figura és nem feledve az 1907-es országos kiállítás díszes eozin kapuját, mind a Zsolnay gyár bőkezű ajándéka volt (1933-ban, de a Bivalyos szobrot valamikor 1935 után). 

A "Pogány lány bivalyon" eozin szobra eredetileg az 1911-es Torinói világkiállításra készült. 

ligeti_miklos_bivalyos_kut_terv_1911.jpgA Bivalyos kút eredeti terve

A magyar pavilon a szecessziós építészet modern alkotása. A Pó folyó partján épült hármas tagolású épület homlokzata nagyszabású plasztikai kompozíció volt. A magasba törő középrész piramis formájú tetőzete („Attila sátra”), a bejárat feletti boglyakupola a magyar-hun mítoszt idézte fel.

fohomlokzat.jpg1911 Torinó - A magyar pavilon főbejárata

A belső térsor a Víz Csarnokának nevezett központi részbe vezetett. Ezt üvegkupola fedte, hangulatát a Zsolnay-csempékkel burkolt, és egyéb hatásos kerámiaelemekből felépített belső tér látványa adta.

a_turin_ng533_600x.jpgA Víz Csarnokának közepén állt a Pogány lány bivalyon eozin szobor.

Pogány tervezte a Zsolnay kivitelezésében készült nagyméretű felfüggesztett vázákat. A burkolólapok, ülőkék pirogránitból és színes mázas csempékből készültek. Utóbbiakat Nikelszky Géza, a pécsi gyár művésze tervezte. Középütt a Pogány lány bivalyon eozinos szobra Ligeti alkotása.

1935_varosi_strandfurdo.jpg1934-ben készült képen még nincs ott a fürdőben a szobor.

1938_varosi_strandfurdo.jpgLigeti Miklós Bivalyos díszkútját 1935-ben állítoták fel a fürdőben.

Hogyan kapcsolódik össze a Zsolnay gyár, a világ kiállítás és a Balokány fürdő?
Az egyik fontos momentum, hogy a Zsolnay gyár a tervezési munkáihoz több szobrász-, festő- és iparművészt is alkalmazott. Itt tervezett a gyár alkalmazásában álló Apáti Abt Sándor, Mack Lajos, Nikelszky Géza, Darilek Hendrik és Kapás Nagy Mihály, de itt készítette el több világkiállításra kerámia szoborterveit Ligeti Miklós és Maróti Géza is.
A másik nem lényegtelen dolog, hogy a világkiállításon természetesen Magyarország is képviseltette magát és a Magyar Gyáriparosok Szövetsége rendezte, Zsolnay Miklós művész nagyiparos vezetésével (kevés támogatással a kormány is hozzájárult).
A kút helyének kiválasztása kinek az ötlete volt nem tudni, de egyértelmű összefüggés található az torinói kiállítási téma (víz csarnoka) és a fürdő között.

 bivalyos_kut_a_hamerli_filmbol_640x.jpgEgy képkocka Hamerli Antal filmjéből

Egy kérdés maradt már csak nyitott. Hol lehet a szobor napjainkban? Ebben segítségemre volt az "Aranyosfodorka napjai" nevű blog. Itt olvastam az alábbiakat:

"Nemrégiben egy barátommal beszélgettünk – a vidámparkból eltűnt Napóra kapcsán - erről a szoborról, s ő mondta, hogy emlékezete szerint a Hullám fürdőben áll valami ilyesmi. És tényleg… Kedves pécsiek, akik esetleg rajtam kívül aggódtak volna (?) a szobor hol-léte miatt, örömmel jelentem: a Hullám standon láthatjátok !"

a_hullamfurdoben.jpgA fénykép a Hullámfürdőben készült (a kép forrása: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/)

Felhasznált források: 
http://aranyosfodorka.blogspot.hu

http://www.kfki.hu/~mzimanyi/giergl/vilagkiallitasok.html 
http://hg.hu/cikkek/varos/9221-magyarorszag-a-vilagkiallitasok-fenykoraban
http://www.kapoli-muzeum.hu/hirek/mkm.htmlhttp://www.kapoli-muzeum.hu/hirek/mkm.html 
http://epa.oszk.hu/01000/01059/00090/pdf/magyar_iparmuveszet_EPA01059_14_06_1911_253-257.pdf

 

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Zsolnay Képzőművészet Városrész Balokány Érdekelhet