2013. okt 04.

VÉGLEG MEGSZŰNT A "MANDULÁS CAMPING"

írta: Régi Pécs
VÉGLEG MEGSZŰNT A "MANDULÁS CAMPING"

Ismét egy megszűnt mecseki létesítményről szól ez a kis írás, mert mint tudjuk hosszú évek óta a mecseki "Mandulás Camping" nem fogad már vendégeket. Napjaink eseménye, hogy a volt kemping kerítését elbontották, a még használható mobil épületeket elszállították. Így valóban véglegesnek látszik a kemping megszűnése.

1970-s évek Mandulas camping 1.jpgA "Mandulás Camping" bejárata (és egy Trabant) az 1970-s években

Ha egy internetes keresővel a "Mandulás Kemping" névre keresünk, több találatot is kapunk. "Címe: 7635 Pécs, Ángyán J. utca 2.". Úgy mintha még működne. Még a mecseki elágazásban is tábla jelzi, hogy merre is található a kemping, de tudjuk már sehol!

Még a tábla jelzi.jpgA tábla még jelzi a kempinget

De hogyan is jutott ide ez a régi patinás mecseki szálláshely.

Csak egy kis rövid összefoglaló az eseményekről úgy, hogy a sok adattal ne terheljük most magunkat. Tehát csak a lényeg:
Régi pécsi útikalauzok szerint a kemping 1967-ben nyitotta meg kapuját a látogatók előtt. A kor szokása szerint Pécs város Idegenforgalmi Hivatalához tartozott a kemping, amit természetesen a Városi Tanács felügyelt. Korabeli ismertetőkből tudhatjuk, hogy a "Mecseki Camping" 2-4 ágyas kisházakban (bungalow, motel) és 1-2 személyes sátrakban összesen 120 személynek, ezen felül 500 fő részére közművesített területen biztosítanak sátorhelyet.

1967 Mandulás Camping-1.jpg1967-es felvétel az új kemping bejáratáról

1967 Mandulas Camping-2.jpgA kemping "főtere" a bejáratnál 1967-ben

Bungalók eredeti állapotban.jpgBungalók a mecseki fák között

1972 Mecseki camping.jpgVendégek a Mandulás Campingben

Az 1990-es évek elején a Mandulás Kemping a Mecsek Tours Kft. tulajdona volt, a kft. tulajdonosa pedig ekkor a Baranya Megyei Közgyűlés. Sok éven keresztül jól működött a kemping.

1980-as években a kempingben 1.jpgÉlet a kempingben az 1980-s években

1980-as években a kempingben 2.jpgÉlet a kempingben az 1980-s években

1980-as években a kempingben 3.jpgÉlet a kempingben az 1980-s években

A szállodákkal, kempingekkel, utazási irodákkal rendelkező Mecsek Tours a kilencvenes évek közepétől veszteségesen gazdálkodott. A megyei közgyűlés sokat őrlődött azon, mit tehetne a makacsul veszteséges kft.-jével. Aztán 2000 májusában eladták a cég 15 százalékát a pécsi DD Tour Kft.-nek. De ez nem hozott sikert a cégnek, mert a tőkebevonás után a Mecsek Tours sokkal rosszabb évet zárt, mint addig bármikor.

A megyei közgyűlés politikusai 2001-ben áldatlan vitákat folytattak a Mecsek Toursról. Végül az önkormányzat meghirdette a Kft.-t eladásra.
Végül is a kempinget egy svájci befektetőcsoport vásárolta meg. Az eredeti elképzelés szerint egy ötcsillagos szálloda beruházása szerepelt a tervekben, de felmerült az is, hogy egy exkluzív villapark kialakítására osztják fel a területet. Legutóbb 2010-ben, a kulturális főváros évében merült fel egy, a holland és német turistákat megcélzó, úgynevezett "retrokemping" megnyitásának gondolata. A terveket a beruházás megtérülésének kérdésessége miatt azonban elvetették.

