2013. máj 21.

SZÉCHENYI TÉR - A lebontott Czindery és Cséby ház

írta: Régi Pécs
SZÉCHENYI TÉR - A lebontott Czindery és Cséby ház

A "Piarcz téren" a későbbi Fő, majd Széchenyi téren laktak a megye és a város fontos tisztségviselői, előkelő főurai. A tér dél-nyugati két telkén állt az egykori tulajdonosai után "Czindery ház", valamint a "Cséby ház" néven ismert két épület.

czindery_1790_szechenyi_ter.jpg1790 Fő tér, balra a Czindery és Csébi házak

A Fő tér 9-es számú (Czindery) ház első ismert tulajdonosa a híres Passardy Pál alispán és családja, kik 1712-től laktak itt. Később a Fábry család, azután közel száz évig Czindery Rókus alispán és örökösei voltak a tulajdonosok. A nevezetes Czindery Rókus földbirtokos itt vendégfogadót nyitott. Ebben a fogadóban sok híres személyiség szállt meg, sokáig népszerű, elegáns fogadó volt.

Ribay Ferenc 1868-ban nyitotta meg híres főtéri kávéházát.

czindery_1890_czindery.jpg1890 Czindery-ház a vasoszlopokon nyugvó terasszal

A kávéház központi része egy nagyterem volt, benne kényelmesen terpeszkedtek a hatalmas, zöld posztós biliárdasztalok. Innen két kártyaszoba nyílott, ahol hatalmas kéklő füstfellegek közt járta a kor két divatos hazárd kártyajátéka, a tarokk és a kaláber. Estéről-estére hatalmas volt a hangulat és a jókedv.

1869-ben a Pécsi Takarékpénztár megvásárolta a "Czindery" házat, új minden igényt kielégítő, főtéri irodapalota létesítésére gondolva. Az új épület felépítéséig, 1898-ig az épület nem maradt kihasználatlan, mert a földszintjén a Nemzeti Söröző, az emeleten pedig a Nemzeti Kávéház azaz a Ribay kávéház csalogatta továbbra is a pécsieket.

Ribay kitűnő ötlete volt, hogy 1873-ban homlokzata elé nagyméretű vasoszlopokon nyugvó teraszt építtetett, ahová vendégek - Pécs előkelősége - kiülhettek, s emeletmagasságból gyönyörködhettek a tér hullámzó forgatagában.

czindery_1875_cseby_haz.jpg1875-ben a Cséby-ház

Ebben az időben a Nádor és a Bedő kávéház tulajdonosainak szomorúságára igen sok vendéget tudott elcsalogatni.

A Fő tér 10-es számú házának története közel sem volt ilyen színes. Az épület első ismert 1728 és 1783 között a pécsi püspök tulajdonában volt, majd a Szily családé lett, tőle örökölte veje, Cséby Ignác vármegyei aljegyző. Az épület földszintjén üzletek voltak.

Eljött az 1895-ös év, ami a két egykor Pécs legszebb házainak a végét jelentette, elkezdték az épületek lebontását.

czindery_1895_czindery_csebi_bontas.jpgA Czindery- és a Csébi-ház bontás közben

A "Pécsi Napló" ekkor írta: "De miként a főnixmadár, ismét fel fog támadni halottaiból, s megifjodva áll a közönség rendelkezésére. A takarékpénztár új palotájának az északi és keleti részén, a földszinten nyílik majd meg."
Nem így történt. Ribay Ferenc 1898. május 10-én utánahalt kedves kávéházának.

Az 1898-ban felépült új épülethez már modern kávéház illett. Ennek a jegyében született meg itt a színvonalas Royal Kávéház, amelyet Berger Lajos ezen év július 15-én nyitott meg.

A Ribay-féle Kávéház ódon, füstös helyiségeiben mulatozó pécsiek jó, vidám hangulatát, jókedvét csak a régi írásokból ismerhetjük meg, de vigasztalódjunk azzal, hogy szerencsénkre a régi fényképek azért megőrizték a két épület alakját, stílusát örökre.

 

Gyürüs Lajos (Régi Pécs)

Szólj hozzá

Kultúra Vendéglátás Széchenyi tér Történet Belváros Lebontva