A 2005-ben bezárt egykori kemping területe kihasználatlanul, bekerítve és zárva volt és elkezdték széthordani az értékesíthető anyagokat. Az évek során volt, hogy biztonsági cég őrizte az épületeket, de ez sem számított, mert akkor is loptak mindent. Állítólag hajléktalanok vették birtokba időnként a még részben álló és használható épületeket.

laktak itt - 1.jpgValószínűleg itt lakott valaki (vagy valakik)

laktak itt - 2.jpgTalán még főztek is?

2010 körül az évek óta kihalt területet egy vállalkozó bérelte volna ki a tulajdonosától, hogy úgynevezett retro kempinget üzemeltessen (EKF programhoz kapcsolódva). Meg is hirdették már több helyen, hogy ideiglenesen újra üzemel a "Mandulás Camping". De mivel bizonyos fejlesztésekre mindenképpen szükség lett volna a kempingben, a jelentkező vállalkozó szerint ennek nagysága olyan mértékű lett volna, hogy ezt nem tudja vállalni. Így továbbra is az enyészeté maradt a kemping.

iroda 1.jpgMég nincs teljesen szétverve az iroda épülete

Ezen a területen található egy kőből épült emlékmű, az "Emil pihenő". Az emlékművet Dr. Bokor Emil, kórházi főorvos, a Mecsek Egyesület választmányi tagjának emlékére állították, melyet 1919 nyarán avattak fel. A pihenő a Mandulás Camping kialakításakor került annak kerítése mögé és így látogatása nem volt egyszerű.

Emil pihenő.jpgEmil turistapihenő a Mecseki Camping területén

Eredetíleg a Kiss József úton, a Mandulás közelében, az erdő szélén helyezték el a Károlyi Emil tervei alapján terméskőből épített és faragott kőpadot. Egy Siklósi márványból készült emléktáblát a pad közepén, a magas, gúla alakú hátépítményen helyezték el.

A Pécsi Napló a 1919. májusában így írt a készülő pihenőről:

" A szép pad díszére fog válni a Mecseknek és hosszú időre meg fogja örökíteni, annak emlékét, kire nemcsak barátai és a város egész társadalma, de a szegény sorsú betegek is szeretettel gondolnak."

Az avató beszédet Igaz Béla az Egyesület alelnöke tartotta. Bokor Emil életét és munkásságát Kiss József titkár méltatta. Az avató ünnepélyen a Természetbarát Turista Egyesület Pécsi Csoportja is képviseltette magát. A később megsérült siklósi márványból készített táblát, 1929-ben fekete gránitra cserélték ki, ez látható napjainkban is.

Emil pihenő táblája.jpgA gránit tábla közelről

Napjaink eseménye, hogy a még meglévő faházakat lebontották és a somogyhatvani önkormányzat számára juttatták el (szociális célokra). A kerítés elbontásával lehetőség nyílt az Emil pihenőt meglátogatni.

Bungaló1 - Bontás elött az egyik bungaló.jpgAz egyik utolsó még álló bungaló (már elbontva és elszállítva)

Mi lesz a kemping területének sorsa? Felmerült, hogy esetleg a parkerdő funkciót kellene visszaadni a területnek, de állítólag a svájci Eldra Ag. nem tett le beruházási szándékáról. Az építési szabályzat azonban erősen megköti a terület gazdájának kezét, így elképzeléseit is. E szerint a háromhektáros telek legfeljebb húsz százalékát lehet beépíteni, s hat-tíz méteres épületeknél magasabbat nem lehet emelni a kempingben, valamint a ma meglévő faállomány megtartását is kiköti a szabályozás.

Így jelenleg továbbra is bizonytalan a terület sorsa. Egy dolog tűnik csak biztosnak az, hogy itt kemping már nem lesz.

1970-s évek Mandulás camping 2.jpgMég egy 1970-s felvétel a kempingről

 

Felhasznált források:
http://www.pecskep.hu
http://www.pecsma.hu
http://www.bama.hu
http://nol.hu/archivum
http://aranyosfodorka.blogspot.hu

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Mecsek Vendéglátás Lebontva Érdekelhet